夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

其實你經歷左咁多野你醒未呢? 倆個人相處系需要磨合,互相體諒、遷就。如果大家各有各行或步伐跟本不一,系咪應該理性放手呢?
有問題系要面對、解決,但做哂應做既事都解決唔到既話,人生苦短,不如放生對方放生自己。你心裡面永遠唔會相信佢有改變,佢做咩你都會覺得佢呃你,何必呢?

大宅

jm令自己忙啲唔好諗咁多啦,愈諗愈辛苦
同埋唔好刻意做啲野諗住令佢關注你,因為會令你更失望
樓上啲jm講得啱,其實你已有答案,最終都係留下
但你唔好將佢放到咁大,我怕你會有病呀
你有仔囡多啲同佢地去玩下,同媽咪出下街,聽啲勵志啲既歌
加油呀
我知愛一個人係盲目,好難放手
但我相信你媽咪見到自己個囡咁,更心痛

男爵府

回覆樓主

睇曬你寫d野,一開始以為你無子女,長篇大論都係c6背叛,同自己幾辛苦,仲要天光都唔返屋企,提及子女只有幾句,可憐你小朋友有咁既父母。
醒下啦

子爵府

回覆樓主:

慢慢train up自己的心態吧,當佢系同一屋簷下仢住友

別墅

回覆樓主:

Jm you are not alone,我做緊同你一樣嘅事。
有興趣可大家傾吓

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

zoe_youngshop 發表於 18-6-18 13:30
jm令自己忙啲唔好諗咁多啦,愈諗愈辛苦
同埋唔好刻意做啲野諗住令佢關注你,因為會令你更失望
樓上啲jm講得 ...

無錯,樓主媽媽見到自己女兒這樣,真是心痛死。樓主想想自己還有媽媽及子女吧。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我覺得你老公係逃避你,比你逼得好緊,根本唔想返屋企見到你。
不如你放開佢,將自己focus 番仔女,父母,其他...... 或者揾啲嘢學

大宅

全為愛 發表於 18-6-18 12:35
haileypinki JM:

看了你更多的敍述,是的,你很在乎他,但你的這些在乎並非是愛。

其他女人,對佢唔會有要求,唔會限製佢自由,會體諒佢覆唔到信息同電話
佢醉係街都唔會比d 女人鬧,自我感覺應該十分良好
因為佢地既關係係曖昧,或大家只係尋開心,當中無任何壓力,c6 自然覺得舒服

如果佢地有一日做左佢老婆,一樣都會有呢d 壓力

難道呢刻我可以做既,係同其他女人一樣咁對佢,唔比任何壓力佢

但我唔明自己點解係想要佢既愛同關注,就算其他人比到我,我都唔開心

大宅

全為愛 發表於 18-6-18 12:35

看了你更多的敍述,是的,你很在乎他,但你的這些在乎並非是愛。

佢回到家,基本上我唔會煩佢,好多事都會以佢為先
我會贊佢,佢同我傾公司煩既事,我會耐心聽

佢鐘意既興趣,我唔鐘意,都會陪佢做

知佢鐘意食咩會整比佢食

呢d ,佢都感受唔到我對佢有愛嗎?
難道佢鐘意做乜就做乜,同咩人一齊通電,吹水,信息,訓街,我都唔理佢,仲要對佢好好,佢先感到我愛佢,佢先會用愛回應我?

世事,我都睇唔通

大宅

ricky0223 發表於 18-6-18 14:03
睇曬你寫d野,一開始以為你無子女,長篇大論都係c6背叛,同自己幾辛苦,仲要天光都唔返屋企,提及子女只有 ...

因小朋友越黎越大,開始有脾氣,唔聽人講,駁咀
我好唔捨得份工,都辭職,想專心照顧好佢地
佢地唔駛返學,我先出街玩
我係愛我小朋友,但c6 係我心入面好重要,我放唔低
被情緒影響了自己,可能真係會忽略左小朋友
所以我好內疚同自責
點解自己咁軟弱,唔可以決絕d

大宅

花帶金 發表於 18-6-18 16:45
Jm you are not alone,我做緊同你一樣嘅事。
有興趣可大家傾吓

好呀,我地一齊傾下
有時有d 野,好難理性去睇

大宅

FennieMan 發表於 18-6-18 19:14
我覺得你老公係逃避你,比你逼得好緊,根本唔想返屋企見到你。
不如你放開佢,將自己focus 番仔女,父母, ...

