夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

全為愛 發表於 18-6-24 14:17
haileypinki 發表於 18-6-18 22:50
真正愛一個人,唔係去改變對方,係要對方開心?

全為愛,
我害怕孤單、冇人関心。
我內心好忌妒那個女人(前女友)。我跟C6相處了這麼多年,仍然代替不了她;C6為了她而開口跟我說離婚,雖然最后他選擇留下,但根本是不甘心的。
我根本不重要。真的很痛。

大宅

全為愛 發表於 18-6-24 14:17
haileypinki 發表於 18-6-18 22:50
真正愛一個人,唔係去改變對方,係要對方開心?

我討厭自己為什麼去在乎一個已經不愛我的人。

水晶宮

laiseenine 發表於 18-6-28 19:34
全為愛,
我害怕孤單、冇人関心。
我內心好忌妒那個女人(前女友)。我跟C6相處了這麼多年,仍然代替不了 ...

致 laiseenine JM、haileypinki JM 及所有在渴求c6的愛和重視的元配們:

請認真聽好以下的提問 ......

「你打從心底裡有幾相信自己是重要的?」

「你打從心底裡有幾相信自己是值得被愛的?」

這就是核心所在!請誠實回答自己。

當你都不相信自己是重要的和值得被愛的,你是不可能真正被愛和被重視的。

然後,在你渴求獲得c6的愛和重視之前,你有否愛你自己和重視你自己?
如果連你自己都沒有,你又怎能要求別人去愛你和重視你?

大宅

全為愛 發表於 18-6-29 00:42
致 laiseenine JM、haileypinki JM 及所有在渴求c6的愛和重視的元配們:

怎麼樣才算愛自己?

水晶宮

laiseenine 發表於 18-6-29 08:08
怎麼樣才算愛自己?
>> 接納自己,不自我譴責、不自我批判
>> 原諒和寬恕自己,不跟自己過不去
>> 做自己而感到舒服自在
>> 打從心底裡喜歡自己、對自己投以無條件的愛
>> 給予自己肯定和快樂,而不是依賴別人來給予愛、快樂和認同
>> 為自己的情緒感受及人生負責任,而不是要別人來負責任

有看過以下這篇嗎?

愛自己的第11堂課 ... <對自己投以無條件的愛>
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10090987&fromuid=240655

亦請參閱 "愛自己系列" 的其他文章。

JM,愛自己的功課是一生的修練;慢慢來,不用急。

大宅

全為愛 發表於 18-6-30 01:43
>> 接納自己,不自我譴責、不自我批判
>> 原諒和寬恕自己,不跟自己過不去
>> 做自己而感到舒服自在

全為愛,
Thanks. 跟「吸引力法則」有關嗎?

水晶宮

laiseenine 發表於 18-6-30 08:39
全為愛,
Thanks. 跟「吸引力法則」有關嗎?
是有關的。

你相信自己是值得被愛的,才會吸引來愛你的人事物。

你想被愛、你渴望被愛,可是你並不~相~信~ 自己是值得被愛的,也無法吸引到愛你的人事物,或者愛你的人事物已經在面前但你會錯過了。

另,「相信」並不是咀裡或內心說我相信、或硬去迫自己相信就是真的相信。你是否打從心底裡相信,這個不能說謊,也欺騙不了自己的心。

而為什麼我們會不相信自己是值得被愛的呢? ...... 因為我們從小就被灌輸「我不夠好」(or similar),而且大人會說「你唔乖我就唔錫你」(or similar) [註],然後我們相信了自己是不夠好的,而只要我夠好才會被愛 (or 我不被愛是因為我不夠好),我要努力去扮乖、去做別人想要我成為的樣子以便能被愛,久而久之,我們迷失了真正的自己,也相信了自己是不值得被愛的。

[註]:我們會照辦煮碗,跟我們的小孩說「你唔乖我就唔錫你」、跟我們的伴侶說「你唔怎樣怎樣我就唔想再去愛你」;我們亦會設定了心目中的理想伴侶的模樣,認為要這個模樣才叫好、才值得自己去愛。然後,我們開始了操控和要求的把戲,追著伴侶的言行去量度、去企圖糾正;伴侶不能做自己,也很大壓力,感到自己怎樣做也不夠好、不值得被愛,於是想要找一個可以喘氣、可以自由 (可以做自己) 的空間,這時候出現了一個可以提供這個空間的人或物 ...... 這就是外遇發生的戲碼之一 (第三者不一定是人,也可以是其他例如上網、打機、宗教 ... etc)

