數碼鋼琴

水sun
|
請問各位jm用緊邊部數碼鋼琴呢?
可以分享下嗎?
我係初學者 想買返部數碼鋼琴
Roland fp-30有無jm用緊啊?

Cheishui
|
我都想知呢
水sun
|
Cheishui 發表於 18-6-17 14:44
我都想知呢

你都想買嗎?
katie816
|
水sun 發表於 18-6-17 14:12
請問各位jm用緊邊部數碼鋼琴呢?
可以分享下嗎?
我係初學者 想買返部數碼鋼琴
我買左,阿女初學用黎練琴,慳位,唔彈時可以用作書枱,正當然,不能與鋼琴音色相提並論

Strawberrys
|
初學都應該買鋼琴,手指力大小、按鍵力量、大細聲之類,與數碼鋼琴是截然不同。

註:家中有人學鋼琴
頓頓豬
|

數碼鋼琴 模仿鋼琴度有99%

因為我家細 為求慳位 我仔都係用數碼琴 已經學琴八級

我用的是yamaha 我買左六年左右 果時接近兩萬蚊一部
質數唔比鋼琴差

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
coriqt
|
買有weighted keys 彈落就似真鋼琴.我以前彈真鋼琴送咗畀人,而家好少彈,就買digital. Casio px860,彈落都幾似,又唔貴
laulaucat
|
原帖由 頓頓豬 於 18-06-17 發表

請問是什麼model?用咗咁多年都冇壞過嗎?
我喺門市試過,手感近傳統鋼琴的話普遍要2萬以上(雖然萬幾蚊對我嚟講已經不錯,幾千蚊嗰啲比較適合已經識彈琴,平時用嚟自娛丶作曲之用)
屋企有位的話當然想買傳統鋼琴啦…冇位唯有 give and take

peppamo
|
頓頓豬 發表於 18-6-17 15:27

因為我家細 為求慳位 我仔都係用數碼琴 已經學琴八級

我小朋友都學緊 不過我只係買二手電子鋼琴比佢 yamaha 1000蚊 扺用 學左一年
頓頓豬
|
laulaucat 發表於 18-6-17 15:48
請問是什麼model?用咗咁多年都冇壞過嗎?
我喺門市試過,手感近傳統鋼琴的話普遍要2萬以上(雖然萬幾蚊對我 ...

我返去再影俾你
森永牛乳
|
我屋企部係Yamaha ydps31
|

我架系Yamaha CLP,系TL買$9000,真心好用,唔洗調音有耳筒,夜一夜練都唔怕嘈到人又慳位。我29歲先學,3年去到5級,之後因多年出trip停咗冇學做咗陪嫁物,跟住到個女學嚟用。用咗12年先壞,一系唔壞,一壞就同一時間10粒鍵一齊壞,㩒咗落去彈唔返上嚟。call咗TL Cf check,當時報價换1粒key要$250,換成排$2000,但老公唔比我整又唔肯買架新,TL唔肯trade in,依家成架擺咗系度 .亞女落街租琴練。
TinyTomato
|
Strawberrys 發表於 18-6-17 15:21
初學都應該買鋼琴,手指力大小、按鍵力量、大細聲之類,與數碼鋼琴是截然不同。

數碼鋼琴有很多不同級數,入門級5, 6千元的數碼琴質素當然不能與高質真鋼比,但2萬元以上的數碼鋼琴個人認為不比一般直立式真鋼差 (注意我指"一般直立式",不是跟一百幾十萬一台的三角琴比較)。

flowertree
|
有冇一些近似鋼琴的數碼琴型號介紹?
真心想買(唔係初學)
水sun
|
062004 發表於 18-6-17 21:48
我架系Yamaha CLP,系TL買$9000,真心好用,唔洗調音有耳筒,夜一夜練都唔怕嘈到人又慳位。我29歲先學,3年 ...

12年咁勁 好抵用喎!
Strawberrys
|
TinyTomato 發表於 18-6-17 22:02
數碼鋼琴有很多不同級數,入門級5, 6千元的數碼琴質素當然不能與高質真鋼比,但2萬元以上的數碼鋼琴個人認 ...

認同「一分錢 一分貨」,肯付出多一點當然也會有高質素。

各取所需!
queencaribbean
|
回覆 Strawberrys 的帖子

我仔有部 KAWAI ES8 近2萬元