自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

TMC3012 發表於 18-6-17 16:00
大埔 粉嶺 上水 一定大埔, 除非你車出車入, 大埔去粉嶺係兩個站, 但感覺好漫長, 大埔配套好啲, 就算巴 ...

新界的站好遠!由大學去大埔,等於市區三個站咁耐

子爵府

wyeth冷知識勳章

回覆樓主

住過上水和大埔,上水除左番大陸方便,周街又多人,食野又貴,一d都唔好住。大埔出市區都覺得唔方便,買咩食咩都要去到超級城,如果唔系住果頭,坐巴士兜暈先出到大埔。我都系喜歡住市區

水晶宮

回覆樓主

住?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

n年前粉嶺上水係住得人既,而家唔使諗,特別上水

男爵府

回覆樓主

以上地方一定要揀,我揀大埔

珍珠宮

王國教室勳章

Cara2006 發表於 18-6-17 18:00
係大埔和樓主提供的其他地點比近九龍。
我意思係,連沙田出九龍都煩。
...

我反而覺得大埔去香港九龍邊度都好遠,點都要出左去先。而沙田火車去九龍塘好快,宜家有巴士出尖沙咀都係20分鐘咋。

水晶宮

回覆樓主:

大埔
又多明星住
我成日留意空氣指數,大埔真係唔錯
講食,係冇元朗禁多,但都唔少,一定好過上水粉嶺屯門。
不過唔計豪宅,大埔真係好似冇乜新盤
交通真係視乎你平時去開邊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都揀大埔,大埔多食野架,周圍都有野食買。

而且大埔D人普遍都好好人既。

上水太多喼神,而元朗就真係太太太多人喇,有幾次平日同老公去探朋友,嘩﹗

D人多到行出行人路,人釘人咁,跟本無得快行少少。我怕怕。

粉嶺就少D食店揀喇,同埋買餸我覺得唔太方便咁。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

回覆樓主:

個人選元朗, 衣食住行乜都有, 我自己經常去食&買野, 款式夠多。
若果返工係香港區, 因為行公路, 超快。
若去九龍, 就真係遠一點。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

家住大埔幾年
買野方便空氣又幾好
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔熟悉

水晶宮

回覆樓主

婚後搬入大埔好幾年了,大埔真係唔錯,購物有大型shopping mall, 又有一田,想平d又有市政街市,我屋企人有時入大埔探我,都話好正,因為仲買到$3一個蛋撻!
食野又多選擇,連鎖/小店任君選擇!
四圍都有單車徑,踩去海濱公園又得,踩出沙田又得!
如果同屯門元朗比較,東鐵綫出市區又平過西鐵線!

珍珠宮

回覆樓主:

搬左去屯門先覺得粉嶺大埔好,好懷念

水晶宮

mike89 發表於 18-6-17 20:13
搬左去屯門先覺得粉嶺大埔好,好懷念

屯門唔好住咩?表妹嫁去屯門佢話好住過大埔多多聲,例如:冇咁多人、買餸平、多shopping商場、空氣好……總知佢話好,每年返娘家拜年講到唔停口

子爵府

回覆樓主:

大埔

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Fion710 發表於 18-6-17 20:33

屯門唔好住咩?表妹嫁去屯門佢話好住過大埔多多聲,例如:冇 ...

佢想講自己嫁得好咋嘛

男爵府

goodbuyer80 發表於 18-6-17 10:40
邊個最差?以綜合來講,比如交通、空氣、設施、環境、未來等等...
我覺得大埔最好,未來就…應該全香港都唔好

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 18-6-17 10:40
邊個最差?以綜合來講,比如交通、空氣、設施、環境、未來等等...

目標係咩?!
我去行山玩要求設施同搬去住嘅好唔同

男爵府

回覆:大埔、粉嶺、上水、屯門、元朗及天水圍,邊個地方最好?

大埔

首頁

尾頁

跳至