我老公有糖尿

crystalmakk
|
醫生話係第二型,要開始戒口控制飲食...真係好灰!我驚佢之後會演變到要打針,點算好...
purple_onion
|
多做運動
foggyao
|
crystalmakk 發表於 18-6-17 13:00
醫生話係第二型,要開始戒口控制飲食...真係好灰!我驚佢之後會演變到要打針,點算好...
...

做運動係得
當然飲食都要注意!
杜小田
|
...

幾歲? 肥吾肥? 家族有無有人?
maymay220hk
|
2型系後天 影响
只要飲食戒口,做運動系可以改善
花生油子
|
我老公都有,,,其實盡量少糖少食白飯,,可以加糙米黎麥燕麥一齊煮,,,多飲水,,又或者沖吓苦瓜茶,番石榴茶飲都得,,,食野方面可以多吃西芹秋葵都有幫助,,唔洗太擔心,,加油
joeyjoey223
|
...

做運動,小食甜同碳水化合物,我上年仲灰,老公中風(40幾歲)今年血糖超標!
中完風果3個月減左30磅,宜家又開始唔避忌介口,我對住佢好嘔血
candysoso2002
|
你老公肥唔肥?都係禍從口入多。
森永牛乳
|
一定要戒口
brother4
|
...

幾嵗?自己十年前2xx磅,4X吋瘦,每曰食夜宵,估笫X型了
nintendo
|

多做運動,食少 d 白飯 (carb),唔好大魚大肉。
其實有時食野都係心靈上的安慰,但一個人一日根本不需要食咁多野。
好多病都係食出嚟。
chocolatebean
|
回覆 crystalmakk 的帖子

其實點知道有?

FennieMan
|
冇得驚,要佢自己注意飲食及做運動,否則你只會白白擔心。
少食多餐,甜品,汔水,奶茶,咖啡要介,粥粉麵飯只可以小量。尢其粥,一食完血糖指數會升得好快及好高
我老公有家族遺傳糖尿病,之前要打針,而家已經唔使打
算死草
|
...

控制飲食多運動,戒酒。
yucl_hk
|
戒汽水
MarioLL
|
叫你老公平時做多d運動都有幫助~
我都有糖尿不過屬於輕微, 我依家每日都做半個鐘運動, 最近食緊中藥調理
agee
|
最緊要飲食節制, 減肥運動
tsung
|
一定要注意飲食
|
食飽飯後落街行15分鐘都會好啲咖
yelling3
|
FennieMan 發表於 18-6-17 14:13
冇得驚,要佢自己注意飲食及做運動,否則你只會白白擔心。
少食多餐,甜品,汔水,奶茶,咖啡要介,粥粉麵 ...

點解之前要打而家唔駛打?我先生都有遺傳糖尿,要打針