懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

趁宜家記憶猶新,加b仔訓左覺,快快速想同大家分享我的生產經歷。
我是懷孕38 week 1 day生左我既bb,順產用吸盤吸出來,亦都有剪陰。

6月5號 06:30左右,突然之間有種想去小便的感覺,拿拿林踢開我老公(因為他堅持要訓出面)跑去廁所,見到護墊上面濕左一片,我即刻大喊“老公,我穿羊水啊!”。

之後媽咪走出來問我“d水是唔是涼涼地”

我話“唔是啊!”

“你賴尿遮”我阿媽話(事實證明她記錯左,羊水流出來是暖的!!)。

有鑑於佢係全間屋入面唯一一個生個仔嘅人,我選擇相信佢,換左M巾繼續訓。

07:15左右,我點嚟點去都瞓唔著,覺得下身痴立立,再起身去廁所睇下,見到M巾上面有D粉紅色的液體,即刻再大喊,“阿媽,我見紅啊!”。

佢即刻叫我入醫院,隨時準備生得啦!但我之前食過一次白果,所以想再等等,就同老公出去商場食左早餐先(好彩前晚洗左頭,因為真是穿左水最好唔好沖涼)。

08:30左右,我食飽飽起度撳電話,突然之間,下身有羊水不斷咁流,呢一刻我真是知道自己穿羊水啦~快手快腳同老公番屋企拿走佬袋,因為未開始有陣痛所以決定行落醫院。

落到醫院直接入二樓產房登記,同姑娘講我穿咗羊水,她問咗羊水嘅顏色, 再簽埋一系列嘅文件, 就換衫駁機檢查。駁機大概5分鐘後,突然比氧氣我吸,我非常疑惑,因為之前食白果入院個次明明無呢會事!

大概30分鐘之後,有個醫生走來同我講, 啱啱佢哋發現bb曾經試過心跳每分鐘少過80下, 不過由於啱啱駁機,所以數據上睇唔出,但有經驗嘅姑娘就察覺得到,宜醫生亦都相信姑娘的判斷。

最後醫生畀咗兩個選擇我,一係就喺產房打催生劑直接等bb出世,咁樣可以監察住bb嘅心跳,以防萬一。二係送你上產前房,等到夜晚六點鐘再打催生劑,不過呢一段時間就唔會有機器睇住bb心跳。

最後同老公相量左,都是選擇左第一個方法。由於老公選擇左陪產,所以可以起產房陪住我。
我記得10點左右打催生劑,其間因為穿羊水同見紅,換左好多條產婦衛生巾( 我淨係買咗一包),結果怕唔夠用要老公到樓下便利店買。

到咗12:30左右本身老公準備落醫院餐廳食飯, 但點知連接bb心跳嘅機器突然之間響起,顯示bb心跳下降, 老公畀姑娘請出產房,而我又要再一次帶氧氣罩。 結果證明姑娘嘅經驗係冇錯嘅bb曾經真係心跳下降, 然後我停咗催生藥,直到下午1點45左右又再滴藥。

(遲d再打,b仔要食奶啦~)

複式洋房

今次開始滴藥之後,就開始feel到傳聞中的陣痛感覺,個人覺得同m痛無咩分別,不過是多左個時間規律。痛個陣就用呼吸法嘗試減痛,但個人覺得無咩作用, 純粹要來分散注意力~

到咗大概兩點半,姑娘問我如果而家痛有十分,你畀自己幾多分?我覺得唔是太痛到無法忍受,所以話2/3分到。佢又再問我,你覺得而家隔幾耐痛一次,我話十分鐘到,但係結果佢話我而家四分鐘就痛一次~~感覺到姑娘望我的眼神有d奇怪!

之後就到戲肉喇! 到咗下午三點,陣痛由m痛變咗痾唔出屎嘅感覺, 一直想屙但係唔到,非常之難受! 姑娘巡房入嚟問我,你使唔使用笑氣呀?我話唔使住,仲忍到!但佢已經擺定d笑氣的工具起我床邊, 我心諗你已經知道我要用啦?!

再過多十五分鐘,入嚟巡房的姑娘又再問,你使唔使用笑氣呀?會舒服啲!我話我驚用完之後會暈同嘔,所以仲忍到。佢話唔好忍啦!你用啦!用咗會舒服啲㗎!( 我又再心諗d笑氣唔使錢㗎,係咁逼我用) 結果我都屈服左,用咗笑氣。

期間嗰種痾大便痾唔出嘅感覺越來越強烈,而且仲有一種唔識形容嘅屈痛, 每隔唔夠一分鐘就嚟一次。 一次長兩次短簡直攞人命!老公喺隔離望住,乜都做唔到,真係好想一巴星過去~

最後真係痛到忍唔到喇!叫老公叫姑娘入嚟!醫生攞住架餐check度數,話而家淨係開咗四度,我心諗唔係呀嘛我都痛到就快死咁濟, 一種便秘到極點嘅感覺~ 聽到嗰一刻真係好想喊!

