自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-6-17 02:26
呀女好叻

希望我第時呀囡都識得自己照顧自己,有責任心,唔會太依賴別人又識照顧其他人

係呀,因為我女係獨生女,我同佢講連自己都吾識照顧自己,n年後佢一個點照顧我地兩條老野呢? 有時好多野係迫出黎,加上我係在職,真係邊有咁多時間去貼身服侍佢。所以除左日常生活,自細小學時,功課溫習我都好快放手,所以全個中學時期,佢自己樣樣都慣性地自動波,好有條理仲好識得時間分配,我只係簽下通告,預備晚飯,得閒大家傾下計關心一下咁。睇返轉頭,其實我都好爽YY架

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主

對於我地呢班在職媽媽係一種安慰

男爵府

回覆樓主

「在職媽媽的兒子成家後,平均一星期會用上16小時做家務及進行親子活動;但全職媽媽的兒子成家後,平均只會用8.5小時做家務及照顧孩子!」

我諗呢樣係因為調查地係外國吧?外國人唔興請工人唔同香港,如果香港由工人照顧的小朋友,會做到咁樣?始終我覺得文化唔同整件事都唔同,華人社會好多都係對小朋友偏向溺愛同埋照顧,但日本都係全職媽媽,佢哋嘅小朋友就由小就學習要乜都自己黎,家長都比較放手,淨係怪獸家長都無香港咁多

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-6-17 01:14
好多媽媽係家庭主婦,個女又好快做家庭主婦

把子女當係自己嘅“事業”,加上現在社會要求提高,小宇宙中形成困獸鬥,其實壓力仲大。
我身邊例子就是老公走咗,上一輩就寄情於子女家庭,與女婿媳婦自然矛盾增加多,就算自己子女都習慣被照顧多於照顧返老人。講真,大家都長慈幼孝,果種矛盾看來自生活習慣。

珍珠宮

ice_seiya 發表於 18-6-17 06:44
「在職媽媽的兒子成家後,平均一星期會用上16小時做家務及進行親子活動;但全職媽媽的兒子成家後,平均只會 ...

我諗你多認識日本人,佢地係家長恐龍始祖

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-6-17 01:52
心理學話,人係會不自覺傾向重複走父母的道路,係組織家庭方面尤其明顯

我只能說,做主婦係一件好奢侈既 ...

年幼時係需要貼身照顧,但過了襁褓期,周到呵護其實拖慢孩子全面成長,加上太多家長關心嘅“識野”多指學分上,而不是生活能力嘅成長。

公爵府

回覆樓主:

恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 18-6-16 22:49
(轉載)

撰文:陳樂希 2018-06-09 21:00

珍珠宮

回覆樓主

我都認同小朋友係會重複大人既生活模式..
我99結左婚就無做野... 但佢又唔鐘意湊仔 and 做家務.. 我62好錫佢.. 請工人比佢.. 所以我老公兩兄妹係工人湊大.. 我99日日 shopping 打牌係屋企 hea..
62對99外家又好.. 到而家我62仲每月比緊$7000我99既父母..
我覺得我老公都似我62... 佢從無要求我做家務煮飯 (佢覺得家務工人做就得).. 亦無要求我要出去做野.. 佢話我想做就做.. 唔想做就唔好做.. 佢會覺得養老婆係佢責任.. 佢亦好照顧我外家..
所以我第時教女揀老公.. 要睇埋佢爸爸係點樣既人.. 因為個影響係好大..

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

要搵錢,就一定要返工,邊諗得咁多!仔好獨立,但唔一定係因為我要返工,主要我本身都好獨立,顧自己多,自細佢都知媽媽唔可靠

珍珠宮

sillycat008 發表於 18-6-17 02:40
我見到既係ftm教既小朋友普遍識多d野。
個女同學仔仲係指住隻烏龜叫青蛙、藍色綠色唔識分。

呢d只係早教,純粹知識層面,有google已可以代替,好似其他jm所講,父母角色係role model 而唔係google /wiki

珍珠宮

回覆樓主

在職媽媽加油,俾心機返工賺錢做榜樣

公爵府

回覆樓主

我覺得個總結係重點,凡事總有好與壞,分析後決定了就朝住方向做。千萬不要做ftm 就羨慕wm,做wm 就怨唔可以做ftm. 亦不宜自我膨脹,覺得自己好偉大,犧牲好多。

男爵府

回覆樓主:

我估呢個25個國家研究應該control埋無工人照顧得出的分析,我囡都係好disciplined同埋會主動分擔家務,佢亦好鍾意我份工

水晶宮

回覆樓主

在職與不在職,子女能否獨立,都好睇父母、長輩點教,仲有工人姐姐都係一個關鍵。
我在職,一個囡,99湊,如果我選擇做weekend 媽,相信會教出一個公主出來,但我放工放假都自己教囡湊囡,加上我會教個囡自己的事自己做,等自己可以偷懶,所以我囡都算獨立!

水晶宮

ice_seiya 發表於 18-6-17 06:44
「在職媽媽的兒子成家後,平均一星期會用上16小時做家務及進行親子活動;但全職媽媽的兒子成家後,平均只會 ...

怪獸家長好似係源於日本!

男爵府

nsychristy 發表於 18-6-17 01:52
心理學話,人係會不自覺傾向重複走父母的道路,係組織家庭方面尤其明顯

我只能說,做主婦係一件好奢侈既 ...

Can't agree more ! Parents are really the role models - like father like son

珍珠宮

回覆樓主:

佢講會用16小時親子及做家務,呢兩點已唔中,我小時候爸媽都工作,唔見到爸爸會做家務

現在到我老公,亦唔見兩樣都做到,叫佢陪小朋友玩一個鐘都嫌多

首頁
12345...6

尾頁

跳至