看到我們是如何無意識地帶著小時候的制約去進入兩性關係、而又是如何不斷重複著這些小時候的戲碼了嗎?不去追溯源頭、不去找出這些制約 (或可叫心態或信念,這會較容易理解) 並將之去掉,是不可能真正改變到自己,也不可能真正改變到跟伴侶之間的關係互動的,就算是有所改變也只是短暫和表面的。

JM,你說你討厭這個討愛的自己,是呀~ 這個不是你原本自然的狀態而是被上述情況所扭曲了的自己,你當然會感到討厭和不舒服啦!(原本自然的狀態是~ "我是獨一無二、天生已經是夠好和值得被愛的" )

你會遭遇c6外遇,上天是想你看見什麼?就是要你看見你帶著 "我不夠好" 、"我不值得被愛" 的這些信念,要你看見這些信念是如何令你不愛自己、也如何吸引來令你感到不被愛不被重視的關係。

所以,laiseenine JM (及 haileypinki JM 和仍在糾結c6的言行的JM們),永遠是先回來看自己、處理自己、去掉已不合用的制約,而不是往外去企圖改變外邊的人事物。當你足夠愛自己、打從心底裡相信自己是值得被愛的,你自然會吸引來愛你的人事物,而毫不費力。

別墅

回覆樓主

愛一個人沒有對與錯,做盡壞事的人都會有人愛,對嗎?你不捨分開有原因,但萬事不順意,你是孩子的母親,他沒有方法選擇戰場,你可以再選丈夫,但孩子無辜,不要帶給他不愉快童年回憶,你影響著另一個生命,另一個將來,堅強起來就看到天外有天,不要局限於某些人、事、情緒。萬一得了精神病,你想想辛苦是誰啊?有苦自己知。盡快恢復不健康層面,怪太過自己過去執著,死心塌地解決不到問題,不要相信別人會改變,你只能改變自己心態

大宅

回覆樓主

Jm想要別人愛自己首先要自己愛自己
無人有義務同責任對自己好
你應該好好增值自己令對方不能無左自己
而唔係去呵索別人,要求另一半比你想要既野自己
就算你能夠離開佢搵過個,
你一樣會迷失自己,
你會將你所有既心思留比另一半,
咁你自己呢?
你係唔係都應該對自己負責任呢?
要走你如何留佢都會走,
唔走你如何趕佢都唔會走

大宅

回覆 haileypinki 的帖子

唔好介意我講野會比較直接,你既問題系太在乎呢個男人,生活只以佢為中心,完全失去自我⋯⋯甘樣個男人多數都會唔當你一回事,呢個男人好明顯已經唔愛你,放下佢搵啲野充實自己,可以搵個課程讀下,或揾樣興趣投入,漠視呢個男人既存在!
重要一樣野,自己要有搵錢養自己既能力先!
活得比佢精彩佢先會仰視你!

大宅

全為愛 發表於 18-6-29 00:42

外遇是否真係好難中斷?
之前嘈到好大鑊,佢話唔再搵小三,小四,係乖了2個月到,開始又多左同同事,朋食食飯,一至兩星期有一日會天光先返,問佢去左邊,只講斷片唔記得
佢天光先返,我睇佢手機,發現當日佢有打過比小三,小四,原來佢乖緊既兩個月,仲有同佢地電話聯絡,話同朋友飲酒,其實一出門口就打比小三,佢開頭死口唔認,我比曬d 證據佢,唔到佢唔認,仲認係自己主動搵返小三
話諗住會同佢分手,不過比我發現左先,又話人地而家有男朋友,但想分手唔關佢有男友事,佢話佢無心痛,無唔開心(件事係發生係前前一個月)

原諒佢之後,我一直無再提起外遇,對佢態度亦好好,但估唔到,佢仲主動搵返人

再一次嘈,傾左好耐,比左兩個方案佢,一係佢轉電話,唔再搵佢地,唔再去飲酒
二,而家執埋d 野,同我搬走,問我叫佢搬去邊,我話你咪搬去同小三住,等佢幫你洗衫煮飯,再生多個b , 由零開始,不過你預左頂綠帽一定由頭帶到落腳指,佢話唔會同人生生,唔會再結婚

