自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MarMic 發表於 18-6-19 09:19
歐洲朋友話香港教育係crazy!

我老闆係德國人,哈佛博士
佢對仔女在英國一流boarding school讀書
上個暑假,阿女話想暑假返香港時補習
於是老闆親自殺上老銅某補國際學校嘅補習社(根本人人都補!)刺探敵情
補習社負責人招呼,我老闆見到果幾層樓密麻麻嘅課室,嚇到呆左!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

日本朋友好羨慕香港人(浸過咸水,同過港男拍拖)
佢羨慕香港人可以直腸直肚,鐘意就鐘意,唔鐘意兜口兜面話唔鐘意。開心就笑唔開心就喊。傳統日本文化太抑壓,時時顧住別人感受。無左自我

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

好多人

男爵府

自私

象牙宮

回覆樓主:

忙,咩都要做,仲要快

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:27
佢地對於「食飽睡一睡」呢個習慣O晒咀

其實⋯⋯⋯⋯我都有午睡習慣。響公司食完飯就瞓廿分鐘左右。有時出咗食,無午睡,三點周先生就急call我

大宅

薯圈 發表於 18-6-19 08:58
其實食完午飯,坐喺位小睡20分鐘係好有益,好科學架!(我睇關於身體嘅書知道的). 不過我地香港大嘅,好似 ...
外國人冇午睡習慣?我覺得香港人午睡主要原因前一晚瞓唔夠,食飯又食得快,先至拎啲時間嚟瞓

子爵府

北島 發表於 18-6-19 15:46
外國人冇午睡習慣?我覺得香港人午睡主要原因前一晚瞓唔夠,食飯又食得快,先至拎啲時間嚟瞓 ...

我以前的舊瑞士同事食完lunch都會午睡一會,應該因人而異

伯爵府

北島 發表於 18-6-19 15:46
外國人冇午睡習慣?我覺得香港人午睡主要原因前一晚瞓唔夠,食飯又食得快,先至拎啲時間嚟瞓 ...

西班牙人整體就有午睡習慣,店鋪下午會關門幾小時

翡翠宮

韓國女性朋友覺得,

香港女性好強, 好叻, 吾(需要)溫柔
香港食店, 要叫先比水.
野食好油,
酒好平,
街上好多赤膊男人搬運.
香港男人好GENTLEMAN. 會幫手做家務

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:27
佢地對於「食飽睡一睡」呢個習慣O晒咀

對,nap呢個概念真係......

最唔明係個個快快快,
但準時赴約嘅觀念相當薄弱。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-19 09:51
我老闆係德國人,哈佛博士
佢對仔女在英國一流boarding school讀書
上個暑假,阿女話想暑假返香港時補習

老銅嗰間(如果我冇估錯的話)唔算誇張啦,起碼都仲會book到,中環有間都出名的,起碼半年前跟school calendar已book晒補習時間同科目,否則唔駛旨意放假前book到。

水晶宮

Jabinego 發表於 18-6-18 22:22
以前好多外國媒體都覺得香港生活節奏好快, 樣樣都好快
今時今日既香港人, 比外國人既印象係點?
有無人同外 ...

我親戚只係移咗民8年,佢話而家既香港,佢真係唔習慣了。

珍珠宮

MarMic 發表於 18-6-19 09:19
歐洲朋友話香港教育係crazy!

外國唐人印巴亞洲人聚集區大把補習社,公文式珠心算.....遍地開花

王國長老

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 16:10
老銅嗰間(如果我冇估錯的話)唔算誇張啦,起碼都仲會book到,中環有間都出名的,起碼半年前跟school cale ...
咦, 我見識少, 去8下先

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

唔知,亦冇所謂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

曾经響一個外國FORUM 見過有人話戴口罩=asian.

子爵府

親子王國15週年勳章

講野好大聲,講野好直腸直肚,越 friend 越踩,講野會夾雜英文字,唔鍾意笑。

大宅

moma1023 發表於 18-6-19 04:56
我個同事又係話我地心急,連㩒lift 都要㩒多幾下,以為咁會快D到

㩒lift快好似真係香港獨有

首頁

尾頁

跳至