其實痛症有無得醫?

SARIDON
|

老媽肩膀腰骨一對腳都痛得好利害。。腰係舊患,肩痛係50肩,雙腳估計係神經線痛,已經痛咗好耐。。政府私家骨科針灸都試過晒,最近見到佢痛到想自殺,日喊夜喊,夜晚痛到瞓唔到。。依完由房間行去洗手間沖涼都痛得好緊要。。喊到收唔到聲。。我完全幫唔到佢,上午已經睇過醫生,但係D所有止痛藥乜效都無。。
cwaisum
|
試下水療,或者行游池,對腰痛及腳痛好有幫助。
mamasprits
|
我媽媽都係收痛症影響
見到佢都心痛
bb2
|
我覺得唔可以只靠食藥,要自己勤力d做d針對性既運動/物理治療,針炙都有幫助,多管齊下
SARIDON
|
cwaisum 發表於 18-6-16 18:56
試下水療,或者行游池,對腰痛及腳痛好有幫助。

跟本佢就無可能。。就算出入坐的士,由游池換完衫到游池段路對佢嚟講係折磨,佢真係一步一眼淚。。痛苦萬分。。
Lihoma
|
50肩可做物理治療和多拉筋,會有改善的。
Muimuipoon
|
試吓原始点,但要比d耐性。好多人的痛症都可以舒緩。自巳上網search吓。
cwaisum
|
SARIDON 發表於 18-6-16 19:17
跟本佢就無可能。。就算出入坐的士,由游池換完衫到游池段路對佢嚟講係折磨,佢真係一步一眼淚。。痛苦萬 ...

明白。早前我也有痛症,也是痛到每晚都喊,不要說行路,就連郁下都痛。後來去做物理治療和水療,漸漸才有好轉。
小海師
|
係呀,上網睇原始点,我也接觸5年左右,主要熱敷,飲姜水,推按背後的脊椎,上網學手法,要有耐性,介水果寒涼食物,對痛症很好的
candysandy
|
我媽都有多年痛症,由腰椎神經線引起,頸以下週身痛,重災區係腰椎,睇政府醫院只得止痛藥+物理治療,有些少幫助但唔斷尾,後尾睇私家醫生,喺法國醫院做手術,原來條神經線已被壓到食左入肉,好彩做得切,否則食晒入肉痴實左,連手術都做唔到,依家好返晒,人都開朗晒。
fathippo
|
貼止痛貼得唔得?
ILB
|
有無照左睇下咩事先?
我爸都係,照左知道係腰錐太窄,同埋老人退化。
宜家吃藥加物理治療,有d電療及拉腰,希望幫到
如果唔係,就要諗手術
clly
|
有冇買脈衝按摩機同紅外線熱燈?我屋企人用呢兩樣嘢,舒緩到痛症

另外,50肩要做物理治療同拉筋,會好d
jihappyma
|
SARIDON 發表於 18-6-16 18:38
老媽肩膀腰骨一對腳都痛得好利害。。腰係舊患,肩痛係50肩,雙腳估計係神經線痛,已經痛咗好耐。。政府私家 ...

政府有痛症科的,半年以上持續痛症就可以轉介,醫生會搵痛的位置,協助病人解決痛楚。可以治標,但未必治到本,生活至少正常返好多。
mandy952
|
SARIDON 發表於 18-6-16 18:38
老媽肩膀腰骨一對腳都痛得好利害。。腰係舊患,肩痛係50肩,雙腳估計係神經線痛,已經痛咗好耐。。政府私家 ...

其實咩原因痛,痛左幾耐,而家幾多歲
zebraaa
|
我媽情況差不多,腰椎神經線被壓住,同10樓 的jm 一樣,搵醫生,照MRI, 即使年紀大,都讓她接受手術,雖然手術後不是100%好晒,但已痛少很多,起碼不像以前要生要死。
SARIDON
|
mandy952 發表於 18-6-16 22:12
其實咩原因痛,痛左幾耐,而家幾多歲

痛咗好幾年。。不過唔同時候出現痛症唔同,其實我老媽82。3左右,睇政府有長期覆診,不過咁多年完全無幫助,我叫她唔好再去,唔好浪費時間,但老媽唔肯,所以我都係一邊覆診一邊揾私家,好似物理治療,針灸都有做,我媽60歲後一路有游水,但近年腳痛真係行唔到太多路所以停咗。。

依家痛到由房行到洗手間都痛到出眼淚。。唉。。你話唔依據藥物做其他嘢,我相信佢先要止到痛,一陣間都好,佢話痛到好想死。。我終於明白點解咁多老人家因病厭世,好無望,唔知痛到幾時,又唔死得,無盡折磨,望住佢真係痛到我唔識講。。
mandy952
|
SARIDON 發表於 18-6-16 23:26

痛咗好幾年。。不過唔同時候出現痛症唔同,其實我老媽82。3 ...

但原因係咩……退化定舊患?我媽之前整親手,痛左一排,食止痛藥都痛,結果都係行山行好,可能血液循環好左,但佢60頭。
有時覺得係老一輩後生時營養唔夠或偏食,老來就容易痛和病,識人有太婆90幾歲都好健康,但佢後生屋企有錢有工人嗰種,成日進補,不過呢個只係個人猜測
DoReMi媽媽
|
痛症有得搞的,一步一步嚟吧,就講50肩,叫伯友試下跟以下條link做,好簡單的動作,我介紹俾幾個朋友,個個都覺得有效,幫唔到十成都有七成,痛小咗都爭好遠,不過,講到底,我自己覺得拉筋好重要。

https://www.youtube.com/watch?v=u3G1VsAPc_4
芷柔
|
做拉筋應該有幫助,不如試下做瑜珈