如果間設計公司既設計好岩你心水,但一開工已要俾90%錢...

chowcc11
|

冇朋友幫襯過,網上見的,之後响家居展傾過初步design,C6幾鍾意咁,你會join嗎?

我主力做傢私,廚廁地板唔搞,少量裝修

我唔知自己有冇理解錯誤,一開始佢先收10%訂(家居展),出施工圖前再收25%,之後覆尺,俾大訂55%,生產日子預50日,淨餘尾數10%完工俾,由於家居展有5%回贈,所以實際俾返5%就得

caa
|
No way 90%
Bobo113
|
傾都费事,香港尼幾年實在太多騙子
|
最多4、3、3咁付款
tictactoe
|
No, No, No 點鍾意, 都不值付這樣大的風險
Monstereasy
|
chowcc11 發表於 18-6-17 09:44
冇朋友幫襯過,網上見的,之後响家居展傾過初步design,C6幾鍾意咁,你會join嗎?
...

唔會,圖紙再靚唔等於起到出嚟一樣,比九成對自己完全無保障
YY1101
|
no la
有咩麻煩就惨
不公平條款
賭神
|
3/3/4 好點
whywhywhywhy
|
...

更唔會 咁多爛尾工程
heilok
|
收咗90%錢,佢咩都唔做已袋袋平安。我一定唔會接受。
mamee
|
一定吾會
Monstereasy
|
...

我以前做過專做富豪名人既室內設計公司,老闆都未試過收九成先開工,實在太可疑,正常則樓唔會咁。
靚靚C9
|
冇可能接受
tommyxsarah
|
傻豬 梗係唔會拉
pillarfung
|
...

100%唔會。一開波收90%錢伏多。
chowcc11
|
Bobo113 發表於 18-6-17 09:50
傾都费事,香港尼幾年實在太多騙子

我地係傾完先知咁既收費,所以我都有d卻步
chowcc11
|
701003 發表於 18-6-17 09:56
最多4、3、3咁付款

咁我再搵多一兩間傾下啦
北寄貝
|
不可能,裝修佬太多招數,錢收9成,佢拖慢來做、手工唔得、爛尾就渣都無,你亦催佢唔帳。
chowcc11
|
北寄貝 發表於 18-6-17 10:27
不可能,裝修佬太多招數,錢收9成,佢拖慢來做、手工唔得、爛尾就渣都無,你亦催佢唔帳。
...

呢樣我都明呀⋯⋯之前屋企人亦中招,唯有再同C6思想教育一下
|

市面好多設計公司都係免費畫圖,雙方協商一致,落單簽合約之後才收第一期費用!傾唔啱,設計公司帶圖走人,無拖欠!