佢選擇左屋企,唔搬走

而家既我,唔再諗佢愛唔愛我既問題
佢選擇左留係呢個家,態度比以前好了,我相信或多或小,佢對我同小朋友都係有感情

但心中既傷痕,一次又一次背叛,我真係釋懷唔到,見到佢就無事,佢一唔係身邊或收工遲左d 返,我都會好不安,原全無曬信任

我唔知點,先可以撫平內心既創傷

全為愛,我不停重覆又重覆睇你分享既文章
或許係我慧根唔夠,仲未參透固中真理
仍然執著,放唔開

大宅

全為愛 發表於 18-6-30 12:35
是有關的。

在愛的關係裡讓心自由,這編,我覺得真係無私既大愛
我呢d 世俗凡人,可以點,先修成到正果

我常想?比佢自由,比佢做自己鐘意做既事,我無權力操控別人既生命,更無權力,令佢變成我想要既人

佢可能會想,繼續有小三,小四,小五,
可以日日飲到天昏地暗,
屋企鐘意返,唔鐘意可唔返,
放假自己想去邊,做咩,見咩人,
呢d 就係佢想要既自由,做自己想做既事,唔駛覺得比我操控

佢咁樣,我都係一樣唔好操控佢?繼續愛佢?等佢可以做回真正既自己,呢d 先係真愛?

大宅

回覆樓主

我知我無論點杜絕,佢轉工,轉電話,唔再搵以前d 豬朋狗友,佢有心搵返小三佢地,一定有辦法搵到
但除左咁,我唔知可以再做d 咩

女人都係想捍衛自己個家

如再發生多一次,我真係唔知有咩理由,再說服到自己原諒佢
我唔想行到呢步,但事情唔到我控制

我努力令自己開心,我知小三都痛苦中
我忍唔住會搜尋小三資料,仲有無聯絡我唔知,只知道佢po 好多轉載文章思念人夫,有時係d 歌詞,我睇到又唔開心,叫自己唔好睇,但又控制唔到

唔明小三,如果真係有男朋友,點解仲po 呢d 野,真係可以咁濫嗎,自己有一個,又掛住另一個,仲要傷害人地家庭而全無羞恥心,好似當正自己係唯一受害者咁
人夫當然係最賤,但無呢d 無道德既小三,都唔會成到事,所以唔該唔好扮曬唯一受害者,你都係破壞緊人地家庭

有無jm 都忍唔住睇小三d 野,可以點先令自己唔好再咁做

別墅

haileypinki 發表於 18-10-17 05:45
我知我無論點杜絕,佢轉工,轉電話,唔再搵以前d 豬朋狗友,佢有心搵返小三佢地,一定有辦法搵到
但除左咁 ...

JM 唔好再諗佢有無再同小三聯絡吧! 我明白知易行難,但你的人生不應只為佢而活,每日去搵他們聯絡的證據,你會好累的,我的方法是記下失去他的好處及壞處,之後愛自己多一點,好好去扮靚做自己想做的事,你害怕是因為覺得會失去他,但要想清楚失去他有什麼損失呢?另外,如果他覺得有小3小4是好快樂的,那何不成全他呢?你不成全,結果還是一樣,改變不了別人,改變自己吧,為小孩作好榜樣,開心過活,把愛留給小孩吧,祝福你早日能放下

大宅

haileypinki 發表於 18-6-18 05:27
之前有同佢講過離婚,佢唔會氹我,但佢仍想要個家,話出面d 女人唔係認真,只係玩

小四到而家係打死都唔認 ...

男人冇咗頭家都頭痕㗎,我個老公為咗個女頂埋啲幾年,跟住會搬走,佢鍾意咪同我講兩句,有時當我透明,我都覺得好冇引

子爵府

haileypinki 發表於 18-10-17 05:14
外遇是否真係好難中斷?
之前嘈到好大鑊,佢話唔再搵小三,小四,係乖了2個月到,開始又多左同同事,朋食 ...

