食肉菌,唔敢去魚檔

opl2
|
啱啱喺隔離post見到關於食肉菌
我有個朋友嘅老公,有一日去買魚返屋企,點知就係因為佢著短褲掂到啲買魚嘅水,咁就染咗食肉菌要切咗隻腳
自從我知道咗之後都唔敢經過魚檔,更加唔敢去買魚,我知 過馬路都會俾車車死啦, 唞啖氣都有可能中毒㗎,但聽過呢啲事真係唔敢,好恐怖
點知自己幾時抵抗力弱,感染左,個個未出事之前都好似正常人咁
ahpoo
|
opl2 發表於 18-6-16 19:12
我有個朋友嘅老公,有一日去買魚返屋企,點知就係因為佢著短褲掂到啲買魚嘅 ...

做魚檔果d好勇咼
opl2
|
ahpoo 發表於 18-6-16 19:15
做魚檔果d好勇咼

我無知地……覺得嗰啲人已經有抗體
opl2
|
ahpoo 發表於 18-6-16 19:15
做魚檔果d好勇咼

其實真係好危險㗎
我聽過有個人畀啲生嘅蝦殼整到隻手指,都感染食肉菌
宜家真係唔敢買
choco_soup
|
食肉菌和自身抵抗力及長期疾病有關,正常健康人士無咁易中。
opl2
|
choco_soup 發表於 18-6-16 19:21
食肉菌和自身抵抗力及長期疾病有關,正常健康人士無咁易中。

未出事之前個個都係正常健康嘅人
choco_soup
|
opl2 發表於 18-6-16 19:24

好多都唔係。
youhello507
|
冇可能,冇傷口
大力大力
|
又唔使甘擔心,但好奇怪......

我們常常出海釣魚,成日整損手腳,真係末聽過中招~

當然我必有消毒藥水隨身~
TMC3012
|
應該仲有好多因素架
我成日洗魚都吉親, 又冇野噯
靚靚C9
|
我朋友個姨生仔拾幾歲就係响街市中在,做咗幾次手街,又要做物理治療
siuba
|
逢洗魚洗海鮮都必戴手套
pretty_cat
|
唔係有傷口先會中招咩?咁個個賣魚都中招?
tsung
|
靚靚C9 發表於 18-6-16 20:38
我朋友個姨生仔拾幾歲就係响街市中在,做咗幾次手街,又要做物理治療
...

好慘
crystal媽咪
|
戴手套,唔使咁驚,之前有個食肉菌,佢唔係魚肉,係豬肉。
咁如果咁講,咁你喺屋企點樣煮嘢食?
我早一排用剪骨剪,剪完雞。打算抹剪刀嘅時候跌手把鉸剪介到我隻手,流咗好多血。我即時沖水,其他卜叫我睇醫生我都冇睇。
用消毒藥水消毒都冇事,好返啦
無話可說
|
拮傷即刻消毒傷口就得啦!咁又驚既仲邊有1人劏魚斬豬喎
love2talk
|
我有個朋友嘅老公,有一日去買魚返屋企,點知就係因為佢著短褲掂到啲買魚嘅 ...

如果屋企坐廁係用咸水沖水的話,咁冇理由唔去廁所的,蓋住嚟沖都唔係100%唔會淺出嚟。
馬騮狗
|
大力大力 發表於 18-6-16 20:09
又唔使甘擔心,但好奇怪......

我們常常出海釣魚,成日整損手腳,真係末聽過中招~

漁民都無事
jannlly
|

豬肉都會。

同埋要有傷口
mandy952
|
opl2 發表於 18-6-16 19:24

時也命也