全能嘅BK,請問買邊款電腦好?

淘寶
|
部電腦用咗6年,終於係今日宣告壞咗了

開機要超過20分鐘先開到,過資料去hard disk度完全過唔到。 要出去比錢搵人過。

諗住買部機,係豐澤睇中咗部,請問以家一般家用電腦應該買邊部好呢? 我聽Sales話SSD同無SSD分別唔係好大,只係開機快少少。

建議我買1Tb hard disk,4gm ram個啲普通就得,平好多 (好似4千幾)有SSD嘅就6千幾。

請問各位,我只需上網,文書處理,DOWNLOAD 啲劇集,做功課呢啲,唔會打機。 應該買邊隻好呢?

謝謝各位解答。
JD930
|
淘寶 發表於 18-6-17 12:44

開機要超過20分鐘先開到,過資料去hard disk度完全過唔到。 要出去 ...

Budget呢?Thinkpad Carbon x1我覺得幾好用
淘寶
|
JD930 發表於 18-6-17 12:45
Budget呢?Thinkpad Carbon x1我覺得幾好用

我自己想買部好啲,大約7千左右都可以。
tkop
|

開機要超過20分鐘先開到,過資料去hard disk度完全過唔到。 要出去 ...

你而家部腦壞咩野,如果買新机有SSD耐用過傳統的
mandy952
|

早兩年都買8g ram,ram愈多行得愈快同順,hp ok嘅
Ytteb
|
Dell都可以諗下,如果唔係高要求用家,電腦同 手機一樣,跌價跌好快,今日俾多兩千,兩年後都係慢,睇中低階好了,密d换機好過。

SSD. 啱心急既人,座枱定notebook?
有限budget, 我會要16 G ram多過要 SSD, 當然兩樣都有最好,另煲劇既話,畫面質素都要考慮
Ytteb
|
忍到兩三個月既,可以睇大專back to school plan. 平多幾百
ichigolatte
|
淘寶 發表於 18-6-17 12:46
我自己想買部好啲,大約7千左右都可以。

7千應該可以買到8gb ram, 4gb ram 有時上網/做文書(data 比較大既file)會唔多夠。
pswongg
|
前幾日買部asus notebook, 1TB, 6千元,i7,window 10
mywong
|
早幾日買左 Lenovo i7 8代 12 ram SSD
$6999

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ytteb
|
mywong 發表於 18-6-17 14:21
$6999

Lenovo有分
ideapad

T系
兩個唔同取向
bobomia
|
Ytteb 發表於 18-6-17 13:30
忍到兩三個月既,可以睇大專back to school plan. 平多幾百

呢個只係俾大專生和大專教職員嘅優惠?
Ytteb
|
bobomia 發表於 18-6-17 14:40

呢個只係俾大專生和大專教職員嘅優惠?

畢業生都可以
自己屋企有人本地大專畢業便可睇下相關院校既機啱唔啱心水
Ronnym
|

我用surface pro,正!
開機5秒~
bobomia
|
Ytteb 發表於 18-6-17 14:41
畢業生都可以
自己屋企有人本地大專畢業便可睇下相關院校既機啱唔啱心水
...

畢業左n年都可以?點證明?要出示咩證件?
淘寶
|
mandy952 發表於 18-6-17 13:10

早兩年都買8g ram,ram愈多行得愈快同順,hp ok嘅

我以家呢部好似都係2GB咋
淘寶
|
$6999

我想買desktop,notebook我用唔慣
mywong
|
Ytteb 發表於 18-6-17 14:30
Lenovo有分
ideapad

呢部係ideapad
T系再貴d囉

我家用應該唔會攞出街, 做股票買賣,少少文書, 煲劇,唔打機, 夠有餘。 其實職員都話唔駛買咁貴, 不過我想要i7 同 呢部Mon靚d.
淘寶
|
$6999

我想買desktop,notebook我用唔慣
淘寶
|
Ytteb 發表於 18-6-17 13:25
Dell都可以諗下,如果唔係高要求用家,電腦同 手機一樣,跌價跌好快,今日俾多兩千,兩年後都係慢,睇中低 ...

我個人都幾心急下架

文書都會做畫圖,唔知需唔需要好呢?