就算我唔迫佢,佢都會逃我?

大宅

haileypinki 發表於 18-6-18 20:41
好呀,我地一齊傾下
有時有d 野,好難理性去睇

其實我都係同你一樣

水晶宮

haileypinki 發表於 18-6-18 20:33

... 呢d ,佢都感受唔到我對佢有愛嗎?...

你給他的,是他想要的嗎?

你知道他渴求和需要的是什麽嗎?

此外,你一方面把他照顧得很好,另一方面又在追迫他、要求他,我看到你似媽媽,而且是一個沒有了自己的媽媽;你覺得一個男人會對媽媽有興趣嗎?

我明白此刻你一時難以接受我所回應的內容。你一直很努力,可是你用錯方法,亦看不到自己也有需要負責的部份。

請再慢慢去消化我的所有回應,並誠實面對自己。

你想要被愛和被關注,我現在就是在導引你去獲取。你可以選擇繼續抱怨,亦可以選擇先改變自己。

男爵府

haileypinki 發表於 18-6-18 20:27
其他女人,對佢唔會有要求,唔會限製佢自由,會體諒佢覆唔到信息同電話
佢醉係街都唔會比d 女人鬧,自我感 ...

對唔住得罪講句,我係你老公走咗好耐。淨係睇文字我都已經抖唔到氣

大宅

全為愛 發表於 18-6-18 21:47

你給他的,是他想要的嗎?

我好想佢可以成為我心入面理想既伴侶,我付出既野,唔代表係佢想要既野
我對家庭既期望,憧憬,唔代表佢都係一樣覺得開心

我令佢做唔到真正既自己,同我一齊,佢會感到攰,煩同灰心,佢覺得自己已好努力去迎合我,但好似點做都滿足唔到我

真正愛一個人,唔係去改變對方,係要對方開心?

所以覺得我唔係真係愛我c6

伯爵府

haileypinki 發表於 18-6-17 23:11
全為愛,我覺得自己係婚姻中搵唔到方向,已經鑽牛角尖了
我有睇好多你既文章,好多道理我都知,但真係做唔 ...

依家已經將所有嘢都放曬係個男人度,所以你依家就咁辛苦

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

呢啲男人,只可以放棄,其實你吾係愛佢,你只係吾甘心,想要控制佢,佢一定同你先係佢心目中第一位架,講人人都識講啦,但同時又搞3搞4,其實呢啲人根本冇心吧,但又要扮哂野咁,你又何必執著

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

haileypinki 發表於 18-6-18 20:33
佢回到家,基本上我唔會煩佢,好多事都會以佢為先
我會贊佢,佢同我傾公司煩既事,我會耐心聽

佢都唔在乎你,佢個心無你,你做咩佢都只係覺得多餘。放生別人,放生自己呀!

你再咁落去,好易會有情緒問題。一個人變左心就唔會再係你當初識既人!好好地活下去
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

減齡達人勳章

haileypinki 發表於 18-6-18 20:42
就算我唔迫佢,佢都會逃我?

你乜都以佢為中心,甘你自己呢?你迷失了自己,佢當初娶/愛嗰個你,還是現在的你?
你做嗰啲所謂對佢好嘅嘢,真係你老公想要咩?

就好似我地細個反叛期,無論父母講咩(佢地一定為我地好),我地又會聽幾多呢?係咪覺得父母煩,唔明我地。

又好似父母叫唔好拍拖驚影響學業,又有幾多人聽呢?咪偷偷背住父母拍拖

你老公就好似反叛期甘,你越逼佢,佢越走遠。你逼到佢覺得你煩,唔逃你,唔通困獸鬥咩!

首頁

尾頁

跳至