哈佛商學院研究:在職媽媽子女有優勢?

littlefunpig
|
(轉載)

撰文:陳樂希 2018-06-09 21:00
最後更新日期:2018-06-08 17:15

若果你是位在職媽咪,為了自己和子女的兩餐奔馳,不能瀟灑辭職,但又感到自己對子女付出得不夠而內疚,筆者希望以下哈佛商學院一個小小研究的結果,可以為你要「工作家庭兩邊兼顧」的生活加加油!

哈佛商學院的Kathleen McGinn教授就美國的在職媽媽的子女作調查,發現在職媽媽的子女比起全職媽媽的兒子和女兒都各有一樣優勝之處。

首先,在職媽媽的女兒比全職媽媽的在職場上比較成功;人工會高23%之餘,連做到主管的機會都會較高!除了美國,他們研究了共25個已發展國家,也看到相類似的趨勢。

那麼在職媽媽的兒子又有什麼優勢?

原來,在職媽媽的兒子,比全職媽媽的,在成家立室後,對家庭事務及自己孩子,會付出差不多多上一倍的時間。在職媽媽的兒子成家後,平均一星期會用上16小時做家務及進行親子活動;但全職媽媽的兒子成家後,平均只會用8.5小時做家務及照顧孩子!

媽媽因為在職,在女兒長大後,也許會因為擁有較大的人際網絡,能幫女兒在職場上尋找更多機會;同時,因為要工作,家務參與到必定有所減少,故兒子能參與做家務的機會,就會有所增加,養成一個男人也要做家務的習慣。

所以,負責這項研究的Kathleen McGinn教授認為,在職媽媽無必要自責;其實做每件事都有好處亦有壞處,但當想好了,認為對家庭整體來說比較好,全職又好在職亦然,都不是一樣「為咗頭家」?

————————————————
各位在職媽既辛苦唔會白費,雖然同仔女相處時間少,但將來仔女出人頭地既機會會比全職媽更高 我諗呢d係身教吧,仔女見媽媽辛苦努力工作賺錢養家之餘,又照顧頭家,將來都會學習媽媽,做一個勤力既人,唔會俾自己搵得少錢!
Janicefin
|
teresayan07
|

JD930
|
littlefunpig 發表於 18-6-16 22:49
(轉載)

Moonlight819
|

hudsonchui
|

SandyKL
|
覺得我阿女好獨立,佢15歲自己去睇中醫,唔會叫我陪佢,獨來獨往完全唔依賴,唔似排最細及獨女,可能我全職,冇時間全力呵護,而本身都唔鍾意招周到,自己嘅事自己做係教養佢地嘅宗旨。
brindlewin
|
littlefunpig 發表於 18-6-16 22:49
(轉載)

人工高幾多,我唔知。
但童年朋友中,媽媽係家庭主婦嘅,個個依家都係主婦,佢地媽媽都仍插手子女家事

其他文中所提的優勢,深有體會。唔好話最後結婚的伴侶,就算揀男友,唔識做家務,要女友照顧的,真係馬上失去興趣。
maymay220hk
|
仔仔眼見我工作辛苦
會願意分擔家務
對自己讀書責任做得妥當
|
SandyKL 發表於 18-6-16 23:12
覺得我阿女好獨立,佢15歲自己去睇中醫,唔會叫我陪佢,獨來獨往完全唔依賴,唔似排最細及獨女,可能我全職 ...

獨立好緊要,見到d媽寶真係頭都痛
無左呀媽咩都做唔到,果d係太多照顧之蝸
連讀書溫習都唔能夠自己完成,想像唔到呢d孩童點樣讀上去,點出黎面對社會。
|
brindlewin 發表於 18-6-16 23:24
人工高幾多,我唔知。
但童年朋友中,媽媽係家庭主婦嘅,個個依家都係主婦,佢地媽媽都仍插手子女家事 :qu ...

好多媽媽係家庭主婦,個女又好快做家庭主婦

abbywky
|

|
maymay220hk 發表於 18-6-16 23:25
仔仔眼見我工作辛苦
會願意分擔家務
對自己讀書責任做得妥當

好仔
Ashleycorina
|
之前就唔知邊間做個research 話FTM小朋友發展最好,又話IQ高d 乜乜乜....
我好肯定佢地做survey的對象係完全兩班人

點都好,睇自己家庭邊樣適合就得
nsychristy
|
brindlewin 發表於 18-6-16 23:24
人工高幾多,我唔知。
但童年朋友中,媽媽係家庭主婦嘅,個個依家都係主婦,佢地媽媽都仍插手子女家事 :qu ...

心理學話,人係會不自覺傾向重複走父母的道路,係組織家庭方面尤其明顯

我只能說,做主婦係一件好奢侈既事

比起貼身貼顧,每個小朋友需要既都係 role model
Kittymummy
|
認同,我都係在職,仲要出差屋企冇姐姐果隻。
亞女小學時已經識開火煮野食,開機洗衫收衫,吸塵等呢d家務。依家如果我幾日吾係屋企,佢仲幫我湊埋貓貓
nsychristy
|
Ashleycorina 發表於 18-6-17 01:43
之前就唔知邊間做個research 話FTM小朋友發展最好,又話IQ高d 乜乜乜....
我好肯定佢地做survey的對象係完 ...

其實我不覺得六歲以後既小朋友心智會好需要一個 ftm 經常 ready 照顧去建立親密感同安全感

做 ftm 既決定亦不一定同小朋友既需要有關
做一個好既 ftm 對太太既心智要求相當高

雖然人各有志,但如果人真係要追求進步同成長
唔係好多 ftm 俾到個女活出自我既 vision, 都好容易教到個仔娶左老婆家務就係老婆做,因為自小一個家裡分工從來不是這樣,呢個好 probably 係average 家庭既結果

|
Ashleycorina 發表於 18-6-17 01:43
我好肯定佢地做survey的對象係完 ...

如果研究對象係6歲以下小朋友或者唔出奇,的確FTM 有更多既時間教好幼稚園既小朋友,可能佢地會比在職媽媽小朋友學得快d, 但當小朋友大個,e.g 中學,我唔認為個優勢仲存在

小學還可以由父母幫手溫習考個好成績,但過度依賴父母既小朋友,通常上到中學就無以為繼,因為d野父母已經唔識,靠父母既小朋友,比較其他自主溫習更難取得好成績,因為父母時間有限,知識有限,無能為力再插手。公開試更加係靠學生自己。

所以小學以下既小朋友,有FTM 全程1對1 照顧可能會比WM既小朋友進展快,但呢樣可以係雙刃刀,到大都依然事事依賴父母,變得難以獨立成長。女兒有樣學樣,睇住媽媽做FTM,亦都覺得咁勤力讀書將來都係無用,做FTM 又唔需要學歷,草草完成學業了事,反正讀唔成書就嫁人等老公養,做個家庭主婦罷了。所以點解研究所得係WM 女兒比FTM 女兒收入會多23%。呢樣叫有樣學樣

|
Kittymummy 發表於 18-6-17 01:59
認同,我都係在職,仲要出差屋企冇姐姐果隻。
亞女小學時已經識開火煮野食,開機洗衫收衫,吸塵等呢d家務。 ...

呀女好叻

希望我第時呀囡都識得自己照顧自己,有責任心,唔會太依賴別人又識照顧其他人
sillycat008
|
我見到既係ftm教既小朋友普遍識多d野。
個女同學仔仲係指住隻烏龜叫青蛙、藍色綠色唔識分。