跳至
[美國] 醫保自付

首頁

尾頁

複式洋房

本人一家三口(2大一小,小孩十一歲) 約於11月頭land Daly city。相信頭半年兩公婆都未有工作,我們估計先攪好小朋友的上學事情後才找野做。請問各位過來人初來美國購買何種醫保及邊間保險機構比較實用及經濟?一家三口醫保自付大约每月要幾錢?以便我們預算。謝謝大家!

大宅

回覆樓主:

我初來的時候由於冇收入,所以有Obama care MediCal coverage. 即係白卡,醫療免費。搵到工就冇左白卡福利了,不過公司有保險。

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-6-18 13:22
我初來的時候由於冇收入,所以有Obama care MediCal coverage. 即係白卡,醫療免費。搵到工就冇左白卡福利 ...

謝謝你!

大宅

CheungElsa0312 發表於 18-6-18 18:09
謝謝你!

希望你新生活愉快la. 我住SF 之麻

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-6-20 07:51
希望你新生活愉快la. 我住SF 之麻

我也祝你生活愉快! SF 和 Daly City 很近,希望有機會交流下

子爵府

回覆樓主

請問找工作難嗎?

複式洋房

iriswy 發表於 18-6-23 01:39
請問找工作難嗎?

我地一家年幾前過黎灣區,兩公婆都搵到野做,不過有人介紹下就容易d...

子爵府

Johnsonkaty 發表於 18-6-26 01:09
我地一家年幾前過黎灣區,兩公婆都搵到野做,不過有人介紹下就容易d...
...

你大約搵左幾耐呀?

複式洋房

iriswy 發表於 18-6-26 01:37
你大約搵左幾耐呀?

黎到半年左右

大宅

iriswy 發表於 18-6-26 01:37
你大約搵左幾耐呀?

我揾左1個月多小小有offer. 係大公司,background check 用左約3星期。我係有人幫手递CV 既。

大宅

Mrswayne 發表於 18-6-18 13:22
我初來的時候由於冇收入,所以有Obama care MediCal coverage. 即係白卡,醫療免費。搵到工就冇左白卡福利 ...

Hi 你好,我將會移居美國。想請問現在還有Obama Medical care 嗎? 到埗後如何申請? 謝謝

大宅

Mitch 發表於 18-7-13 23:41
Hi 你好,我將會移居美國。想請問現在還有Obama Medical care 嗎? 到埗後如何申請? 謝謝
...

你移民去美國邊一個地方? 其實我都唔係太清楚, 我過到嚟第一件事就係去就近嘅醫療中心, 佢有社工幫我申請Medi-Cal. 由於我住嘅地方係三藩市, 所有社工 或者搵資料都好方便, 用廣東話就得。 三藩市有 Medi-Cal Service Center. 係隸屬 City & County of San Francisco. 你可以上佢哋嘅網站睇下
www.mybenefitscalwin.org

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-7-14 03:41
你移民去美國邊一個地方? 其實我都唔係太清楚, 我過到嚟第一件事就係去就近嘅醫療中心, 佢有社工幫我申 ...
想請教下www.mybenefitscalwin.org 是否只適合加州?我落地LAS VEGAS四個月, 都未買醫保, 聽親戚話可以有一年限期, 是真的嗎? 又未搵到工, 有啲失落......

大宅

aack641 發表於 18-7-14 05:02
想請教下www.mybenefitscalwin.org 是否只適合加州?我落地LAS VEGAS四個月, 都未買醫保, 聽親戚話可以有一 ...

好似一年得一個月寬限...., 可能2018年有税改, 如果唔係真係唔清楚。

大宅

aack641 發表於 18-7-14 05:02
想請教下www.mybenefitscalwin.org 是否只適合加州?我落地LAS VEGAS四個月, 都未買醫保, 聽親戚話可以有一 ...

http://dhhs.nv.gov/

你有冇去問過? 理論上Affordable Care Act 係用嚟保障收入低嘅人, 咁你未有工作即係可以申請, 當然最快申請係最好嘅, 可以保障自己

大宅

Mrswayne 發表於 18-7-14 03:41
你移民去美國邊一個地方? 其實我都唔係太清楚, 我過到嚟第一件事就係去就近嘅醫療中心, 佢有社工幫我申 ...

我地打算去西雅圖

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-7-14 05:08
http://dhhs.nv.gov/

你有冇去問過? 理論上Affordable Care Act 係用嚟保障收入低嘅人, 咁你未有工作即 ...
唔該曬!等我check check

大宅

aack641 發表於 18-7-14 10:01
唔該曬!等我check check

加油,搵工吃唔好氣餒, 大不了就揸Uber, 同多啲人傾下計, 去下銀行餐廳嗰啲需要雙語人才嘅地方, 通常有熟人第下cv好快就會搵到工

複式洋房

Mrswayne 發表於 18-7-14 10:14
加油,搵工吃唔好氣餒, 大不了就揸Uber, 同多啲人傾下計, 去下銀行餐廳嗰啲需要雙語人才嘅地方, 通常有 ...
謝謉你

Mrswayne

! 我的親戚同朋友都在拉斯維加斯做賭場, 佢地話派牌辛苦叫我唔好做......話我年紀唔細喎

我都有搵雙語SALES, 但無回音

公爵府

Mitch 發表於 18-7-14 09:04
我地打算去西雅圖
華盛頓州有個 health care program 比低收入家庭,叫 Apple Health,類似加州的 Medi-Cal,我未仔細做功課,不知道詳情,你可以上網 search 一下

首頁

尾頁

跳至