佢一再講大話
完全順口開河
根本和婚姻要忠誠呢個要求完全違背
當你當初唔知佢係咁
依家知咗
咁只係折磨自己
不如問自己
仲乜仲要繼續傷害自己
為乜唔走
簡單地講,佢係一個錯的人
而你就攬住一個錯的人唔放
你試圖改變佢
你看住佢都無用
佢跟本唔會做到
因為
佢跟本成口大話,係慣犯

男爵府

全為愛 發表於 18-6-30 12:35
是有關的。

睇完真係感到受益良多。
我發覺真係好多女人依靠男人去獲得肯定和愛.. 尤其在華人社會。在男方面前, 女方是何等的卑微? 當你如此卑微對方必定能感受到的。他必定知道這個女人無法愛自已, 她只能向我吸取愛, 她無法離開我。

先學會愛自已吧樓主。先找些興趣, 學琴學攝影學日文什麼的, 重新尋找"自已"? 我們不為誰而活, 只為自已而活。加油。

SorenLorensen    發表於 18-10-19 09:39

大宅

haileypinki 發表於 18-10-17 05:45
但除左咁 ...

我知您太執迷了!, 您知自已都是。

您現在這一刻不放手, 係因為您未夠痛,當您痛到一個點, 您就會放手。

就好似
俾一杯冰水您, 您覺得凍但唔會放手。
俾一杯熱的水, 您會覺得熱一但未至於放開手。

再俾多一杯100度的水, 叫您唔好放開手, 您都會自自然然放開手。

您認清您自已的想法。

您是對佢有期望, 覺得佢無揀小三, 小四 留係屋企, 就覺得可以改變佢。

想做就去做。隨您所想點做, 但要俾一個期限自已。

可能係半年內要奪回佢的心。 咁您就GO.

當您做晒一齊您認為可做的事, 但結果仍然係咁, 您就會識得放開。

是這點是由您自已角度出發,
由您主動做晒所有野您覺得值得/要做的事,都改變唔到就OVER。
而唔係等佢改變 唔再出去玩。

子爵府

但除左咁 ...

樓主, 要攪清楚, 妳怕失去一個可以依賴的東西? 還是真的愛他呢? 仍愛他什麼? 妳要對自己說出現在愛他什麼? 可能是"無"... 妳要攪清楚, 才能找到自己的方向.

以我為例, 我愛太太, 照顧她, 底線是沒有2人以外的麻煩人(不包括家人), 不然我就不會再投入去照顧她! 這個是絕對的, 如果她要博, 找個比我好更多吧, 真的找到? 那就恭喜她了! 既然比我好更多, 但求不要帶走我的太多吧!.....哈哈... 其實自己盡過力, 對得自己, 有美好回憶就可以, 有些人美好回憶都沒有, 已經好好. 不用強留對方, 緣盡就不要強求.

人就係有得有失, 結了婚, 自由就要在家庭可以接受的範圍內. 一些令人誤會的事情就不能做, 大家要傾清楚.

人只可愛鍚, 不能寵(男女之間的關係), 不然是沒有底線的. 我對另一半大部份事情都可以包容, 但會跟對方說"對與錯".
如果我遇到妳面對的事情, 又所謂很愛她, 反而會選擇離開來"教"對方怎樣是對與錯, 我這方面很堅定的, 亦是給對方表達最後"愛"的一課, 濫情縱慾就會變得沉淪, 真的失去了才會學懂珍惜.

如果最後他仍未察覺用意, 真不要緊, 瀟洒的離開, 是對自己最好的方法.

有小朋友, 當然需面對錢的問題. 但妳先要攪清楚自己的方向, 再諗下一步的策略.

公爵府

2018復活節勳章

放手,放開所有,彼此更自由。

愛情就係一場賭博,控制唔到對方,控制唔到結果。
唯一可以控制,就係自己點面對的態度。

要面對一個揭斯底理的女人生活,壓力超大。

拎得起放得低先係真女人,成日計算付出幾多,要連本帶利收幾多,絕對問責,太天真太傻,改變對方更加無乜可能。day 1 選擇賭,賭輸左就面對現實,成日Loop 點解點解,愛情好多野都無得解,浪費時間問多一億次都無得解,盡左力已問心無愧,對方唔愛就係唔愛,當自己做左善事,幫左個人,照顧左一個男人。

唔離婚,咪當佢同屋住,atm 機。
諗吓之後冇佢生活,俾自己習慣吓。
人生苦短,應該將心思放响自己同更值得的人身上。

首頁

尾頁

跳至