論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐已做三個月,interview 時佢話乜都吃,
現在開始埋怨我:

1. 怨我家成日吃豬肉,
姐姐說吃得豬多會爛腳,佢會嘔. 拒絕吃豬肉

2. 煮埋雞比佢也不吃.

3. 帶佢一齊出街吃pizza 意粉 也不喜歡.

4. 我自己吃麥當勞 預埋姐姐也不吃.

5. 同我講佢在我家只吃豉油撈飯.(因為是有機豉油,個樽用英文寫明)

申報:姐姐沒要求food allowrence.

其實佢想點?

我應該點?

男爵府

買鼓油開番單,唔出聲都係想要錢啦

侯爵府

1010k 發表於 18-6-18 07:11
現在開始埋怨我:

同佢講、interview 時係你話乜都食先請你。
而家每餐份量會預埋你、你自己可選擇食定吾食。

wcpcelia    發表於 18-6-19 15:16
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

我果件黎左兩個月又係咩都唔食,我知佢係唔岩味,佢放假會買野返黎煮,而家佢仲未開口拿食津,下過佢遲會開口拿,不過我唔會比,因佢唔識煮中菜,要逼佢學,不過我巳經唔會同佢續約。

大宅

回覆樓主

我同佢go through house rules 時講明, 我全屋食物佢都可以任食,自己鐘意食乜佢自己煮。 始終有時各人口味不同,如果佢想食其他野我地無就佢要自己買啦。

男爵府

其實乜有話 吃豬肉會爛腳?

是什麼信念 /原因?

我見香港小孩病,最好煲豬肉粥. 無咁燥

姐姐是天主教. 她現在只吃有機豉油 (因為個樽用英文寫明)

乜菲律賓只有 有機食物咩?
我都是吃街市菜.

男爵府

回覆 SaBB 的帖子

呢個方法好

象牙宮

現在開始埋怨我:

根據營養飲食, 肉类: 需要很少!
你家庭食太多肉吧。多煮些蔬菜类。也健康D。

我家是多菜少肉。

埋怨???
她是成年人, 不需要你來做亞媽理佢想食咩。
你沒小朋友, 想她當你女兒?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

一係唔啱口味,菲中意酸味,茄汁、醋呀咁,忌廉意粉都會加檸檬,我哋就怕奶類溝酸嘢攪肚痛,二係佢地要自己煮,驚老闆加料或者唔乾淨,但佢地都唔係好乾淨,三係佢地食零食多過正餐,所以俾錢買零食仲開心。

大宅

回覆樓主:

唔食豬肉雞肉,買多D菜給她食,但不能要求有機菜。
同agent講,佢自己唔食肉,只食有機鼓油撈飯,要比第三者知道,係佢唔食,唔係你唔供應,避免日佢去領事館告你刻薄佢,唔比飽飯佢食。

伯爵府

回覆樓主:

日日豉油撈飯唔得喎
無營養,會死人架

珊瑚宮

呢條友仔扭六壬
玩具萬歲!

珊瑚宮

如她做得不錯。叫佢放假去菲店買些菲食物或調味料。一百幾十。送比她又何妨?

不过一定見货才比錢
玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

現在開始埋怨我:

疑似博抄或想攞食物津貼

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你好好咁同個工人講, 你見工時, 話乜都食, 而家離奇古怪, 你若唔鐘意, 比葑辭職信我, 揾份合你食的工。

男爵府

由佢,有要求先理

大宅

sasatt 發表於 18-6-18 22:04
日日豉油撈飯唔得喎
無營養,會死人架

我親戚個新菲傭餐餐豉油+醋+蒜頭撈飯,一星期要食一枝豉油。

日日要食兩次早餐,餐餐食兩碗飯。來香港兩個星期已經增磅。

男爵府

月亮BB 發表於 18-6-19 22:10
我親戚個新菲傭餐餐豉油+醋+蒜頭撈飯,一星期要食一枝豉油。

日日要食兩次早餐,餐餐食兩碗飯。來香港兩 ...
原來其他菲姐也會咁樣,我學到野了.
即是他們國情喜歡這樣吃.

不用擔心 :)

大宅

回覆樓主:

飲食習慣很特別的,比如吃早餐,煎雞蛋,要開住個火,一邊吃,一邊“興”住,起碼煎三十分鐘,且一日要吃兩次早餐。

男爵府

月亮BB 發表於 18-6-20 01:47
飲食習慣很特別的,比如吃早餐,煎雞蛋,要開住個火,一邊吃,一邊“興”住,起碼煎三十分鐘,且一日要吃兩 ...
我不明白,「興」住,即是保溫嗎?
30分鐘,咪好浪費爐火?

正常? 你容許?

謝謝回覆:)

首頁

尾頁

跳至