裝修間翻身屋點樣可以將個開支降到最低?

goodbuyer80
|
比如點裝法、去邊買傢俬和電器...
ash_yehyeh
|

開支可以最低

但係手工都會比較粗燥

如果係放租都ok,自住真係no good

yeeyeeyeah
|
放租就冇所謂,自住就真係唔好慳果少少錢,幾年後你就會後悔,間屋開始甩皮甩骨,又未係時候再重新裝修,經驗之談
Ytteb
|

手工用料都會唔同
過幾年有問題時
得不償失
我寧願俾多少少做好佢
JD930
|
Ytteb 發表於 18-6-17 00:04
手工用料都會唔同
過幾年有問題時
得不償失

的確係
Ytteb
|
JD930 發表於 18-6-17 00:20
的確係

個時師傅教過我睇少少
講完又真係見到有唔同
藍藍mami
|
最緊要係搵個唔好呃你錢裝修師傅,亦都係最難嘅
月見草
|
Ytteb 發表於 18-6-17 00:04
手工用料都會唔同
過幾年有問題時
得不償失

啱啱先至同老公講緊呢個問題,比幾萬蚊同比十幾20幾萬其實出嚟都係俾裝修佬呃!
啲死人裝修佬都係左數冚右數,所以料要自己夾C傅一齊去買,監工要密D!
Ytteb
|
用人不疑
疑人勿用

如果覺得對方呃你
不如搵過第二個

監工就免啦
睇多d .多d溝通
了解多左 事情係好d
72leelily
|
新派得來手工又靚必定不菲
親戚買間二手樓
是設計師自住大改裝
所以用料不俗
色調清簡幾有品味
老媽間屋廿多年前裝修
不算平仍保養好
師傅老式做老土裝修
衣櫃大床厚料無款可言
敢講可用50年不爛
wmkcnw
|
goodbuyer80 發表於 18-6-16 23:53
比如點裝法、去邊買傢俬和電器...
唔改間格 只油面油 地板可用膠地板舖面(即是牆身地面都唔剷底)
電器上 price.hk 格價。傢私淘寶
kitbebe
|
全部大陸貨一定平, 不過耐用程度就唔敢講了!! 其實師傅人工唔平, 不如用好D既材料, 整一次用耐D仲好啦!!
oceandeepsea
|
裝飾野盡量唔一細,我見過有人裝修,窗簾軌都用個木殼包住,成約千銀,冷氣喉又包,房門做明推最平,暗推,明趟暗趟,最貴
oceandeepsea
|
電器最易網購,傢俬買現成,衣櫃可以訂,泥水電無得走硬食
bosch
|
如果自己唔識整, 搵人裝修好d. 一分錢一分貨唔係冇道理.

電器主要去番d 大舖買, 最緊要係有保養. 要唔要名牌好個人, 我會睇 specification 同budget 先.

燈可以考慮淘寶.

傢俬都係香港買番好d,或買二手囉... 要平咪姨媽傢俬, 不過梗係冇咁實淨... 或者等傢俬舖特價至買. 如果要俾錢砌d 傢俬既話, 可考慮自己砌, 一d 都唔難. 如果你話整高地台,, 攪水電果d 就梗係搵人整.

不過話說回頭, youtube 有好多教學可以學簡單裝修.
Chole
|
yeeyeeyeah 發表於 18-6-17 00:01
放租就冇所謂,自住就真係唔好慳果少少錢,幾年後你就會後悔,間屋開始甩皮甩骨,又未係時候再重新裝修,經 ...

完全同意。

我99買間屋趕入伙無裝修廁所,望落無問題,點知原來上手業主用平價嘢,好快就現形,好肉酸。

渺薩'
|
自己做判頭,負責co哂禁多party ,就一定最平
JD930
|
Ytteb 發表於 18-6-17 00:25
個時師傅教過我睇少少
講完又真係見到有唔同

係呀特別係啲細緻位
Ytteb
|
JD930 發表於 18-6-17 12:40
係呀特別係啲細緻位

舉例果時做完水電,有時間同佢傾左陣。佢話我知細緻位同出面有咩唔同,而家用落係方便左。一次裝修,大把呢d細節,佢唔講,我都唔知可以有唔同。

之後實有friend問介紹,有個問完嫌貴。但又想跟我d做法。結果佢師傅話無人咁做,講極都無跟足,結果裝修到一半,佢已無再問我,話橫掂都用到,唔知有好野,個心唔會頂住頂住。

不過有樣真,我覺得佢報價係高既,要平靚正既就一定無佢份。
ChloeMa
|
化妝樓?