今時今日既香港人, 比外國人既印象係點?

Jabinego
|
以前好多外國媒體都覺得香港生活節奏好快, 樣樣都好快
有無人同外國既朋友交流過意見?

Charlotte_mom
|
係快啊!
聽過個澳洲人講,初初黎,好唔明點解香港人要追地鐵,明明2-3分鐘有一班車
過左幾個月,佢都好習慣一齊追
|
佢地對於「食飽睡一睡」呢個習慣O晒咀
Poyau
|
Jabinego 發表於 18-6-18 22:22
以前好多外國媒體都覺得香港生活節奏好快, 樣樣都好快
有無人同外 ...

都係節奏快
Ashleycorina
|
快同好快
Ashleycorina
|
我親戚朋友覺得宜家好多人,多人到呢。

pinky-peach
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:27

晏覺呢樣野唔係得大陸先有架咩?我都好想可以訓個晏覺先繼續做野
moma1023
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:25
係快啊!
聽過個澳洲人講,初初黎,好唔明點解香港人要追地鐵,明明2-3分鐘有一班車
過左幾個月,佢都好習 ...

我個同事又係話我地心急,連㩒lift 都要㩒多幾下,以為咁會快D到
旦仔
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:27

唔好話佢哋,對於食飽睡一睡嘅習慣我都O晒嘴,由細到大都未試過⋯⋯
BBgaga
|
以下是我呢兩三年 聽到外國人對香港嘅說話,參考參考

印度男:快 !尢其頭腦 你哋諗嘢好快!
荷蘭後生:密集平風樓 O咀,不過去得香港也是貪佢人多 特色。
意大利爸爸:山同水 風景配合一流
愛爾蘭太太:香港嘅女仔好靚,既時髦又有神祕文化。

總括好評多過劣評yay~~
馬拉雞
|
回覆 Jabinego 的帖子

香港人對於外國人黎講同b6無分别,佢地會以為係b6同你用普通話打招呼。有啲就以為個個識功夫咁囉。
tsung
|
做嘢快,冷漠
maikita
|
成日乜鬼都要消毒,電梯貼張紙通知幾耐消毒一次,又行到邊都有免費消毒液dispenser,上次啲外國朋友嚟每次見到都要㩒兩野消毒下對手過下癮。
薯圈
|
旦仔 發表於 18-6-19 06:29
唔好話佢哋,對於食飽睡一睡嘅習慣我都O晒嘴,由細到大都未試過⋯⋯

其實食完午飯,坐喺位小睡20分鐘係好有益,好科學架!(我睇關於身體嘅書知道的). 不過我地香港大嘅,好似從來無機會咁做。

其實我從學生時代已經會飯後睡一睡。通上lunch之後個堂我都瞓左,唔知講嘜
mmya
|
急!
大富翁
|
薯圈 發表於 18-6-19 08:58
其實食完午飯,坐喺位小睡20分鐘係好有益,好科學架!(我睇關於身體嘅書知道的). 不過我地香港大嘅,好似 ...

你令我諗起我係一間內地公司做野的經歷,佢地中午時間都係一小時,但因為有飯堂,佢地食得好快,之後好多人都會返位訓陣,同埋佢地個一個鐘會關燈比大家休息,有d 同事直情有張摺床係度,而我完全冇呢個習慣,返到去想玩個手機上個網都好似四類咁,真的好唔習慣
MarMic
|
歐洲朋友話香港教育係crazy!
cindy618
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:25
係快啊!
過左幾個月,佢都好習 ...

外面朋友已同化成好chur了
|
pinky-peach 發表於 18-6-19 03:46
晏覺呢樣野唔係得大陸先有架咩?我都好想可以訓個晏覺先繼續做野
...

好多OL食飽飯僕檯面恰一恰架
fwp
|
unhelpful; not international anymore