夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

FennieMan 發表於 18-6-18 19:14
我覺得你老公係逃避你,比你逼得好緊,根本唔想返屋企見到你。
不如你放開佢,將自己focus 番仔女,父母, ...

但又會唔會唔佢同小三斬斷,C6會唔會覺得我接受佢哋繼續外遇呢,迫又唔得,唔迫又唔得,應該點做好呢?

男爵府

haileypinki 發表於 18-6-18 22:50
我好想佢可以成為我心入面理想既伴侶,我付出既野,唔代表係佢想要既野
我對家庭既期望,憧憬,唔代表佢都 ...

我唔知有無理解錯,但其實愛一個人並唔係要改變,而係磨合,
佢要既係當初娶既果個你,而唔係而家既你, 愛一個人,無錯,但唔能夠盲目地去愛,正等於,你愛你既小朋友,但唔會因為愛而去縱佢,
(當然2公婆既感情唔可以同小朋友既去比較喇……)

複式洋房

男人迫得太緊會走, 佢話唔會唔要呢個家, 咁不如試下一排唔理佢, 將專注力放係其他地方先

大宅

全為愛…咁首先你要愛自己先!

大宅

回覆樓主

你自己有無工作?不要將重心放晒嚮個男人度,把自己打扮得漂漂亮亮的,為自己同吸引別人,你個心不再係佢度,佢會感覺到就會倒追著你

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

haileypinki 發表於 18-6-17 23:11
全為愛,我覺得自己係婚姻中搵唔到方向,已經鑽牛角尖了
我有睇好多你既文章,好多道理我都知,但真係做唔 ...

全為愛自己都未經歷過,只跟書講,佢自己都未必真係做得到。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主

樓主咁都仲可以留在佢身邊

妳容忍度相當高

大宅

JayJayMum 發表於 18-6-20 20:38
你自己有無工作?不要將重心放晒嚮個男人度,把自己打扮得漂漂亮亮的,為自己同吸引別人,你個心不再係佢度 ...

恕我插咀。男人心已變,又怎會在乎老婆的打扮呢?

男爵府

回覆樓主

放下吧!

大宅

回覆樓主

我都唔知應該點做,我都諗唔明,係咪佢同小三繼續來往,我都要唔好查,唔好問

大宅

離婚, 放開佢, 放過自己, 跳得過就會一片藍天. be strong!

大宅

laiseenine 發表於 18-6-21 16:58
恕我插咀。男人心已變,又怎會在乎老婆的打扮呢?

你現在如何?

大宅

知知姐 發表於 18-6-22 11:52
你現在如何?

沒有離婚,他仍舊對我好冷淡,又會夜歸,跟紅顔似斷又未斷咁。

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 laiseenine 的帖子

你能夠做到隻眼開隻眼閉?

大宅

laiseenine 發表於 18-6-22 17:51

可憐你D小朋友,唉!

大宅

candy_kiki2005 發表於 18-6-22 18:42
回覆 laiseenine 的帖子

你能夠做到隻眼開隻眼閉?

唔係咁,可以點。
若我不愛他,我反而可以相同地「招呼」佢。可惜我不是。

大宅

alhy.love 發表於 18-6-23 01:09
可憐你D小朋友,唉!

佢好鍚個仔,每次見到佢哋好開心地玩,我更加唔想離開佢。

大宅

知知姐 發表於 18-6-22 11:52
你現在如何?

知知姐,妳又點呀? 和丈夫關係有好(emoji)嗎?

大宅

laiseenine 發表於 18-6-22 17:51

真係好難接受,睇吓可以忍得幾耐,忍唔到就會叫離婚

水晶宮

haileypinki 發表於 18-6-18 22:50
真正愛一個人,唔係去改變對方,係要對方開心?

所以覺得我唔係真係愛我c6

haileypinki JM:

真正愛一個人 ...... 是的,不是去改變對方去迎合自己心目中想要的,而是讓對方做自己。

是的,所以覺得你並非真正愛你c6,你只是愛那個你心目中想要的c6。

此外,感到你並不愛自己;在索求和乞討愛的過程中,你失去了自己。當你不愛自己,你是不可能真正去愛別人的。當你仍在索求和乞討愛,表示你內裡有一個大空洞想去填補。這裡面沒有愛;你沒可能給出你沒有的東西。

JM,當你看不到那不是愛、當你以為自己很愛,你只會繼續扭曲和執著。當你看懂及承認那不是愛,而只是因恐懼和欲望而產生的索求和操控,你才能真正去面對那個恐懼,而由此,你才能一步一步去化解恐懼;當恐懼被化解,就會看見愛。

愛的反面不是恨;愛的反面是恐懼。
當有恐懼,你不可能真正去愛;真正的愛裡沒有恐懼。

我們的內心或多或少都充滿恐懼和不安及焦躁,害怕不被愛、害怕被離棄、害怕不被認同、害怕死亡,所以我們都想去抓緊某樣可以使我們感到愛與被愛、被認同及有安全感的人事物,然後對那個人事物著迷上癮,不能分離。

JM,經我以上的解說,請回到自己的內心去檢視是否帶著恐懼?那個恐懼是什麼?
然後再去檢視自己一直以來是如何去獲取被愛感、被認同感和安全感?
而當中你c6又在你心目中扮演著怎樣的角色?

首頁

尾頁

跳至