自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

子爵府

畀面勳章

剛剛醒來時候,我向他直言,給了家用,要自己付機酒,跟沒給分別,我也要求他按以前的模式,加2000家用,可能對其他人而言,2000沒有很多,但至少他願意給。再次謝謝大家讓我有勇氣去要求更多!

以往旅行是aa制,婚後佢就話以後去旅遊幫我比機酒,洗費自己比,比家用的時候佢竟然話,其實佢都算有比,只係用左年豆九州旅行既機酒,但個個係渡蜜月。。。然後叫我之後新年的旅行機酒都要自己岀反,邊有人咁架同冇比有分別,我都係要左每個月2000姐。。。未又係用晒係屋企,嫁左仲濃過未嫁。。

剛剛老公回家時我直接說沒錢了,要家用,他也樂意給的,暫時先給2000,畢竟之前都沒有給的習慣,他也表示不夠再問
謝謝大家意見!

老公搵差不多4萬1個月,供車+租屋大約$8000
平時有賭錢習慣
我就搵$9500 負責晒全屋家品水電 6隻貓開支及娘家家用.
之前同居4年一直都係咁 當然我覺得未嫁 所以唔好意思開口
不過而家嫁左 佢好似都無意識要比
定係其實我唔應該問? 要問的話,點開口先至唔傷和氣?

珍珠宮

回覆樓主:

水電煤是但轉兩個落佢名(求其搵個理由啦),買送買日用品叫埋佢去等佢俾錢,開個聯名戶口話儲錢(買樓,應急等),我覺得應該差不多了

侯爵府

manshan86 發表於 18-6-17 17:34
平時有賭錢習慣
我就搵$9500 負責晒全屋家品水電 6隻貓開支及娘 ...

供車+租屋先至8000!咁平既

子爵府

畀面勳章

回覆 怪獸青BB 的帖子

開聯名戶口係比我入錢定佢入錢定建議大家一起?

子爵府

畀面勳章

回覆 小豬Pigpig 的帖子

我地住村屋 好平租

珍珠宮

manshan86 發表於 18-6-17 17:40

開聯名戶口係比我入錢定佢入錢定建議大家一起?

大家一齊入,例如大家收入嘅10%,甘佢入4000,你先900 (聯名戶口好多結婚前已經要開啦,好平常的)

子爵府

畀面勳章

你個建議好好.....謝謝..我提議一下

翡翠宮

回覆樓主:

我無特别畀家用老婆,大家出糧全數入聯名户口。PPS用佢找卡數,水電煤、管理費當然用信用卡交儲分啦。

子爵府

畀面勳章

回覆 lyh80115 的帖子

我1蚊都無收過

男爵府

平時有賭錢習慣
我就搵$9500 負責晒全屋家品水電 6隻貓開支及娘 ...

婚前就應該有共識分配家用,婚後先嚟煩佢唔比都吹唔漲

子爵府

wyeth冷知識勳章

平時有賭錢習慣

同佢講你唔够錢洗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平時有賭錢習慣

佢平時有賭錢定儲錢習慣? 差10萬8千里喎!
放下自在

子爵府

畀面勳章

回覆 lhbaby 的帖子

因為我之前覺得我未嫁,就無資格叫佢付出 而家叫佢比的確好難

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

平時唔駛買送煮飯?日用品邊個買?

子爵府

畀面勳章

回覆 KARYKARYKARY 的帖子

佢會叫我唔好咁大洗= =

rachel0316    發表於 18-6-17 19:48

子爵府

畀面勳章

回覆 cattz288 的帖子

賭錢 今日佢同朋友去澳門輸左10000~我成機叫佢比家用我好過拎去賭. 不過佢無視左我

子爵府

畀面勳章

回覆 littlesister 的帖子

佢除左屋租同埋供車 其他都唔會比以前我有煮飯 都係我比
而家晚餐就各有各食

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

manshan86 發表於 18-6-17 17:50
回覆 cattz288 的帖子

賭錢 今日佢同朋友去澳門輸左10000~我成機叫佢比家用我好過拎去賭. 不過佢無視左我: ...

嘩! 快d出聲唔夠錢! 比家用喇!
放下自在

男爵府

我覺得佢可能覺得之前個模式舒服同公平先結婚。佢比左8000, 預你都用返8000?

咁食飯果d點計先

水電煤家品如約4000。咁都ok. 貓是你定係佢?

珍珠宮

平時有賭錢習慣

其實娘家家用唔關佢事,咁佢負責左供車租屋你俾返家品水電也ok, 六隻貓你也一向負擔得來

我估你地都係三餐外食吧?因為你無提過買餸煮飯
本身同居簽左張紙生活模式都無乜變
好難叫佢俾家用

但既然佢搵多咁多錢,就叫佢負責儲錢,一切額外突發及娛樂開支,想買野叫下佢買俾你哄你囉

如果你無乜安全感覺得無保障,咁就俾心機搵多 d 錢自己袋吧

首頁
12345...23

尾頁

跳至