改名後可用舊回鄉証過關?

sophie917
|
我想問剛剛我幫bb做左新回鄉証。但家人臨時幫bb改名,我想問攞住舊名回鄉証可過關嗎?因有急事要返大陸。?有冇爸爸媽媽試過咁情況?
crystal媽咪
|
sophie917 發表於 18-6-17 15:34
我想問剛剛我幫bb做左新回鄉証。但家人臨時幫bb改名,我想問攞住舊名回鄉証可過關嗎?因有急事要返大陸。? ...

改咗幾耐?咁改名嘅證明文件呢?
sophie917
|
回覆 crystal媽咪 的帖子

12號去改,證明文件要九日後先有。
cattz288
|
我想問剛剛我幫bb做左新回鄉証。但家人臨時幫bb改名,我想問攞住舊名回鄉証可過關嗎?因有急事要返大陸。? ...

無問題架! 總之張証係valid就得喇
sophie917
|
回覆 cattz288 的帖子

唔該你,我擔心到時唔得。
朱古力妹妹
|
cattz288 發表於 18-6-17 16:54
無問題架! 總之張証係valid就得喇

你唔好水佢!係唔得的!

因為我試過~
朱古力妹妹
|
我之前改左名,以為香港同大陸入境無linkage。

我過香港境因為係用身分證當然無事,但我用張舊回鄉證過關,佢system應該有嘢彈出黎,大陸入境叫我拎張香港身分證出黎,我照直答話改左名,有張正本改名契響身,因為我新名加左nickname上去,搞左好耐,最後係過到關,但要去某個樓層搞一搞張回鄉證!

老實講,可以搏下,但要有second plan~
bosch
|

完全冇改名文件? 不如試下用新名申請臨通,申請到咪穩陣d。唔得至響關口度搏。

八卦問,係咪你老公自己去幫bb 改個新名?
cattz288
|
朱古力妹妹 發表於 18-6-17 17:11
你唔好水佢!係唔得的!

因為我試過~

但佢已經申請左張新証收條, 等拎新証都唔得?
朱古力妹妹
|
cattz288 發表於 18-6-17 17:27
但佢已經申請左張新証收條, 等拎新証都唔得?

申請新證收據只不過代表申請緊,過關時仲係舊證,收據is useless~
crystal媽咪
|
sophie917 發表於 18-6-17 16:11

12號去改,證明文件要九日後先有。

新嘅證明文件未有,咁我覺得你拎齊收據同埋舊證明文件都ok
sophie917
|
回覆 bosch 的帖子

要9日後先有。係我老公自己走去改,但唔預先話我知
sophie917
|

我就打算帶齊新舊岀世紙加舊名回鄉証,以防萬一
crystal媽咪
|
sophie917 發表於 18-6-17 21:53

我就打算帶齊新舊岀世紙加舊名回鄉証,以防萬一

入大陸應好d。 調返轉喺大陸來香港就可能會麻煩啲
sophie917
|

我又冇諗到呢點。其實我可否打去深圳海關問?
YuiYeeMa
|

完全無關係,我囡十一歲身份証改了名,回鄕証仍是用舊的,已入境中国两次,不用擔心。中國入境不會查香港証件,你不要自己拿出來,到時自找麻煩。
crystal媽咪
|
sophie917 發表於 18-6-17 22:09

我又冇諗到呢點。其實我可否打去深圳海關問?

我意思話如果有個改咗名嘅小朋友,喺大陸嚟香港可能麻煩啲。因為驚販賣人口,如果你在香港過到關,咁返嚟應該冇問題
sophie917
|
回覆 YuiYeeMa 的帖子

咁我都試下先,希望過到。因為我驚佢地個系統會有我改名後資料
sophie917
|

明白,謝謝
lamshanshan
|
sophie917 發表於 18-6-18 02:03