自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

701003 發表於 18-6-17 10:34
市面好多設計公司都係免費畫圖,雙方協商一致,落單簽合約之後才收第一期費用!傾唔啱,設計公司帶圖走人, ...

免費畫圖係指去到邊個程度既設計圖呢?已係3d彩色圖定手畫圖?

子爵府

chowcc11 發表於 18-6-17 09:44
冇朋友幫襯過,網上見的,之後响家居展傾過初步design,C6幾鍾意咁,你會join嗎?

我之前裝修係俾40,30,30%

男爵府

musiccisum 發表於 18-6-17 10:44
我之前裝修係俾40,40,30%

中期係大約咩進度時收?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

邊度有人未開工就收90%?
似伏多
樓主介意開名俾大家俾意見嗎?

水晶宮

畀面勳章

chowcc11 發表於 18-6-17 10:42
免費畫圖係指去到邊個程度既設計圖呢?已係3d彩色圖定手畫圖?

我幾年前裝修,係手畫設計圖,部分3D,設計師帶對手及電腦同我哋傾 ,即場畫唔出設計的,叻極有限,我老公就係見佢手畫圖靚!電腦3D圖,下載軟件就好多人識畫,唔出奇!簽合約俾10%訂,有施工圖,交匙開工俾30%,中間設計經雙方同意有改動過,施工到中期再俾30%,收貨時俾尾數,有些少嘢要執,我扣起10%,完全收貨時再找數

男爵府

bufferzone 發表於 18-6-17 10:53
邊度有人未開工就收90%?
似伏多
樓主介意開名俾大家俾意見嗎?

叫Fancx desixx,都有幾間門市,相信都大的

大宅

回覆樓主

我一定不會幫襯,對自己太無保障!加上近年太多騙子,好危險!寧願搵個間好過!

水晶宮

畀面勳章

chowcc11 發表於 18-6-17 10:42

其實我唔係好明,乜都未定,就收10%,果10%點計?總工程費用無理由係未有詳細列表下而計得出

男爵府

701003 發表於 18-6-17 11:04
其實我唔係好明,乜都未定,就收10%,果10%點計?總工程費用無理由係未有詳細列表下而計得出
...

因為尋日大約傾左間屋需要咩傢私,初步計過高櫃同矮櫃大約要幾多呎,所以初步有個數的,由於家居展有promotion,所以10%算係hold 左promotion offer

水晶宮

畀面勳章

chowcc11 發表於 18-6-17 11:07
因為尋日大約傾左間屋需要咩傢私,初步計過高櫃同矮櫃大約要幾多呎,所以初步有個數的,由於家居展有promo ...

未簽合約,我個人,係唔會俾錢的!因為裝修係好多細節,好多變數,乜都要係合約度詳細列明!都未上去度尺,我唔會傾設計住

男爵府

701003 發表於 18-6-17 11:13
未簽合約,我個人,係唔會俾錢的!因為裝修係好多細節,好多變數,乜都要係合約度詳細列明!都未上去度尺, ...

都係既,我都覺好似急左d咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

唔會,裝修係一項好易爛尾既工程

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

701003 發表於 18-6-17 10:54

我幾年前裝修,係手畫設計圖,部分3D,設計師帶對手及電腦同 ...

你講緊80%,係唔係漏左d無講?

大宅

回覆樓主

裝修咁大筆錢一定唔好咁做!好危的

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

musiccisum 發表於 18-6-17 10:44
我之前裝修係俾40,40,30%

你嘅數係俾110%?

伯爵府

冇朋友幫襯過,網上見的,之後响家居展傾過初步design,C6幾鍾意咁,你會join嗎?

傻的嗎?NONONO, 試過一次裝修就明當中煩野,無可能比晒9成先

侯爵府

No way !未開工就90% 一定no way
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

如果大裝修冇可能50日攪掂,小心有伏!

男爵府

kolher 發表於 18-6-17 11:25
如果大裝修冇可能50日攪掂,小心有伏!

我廚廁同地板唔搞,全力做傢私設計

子爵府

回覆樓主:

我果時都係分期俾
開工前應該唔夠一半

首頁

尾頁

跳至