外傭唔做,返家鄉前借財仔,最後財仔會追到數嗎?

stiga
|
這問題我一直很疑惑,有冇jm知道?
DoReMi媽媽
|
菲傭~會,之前有個菲傭話我聽佢隔離屋嘅菲傭,俾財仔搬晒屋企值錢嘢還錢,所以我哩個菲姐離開後,我冇收過財仔追數信。
Angel_Rose
|
幫推,我都想知,事關我有類似疑問

我的一位舊同學,會考0分之後去做傳銷,做左半年後做吳住,爭人周身債,咁岩當時佢父母一早申請移民獲批,啲債到期嘅一星期後,舊同學同父母及兄弟姐妹已經上左飛機吳再返香港

於是我想像緊,班債主林完紅油先發現原來已經移左民,會係咩心情
stiga
|
N年前我報過比入境處知依個工人走後欠財仔,希望有record下次佢地再申請來港就唔批visa, 永遠blacklist
333s    發表於 18-6-17 13:02
stiga
|
Angel_Rose 發表於 18-6-17 11:46

搵個擔保人?
ChloeMa
|
回覆 stiga 的帖子

我聽講話財仔係菲律賓係有connection,有人會幫佢追,雖然我唔知係咪真實,不過我相信財仔唔係善男信女,無理由容許佢老虎頭上釘蝨乸。
333s    發表於 18-6-17 13:03
Poyau
|
stiga 發表於 18-6-17 11:25

外傭太天真 家鄕追數 無皇管 激過香港
Poyau
|
Angel_Rose 發表於 18-6-17 11:46

移民就難追
Onlok
|

我朋友新請菲姐,比警察上門拉去坐囚。因為之前借錢走路回鄉。如果佢唔返香港做,應該無嘢掛。
Angel_Rose
|
stiga 發表於 18-6-17 12:03
搵個擔保人?
聽講好似係佢哥定家姐,有份一齊移民
Angel_Rose
|
Poyau 發表於 18-6-17 12:12
移民就難追
聽聞佢仲係移左去加拿大定英國,總之係講英文嘅國家
tutik
|
係咩?走佬仲追到?我自己/家人啲工人走親都有財仔信跟尾,接住幾次電話,鬼咁快cut 線,我講咗冇做就冇再打黎。明知佢哋唔會還都借?
rosenok
|
財仔當然會追到去印,菲

唔係個個借完返鄉下,財仔開善堂咩
brother4
|

CreamyWen
|
係追到的,我上一個菲借爆財仔走佬,佢走後我收到追數信,我打去同佢講菲姐已走佬同埋警告佢地唔好騷擾我,對方好有禮貌咁叫我提供佢走佬證明,一定唔會再騷擾我。佢話佢地響菲國有相關人土去佢屋棋繼續追佢數。
333s    發表於 18-6-17 13:04
good_pig
|
ChloeMa 發表於 18-6-17 12:08
回覆 stiga 的帖子

我聽講話財仔係菲律賓係有connection,有人會幫佢追,雖然我唔知係咪真實,不過我相信 ...

專做菲姐嘅財仔,菲律賓一定揾到佢
靚靚C9
|
Onlok 發表於 18-6-17 12:16
我朋友新請菲姐,比警察上門拉去坐囚。因為之前借錢走路回鄉。如果佢唔返香港做,應該無嘢掛。
...

借錢走佬唔還,捉到要坐監架咩?
Jumama2000
|
CreamyWen 發表於 18-6-17 12:54
係追到的,我上一個菲借爆財仔走佬,佢走後我收到追數信,我打去同佢講菲姐已走佬同埋警告佢地唔好騷擾我, ...

我第一個工人借了很多個財仔,財仔亦搵過我,我們聯絡佢地要解決問題,財仔叫我快D炒佢,然後俾證明佢地,佢哋就會close香港file,係菲律賓就會做野,上門有财物可以攞走,冇財物就捉人。仲話係菲律賓跟進比香港容易,因為唔會攪香港僱主。
fitceo
|
但我工人無同我做5年, 上年我仲收到追數信. 我覺得有d真係走到數.

CreamyWen
|
唉,佢地真係好鬼蠢,以為走佬冇責任,相信佢地響菲仲大獲