自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 18-6-17 13:01
大埔方便
各樣配套都齊

大埔校網如何?

珍珠宮

王國教室勳章

Cara2006 發表於 18-6-17 10:47

好難比較,唔知你背景。我會選擇大埔,出九龍相對近。我而 ...

點解大埔出九龍會比沙田近?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

上水

男爵府

回覆樓主

老家住元朗,依家住屯門。
元朗嘅交通的擠逼程度愈黎愈離譜,大馬路逼過年宵,西鐵上唔到車,巴士Yoho到元朗公園可以用半個鐘屯門只要屯門公路冇人玩碰碰車其實交通幾好,好過元朗多多聲。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大埔好D,校網都好,好過粉嶺上水。元朗感覺雜D,企街又多。

我住粉嶺

伯爵府

goodbuyer80 發表於 18-6-17 10:40
邊個最差?以綜合來講,比如交通、空氣、設施、環境、未來等等...

如果只得呢幾個地方,咁我會揀大埔。
校網好d, 人少d, 近市區d. 大6人可能相對少dd

但我個人鐘情沙田。覺得比大埔更好更方便,校網更加唔洗講 (只要唔去新城市廣場 )

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

如果純地區,我揀大埔,但大埔較新既樓好少。
如果計埋家人朋友,我揀元朗,我自己係元朗大,而家娘家都係元朗,返親元朗巴士第一個站落車,所以我ok...

水晶宮

bufferzone 發表於 18-6-17 10:44
老家在大埔,覺得好好住,交通便利,可以住市區,亦可選郊區或豪宅

不過未住過其他區,難作比較
和我一樣,從小就住大埔,依家嫁左出九龍,都係覺得大埔住最好
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

大埔 粉嶺 上水 一定大埔, 除非你車出車入, 大埔去粉嶺係兩個站, 但感覺好漫長, 大埔配套好啲, 就算巴士出入都多車啲㨂, 以前粉嶺上水係ok既, 但呢十年開始都太多樓太迫, 有得㨂一定唔㨂佢

新界西既我like元朗

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

Robinrobinrobin 發表於 18-6-17 13:01
大埔方便
各樣配套都齊

有退休親戚剛剛搬左入天水圍,貪佢平,買嚟退休住。
佢地話比想像中好住,隔離係大公園,空氣好好,人比市區少好多。因為佢地已經退休,所以唔需要考慮交通。平日如果去街,佢地會撘輕鐵(5-8分鐘),轉西鐵。
佢住銀座果邊,佢話附近無公屋。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

大埔同粉嶺

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kcpak 發表於 18-6-17 15:27
和我一樣,從小就住大埔,依家嫁左出九龍,都係覺得大埔住最好

我都搬離大埔,不過我次次買餸都返入大埔,大家老街坊同街市老闆熟曬
我入埋大埔FB 群組添

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-6-17 12:36
大埔

你係大埔人?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

大埔好住,有舊區、有大型商場、有郊區、有海濱、有人情味~

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大埔

男爵府

回覆樓主:

大埔睇下邊到,如果搭火車出入住近火車站好d,搭K 車轉駁都多人又要等車。

元朗係多人,有左西鐵方便好多,出尖東一定快過大埔出尖東

大宅

回覆樓主:

大埔,覺得直頭啲人都好人士啲

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-6-17 13:33
點解大埔出九龍會比沙田近?

係大埔和樓主提供的其他地點比近九龍。
我意思係,連沙田出九龍都煩。

首頁

尾頁

跳至