有無人試過借銀行錢裝修?

singpoluk
|
見依加息率低,想裝修下間屋,想借九萬蚊裝修。有冇人試過用問銀行借錢裝修?
yurijm
|
見唔少
好多人剛排到公屋,周轉唔到
都會向銀行借錢裝修
裝修係大數,唔係人人一時間拎到流動資金
二小姐
|
唔會借錢裝修
要還裝修錢又要供樓好金
Teletrend
|
singpoluk 發表於 18-6-17 13:52
見依加息率低,想裝修下間屋,想借九萬蚊裝修。有冇人試過用問銀行借錢裝修?
...

有!公務員住house,借幾十萬
木土土
|
...

除非係搬屋趕住裝修,才好借錢吧。

若住開既屋,為何不儲到錢先做。若話無可能儲到,咁借咗都無能力還
pswongg
|
裝修可有可冇,唔會借錢做
siuba
|
有,我個friend剛借廿萬裝修,佢應該唔係冇錢,但就唔想用自己果D,可能驚有乜事,都可即刻拎自己舊錢出黎急用,加上息低就借。
Angelice-BeBe
|
裝修不是必需要,我不會借
YAC0601
|
還得到咪借,好小事啫。
李豆豆
|
還到冇乜所謂,儲得幾十萬黎,可能裝修又貴幾萬
SARIDON
|
yurijm 發表於 18-6-17 13:55
見唔少
好多人剛排到公屋,周轉唔到
都會向銀行借錢裝修

我識有朋友向銀行借35萬裝修,分4年還
bb2
|
唔會,裝修可有可冇,量力而為
worthy
|
回覆 SARIDON 的帖子

有此打算, 如果借40萬, 分5年還, 大槪月供幾多錢?
girlbear
|

裝修唔係必需, 有錢就裝, 無錢唔攪住. 唔會借錢去裝修
tansyneko
|
自己唔會.如果要借先可以裝修,寧願唔裝了,而且裝修是件超級麻煩的事,除非萬不得己
singpoluk
|
worthy 發表於 18-6-17 15:53
回覆 SARIDON 的帖子

有此打算, 如果借40萬, 分5年還, 大槪月供幾多錢?

我都想知!
Ononluk
|
Personal loan 一般唔會問借錢原因,借唔借只睇信貸紀錄同還款能力。但如果你有足夠現金,我唔贊成無端端借錢,幾低息都係成本。如果你連九萬都無更唔贊成借錢嚟做非必要嘅裝修,除非唔整真係會死人
Ononluk
|
singpoluk 發表於 18-6-17 17:36
我都想知!

你求其上銀行網頁都有還款計數機,慢慢玩啦。但前提係銀行批個咩息口你
今日出海
|
...

我地自己有儲蓄,不過都問bank 借了三十萬裝修,低息分三年還
SARIDON
|
Ononluk 發表於 18-6-17 18:55
你求其上銀行網頁都有還款計數機,慢慢玩啦。但前提係銀行批個咩息口你
...

我剛剛都想咁答。。佢當年嘅息口同依家未必相同,打電話問吓都可以㗎