自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Natalie625 發表於 18-6-17 09:30
照舊跟返香港價就算,其實比多一兩千佢都未必在乎

想當年我老細係香港五星擺,我地D同事封酒樓價咋佢 ...

我都係一班同事夾錢買禮物添咋

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

addicted 發表於 18-6-17 08:42
請問大陸擺酒公價做幾錢人情架?我個case 係5星酒店,仲要係有錢男老闆,所以有點苦䐉。做人情多又吾係,佢 ...

咁有錢唔志在啦大陸啲人做喜事只要俾面出席就好高興

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siuba 發表於 18-6-17 09:44
我做1千,有個回返一半即500俾我,有個就回800俾我。又試過做500,都有回300俾我。但我就唔知係咪個個鄉下 ...

佢地興架覺得咁先有面,請得你飲唔係志在賺錢,同香港相反

子爵府

回覆樓主:

大陸有錢人深不可測,我試過跟6299返大陸飲,人情照收,但個個座位上有一封500利是,係人人有份,當時佢地擺左八十八圍。

唔知請你果個係新人就新老爺新奶奶,如果長輩請果啲就好多都會回禮,有啲回一半,有啲回一百。

男爵府

牛年勳章

water_ma 發表於 18-6-17 16:30
國內飲未試過
但國內親戚來香港飲
我收過100人仔

國内有些乡下地方系做一二百人情,因他們系自己屋企煮同擺酒

子爵府

siuba 發表於 18-6-17 09:44
我做1千,有個回返一半即500俾我,有個就回800俾我。又試過做500,都有回300俾我。但我就唔知係咪個個鄉下 ...

早前普通親戚在大陸擺,我跟香港價,原來回番一半,真不知情,所以擔心比得少。

首頁

尾頁

跳至