家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家庭收入約5萬幾,有1個小朋友,每月儲到2萬度。依家將大部分儲蓄做定期⋯計劃想生多一個! 又好驚養唔掂,真心請教點可以將儲蓄增值得快d?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

每月能儲蓄到2萬也不錯~

妳列出每月支出,看看那些可以省卻,那每月便能儲多些~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlecheryl 發表於 18-6-19 01:01
家庭收入約5萬幾,有1個小朋友,每月儲到2萬度。依家將大部分儲蓄做定期⋯計劃想生多一個! 又好驚養唔掂, ...

如果淨係問定期。人民幣定期會高過港幣定期,不過大前題係換咗人民幣,你要一段時間都唔用。唔好轉頭又轉返港幣
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

littlecheryl 發表於 18-6-19 01:01
家庭收入約5萬幾,有1個小朋友,每月儲到2萬度。依家將大部分儲蓄做定期⋯計劃想生多一個! 又好驚養唔掂, ...

最大支出係租樓,其餘好慳!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-6-19 07:44
如果淨係問定期。人民幣定期會高過港幣定期,不過大前題係換咗人民幣,你要一段時間都唔用。唔好轉頭又轉 ...

買股票收息會唔會係一個好選擇呢? target想入3988,5同3號,有無其他收息好選擇呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlecheryl 發表於 18-6-19 08:51
買股票收息會唔會係一個好選擇呢? target想入3988,5同3號,有無其他收息好選擇呢?
...

我見你問定期☺
穩陣,公用股銀行股會好啲。 你講嗰三個我有呀, 準備想稍後買939(以前有),
2638,1398都Ok,以前都有,不過賣咗,收息都唔錯
仲有6( 不過剛派完息) 同埋66( 不過呢排好多負面新聞,我都好擔心會稍後跌)

畀你參考下
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-6-19 08:54
我見你問定期☺
穩陣,公用股銀行股會好啲。 你講嗰三個我有呀, 準備想稍後買939(以前有),
2638,1398都 ...

Thanks! 要努力研究下⋯雖然做左野差不多10年⋯結婚生小朋友用左左d錢,儲黎儲去都唔多!望住樓市係咁升,永遠儲唔到首期(emoji)

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

儲到2萬算多

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

每月儲都咁多好叻。儲到咁上下,可以月供少少公共股。之後考慮開源,如考慮轉一份收入更好的工作。小朋友上官津中小其實不會花費太多。fofirr
work hard PLAY hard

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

backyard 發表於 18-6-19 14:53
儲到2萬算多
樓主儲到o既錢已經多過唔少人一個月人工
低薪一族就真係唔知點先可以儲錢快d

複式洋房

回覆樓主

其實我都好感恩暫時儲到錢,為左將來可以做ftm努力(emoji) 開源節流,我好慳⋯少買衫,唔買名牌,weekday買餸加早餐限住$100內。星期六日family day先會捨得駛多d~

男爵府

littlecheryl 發表於 18-6-20 22:49
其實我都好感恩暫時儲到錢,為左將來可以做ftm努力(emoji) 開源節流,我好慳⋯少買衫,唔買名牌,weekday買 ...

我真係完全儲唔到。你好叻

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

買層樓收租。人地幫你供樓, 亦可追返樓價升值。
啱啱 先介紹 438萬 380呎 佐敦 2房 。 如果買1房 3百幾萬, 咁樣 40萬左右上車先。

一家3口 夠住 lar .

子爵府

連樓都未買到就唔好諗住生第2個. 現在養1個已經不容易.

首頁

尾頁

跳至