親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(我7月去大阪)我一見到新聞就聯絡左民宿同airbnb,當時民宿覆我申請緊,完全唔會有問題,叫我放心,airbnb亦覆我呢間民宿係已經有牌照,加上我見到間民宿仲未下存
架,但我都唔係咁放心,每日都去睇睇間民宿有冇特別野,見佢日日都有人book,突然在岩岩個個星期五,我照舊去睇睇,發現佢突然落左架,啦啦聲兩邊再問啦,民宿覆我已經申請左牌照批左,但airbnb未updated,所以落左架,airbnb個邊兩日都冇覆我,頭先終於覆我(我估係中文既人唔夠,上次係日本人用翻譯軟體來覆我,今次佢直接問我可唔可以打英文),岩岩都仲話間民宿冇問題,我強調左好多次話已下架,佢仲send多次個民宿link俾我,跟住佢先話原來真係未有牌,佢可以俾優惠卷我,我冇要到,直接叫佢幫我取消同埋退款就得,以後都唔敢book民宿了,擔驚受怕左十幾日,好彩今日食完飯飯個陣已經搵左間可以取消訂房既酒店,而家可以肯定唔使取消了,民宿又退全數,安心等出發

如果大家見到自己既房下左架,一定要追問airbnb,同埋上左架既都會突然下架(因為政策話改就改),未到出發一日都最好每日去望
一下

禁止訪問

男爵府

Sukebe 發表於 18-6-18 00:57
訂得非法的住宿, 就預左有今日, 沒有什麼擔驚受怕的.

我老實真心講,我之前book既時候,問左airbnb,話係有牌我先book的,而家新聞出左先知係咁,我連佢地俾既同等優惠卷都唔要,退到錢就當自己好彩,因為以後都唔會再住,而家搵到酒店解決左成個人放心晒

大宅

sandymungmung 發表於 18-6-18 00:27
(我7月去大阪)我一見到新聞就聯絡左民宿同airbnb,當時民宿覆我申請緊,完全唔會有問題,叫我放心,airbn ...

如果我個fd好似你咁就安心D,她一行十人有B B同行,仲話博下,又唔搵酒店,擔心死人。

男爵府

metrochung 發表於 18-6-19 00:32
如果我個fd好似你咁就安心D,她一行十人有B B同行,仲話博下,又唔搵酒店,擔心死人。
...

而家仲敢博呀?

大宅

sandymungmung 發表於 18-6-19 00:33
而家仲敢博呀?

係呀,我同佢之前講咗幾次,我唔敢再講,好似我迫佢取消,佢話咁多人訂了,係都是人哋出事先,佢訂了8月尾

男爵府

metrochung 發表於 18-6-19 00:38
係呀,我同佢之前講咗幾次,我唔敢再講,好似我迫佢取消,佢話咁多人訂了,係都是人哋出事先,佢訂了8月尾 ...

咁佢惟有每日都去睇下有冇落架,但隔離香港xx區有人話冇落架,但去到入住唔到

wcpcelia    發表於 18-6-19 16:09

大宅

回覆樓主

而家有d有晒M字頭既牌照號碼,係唔係即係ok?即有牌架?

男爵府

vanvan1107 發表於 18-6-19 19:30
而家有d有晒M字頭既牌照號碼,係唔係即係ok?即有牌架?

有牌其實都唔係完全合法,以我理解有牌都好似大部分只可以在星期六日出租,每年限租幾多日,如果你租星期一至五是但一日,咁有牌既情況下其實都係唔合法

別墅

回覆樓主:

我地本來一早訂了7月頭民宿,6月頭收到airbnb通知訂單有機會受新法例影響,到16/6終於被通知因民宿尚未拎到牌取消了,之前收到airbnb通知會安排全數退款,並會送一張面值等於之前取消訂單價值嘅優惠劵可一年內使用,最終用了該張4千幾蚊既優惠劵再訂了另一間已拎牌照既民宿,只需補回差額,本來諗住搞掂住宿鬆一口氣,點知星期一又發生地震 ……而家只有寄望唔好再地震,民宿又無問題 啦

伯爵府

kaki624 發表於 18-6-19 21:52
我地本來一早訂了7月頭民宿,6月頭收到airbnb通知訂單有機會受新法例影響,到16/6終於被通知因民宿尚未拎到 ...

Me2,我同你一樣,應覺事事不順

男爵府

kaki624 發表於 18-6-19 21:52
我地本來一早訂了7月頭民宿,6月頭收到airbnb通知訂單有機會受新法例影響,到16/6終於被通知因民宿尚未拎到 ...

我直接同佢講唔使俾其他offer我,退錢就得,唔想住民宿了,我地7月中,暫時未決定去唔去

別墅

fanfan0582 發表於 18-6-19 21:59
Me2,我同你一樣,應覺事事不順

係,次次去旅行都一波幾折,今次先麻疹,再民宿,而家地震,咩mood都無

wcpcelia    發表於 18-6-21 10:53

子爵府

kaki624 發表於 18-6-19 22:28
係,次次去旅行都一波幾折,今次先麻疹,再民宿,而家地震,咩mood都無
...

去得旅行多實遇到麻煩嘢,我4年前在白浜遇到打風,冇咗一日行程。去年去福岡又遇到天鴿,遲咗16小時出發。今次來大阪果日又地震,全部係避無可避。

別墅

Gloriasogashiwa 發表於 18-6-20 00:12
去得旅行多實遇到麻煩嘢,我4年前在白浜遇到打風,冇咗一日行程。去年去福岡又遇到天鴿,遲咗16小時出發。 ...

絕對認同,避無可避

首頁

尾頁

跳至