彷彿去到下晝四點,醫生又走嚟巡房同老公講, 因為我而家仲未開齊到數,所以為bb安全起見要介開 bb嘅頭攞少少組織去化驗酸鹼值( 雖然最後冇攞到,但係我都想問,未開齊宮口,你點攞bb個頭嘅組織去化驗啊?)。然後講咗風險,又叫左老公出去等, 然後有五分鐘左右,成間產房得我一個,嗰一刻我真係好想見到我老公(。•́︿•̀。)

然後到咗4點15分左右,醫生又再入嚟check宮頸度數,話畀我聽突然間開咗到十度可以生得啦!你唔使忍啦!可以用力啦!我聽到嗰一刻非常之開心,即刻用力痾屎咁痾, 試咗三四次都是痾唔到bb出來,醫生走到我耳邊,同我講話而家見到bb嘅頭有五蚊銀咁大,但係你冇力,我哋要幫你剪陰吸阿b出嚟,問我ok嗎? 我當時痛到暈陀陀猛咁點頭。

之後隱約聽到姑娘話而家同你打麻醉針啦( 當然打咗針嗰一刻係冇感覺嘅), 然後傳說中被剪陰會痛嘅感覺都係冇嘅,我完全feel唔到佢剪過,係度之後話要聯針我先知道佢剪咗~~ 之後姑娘同我講下一次有陣痛嗰陣,就用力痾阿b出嚟! 然後就起下一次陣痛嗰陣,醫生就吸咗阿b個頭出嚟,之後叫我用冇用力抖一抖,再5秒後就痾阿b嘅身體出嚟!

16:30,bb出世啦~

別墅

回覆樓主

恭喜你呀,好詳細
我後日都生啦,不過係入院催生bb唔爭氣唔肯出來,希望唔洗搞太耐

複式洋房

宜家開始講產後部份啦!

BB出左世之後,我無等到其他人講的1小時親近時間,陣是聽到姑娘話BB是男仔,重2.855 kg。之後比我睇下BB個樣同胎記,擺左起我心口5分鐘左右就抱走左BB,我估計是因為之前心跳唔正常導致。

BB比人抱走之後紅十字會的人就黎拿臍帶血,之後醫生就聯針,我自己覺得聯針無咩感覺,亦都唔痛,可能是因為麻醉藥未過~~但是因為下身無也遮住涼浸浸,所以雙腳不停震,醫生話你震咁勁會好難聯針,我直接同佢講,唔是我想震啊!我雙腳條條fing好凍啊~~~

經過半個鐘左右的冰凍體驗,我對腳終於可以放低休息下。有張被蓋下溫暖下就勁想訓覺,點知姑娘走過來叫我唔好訓住,你要自己按摩下子宮,我地要觀察下子宮收縮正常先可以比我上病房,但我一於少理訓左先講(其間聽住隔離產房的慘叫聲訓),宜我唔聽話的結果就是比姑娘直接大力接我的肚,痛到我標冷汗,直到7點30分先出產房上4樓。

出左產房見到老公坐起長凳度等我,到左4樓又見到媽咪同老公的家姐及姐夫一班人,感覺幾窩心~~入左產後房適逢探病時間,佢地可以輪流入來睇我同BB,然後就是一輪BB似邊個的討論!

探病時間話左之後我以為終於可以安穩訓大覺個陣,姑娘走來將BB抱比我叫我試下喂奶,無計啦~頂硬上啦!訓起度喂BB,見到佢用力吸奶的時候真是咩痛都唔記得曬(雖然我仲未有奶)!過左起碼1個鐘,姑娘走來抱走BB及推走BB車,我一生難忘的6月5號終於可以比的訓住過啦~~~

***之後仲有分享,明天再打

別墅

w054e42 發表於 18-6-17 21:09
宜家開始講產後部份啦!

BB出左世之後,我無等到其他人講的1小時親近時間,陣是聽到姑娘話BB是男仔,重2.85 ...

恭喜恭喜

大宅

回覆樓主

恭喜哂
過程寫得好詳細呀。
我七月頭都喺聯合生呀,開始有少少緊張了~

別墅

我2018年7月9曰預產期,又緊張又怕又驚😰

大宅

回覆樓主:

恭喜哂

複式洋房

w054e42 發表於 18-6-17 18:03
今次開始滴藥之後,就開始feel到傳聞中的陣痛感覺,個人覺得同m痛無咩分別,不過是多左個時間規律。痛個陣 ...

恭喜妳母子平安,多謝詳細分享!!

大宅

睇完我毛館都棟哂, 我7月9瑪嘉烈生..
好怕痛...希望唔好折磨我太耐/.\

複式洋房

回覆樓主

恭喜哂
好詳細呀,好似聯合醫院既姑娘醫生都唔錯喎

複式洋房

回覆 elingfu 的帖子

我本身都是好怕痛既人,不過我忍到相信你都可以的!加油!

複式洋房

回覆 lingho12 的帖子

個人覺得如果你聽話唔好隨便用力,唔好是又叫唔是又叫,d姑娘對你的態度都會溫柔d。因為隔離產房的孕婦就比人剷到上天花版,慘叫聲不斷同亂咁用力,我起隔離都聽得一清二楚。

複式洋房

w054e42 發表於 18-6-19 12:26
回覆 lingho12 的帖子

個人覺得如果你聽話唔好隨便用力,唔好是又叫唔是又叫,d姑娘對你的態度都會溫柔d。 ...

我都好怕呀,因為第一胎,勁怕痛又怕俾人鬧

大宅

回覆 w054e42 的帖子

好, 為左BB我會加油的, 希望不要痛太耐

大宅

回覆樓主:

剪會險前有麻醉針打?

複式洋房

恭喜:mother:
我7月都喺聯合生第二胎 都好緊張

複式洋房

回覆 yannieyanyan 的帖子

我聽到她話打麻醉囉!事實有無打的都唔知~~

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇完妳個生b歷程,好感動又開心
恭喜哂…
我11月都係聯合生~妳嘅鼓勵好正面,令我對生産冇咁懼怕 ,因為本身我係連抽血都驚嘅人 ,多謝妳偉大嘅媽媽

複式洋房

好緊張啊我29/9 預產期, 都係喺聯合生, 希望到時順利

首頁

尾頁

跳至