樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我父母本來有間公屋,但其實佢地已分開冇一齊住多年,間屋比媽媽住既上年年尾發現爸爸患癌,突然冇晒收入,於是終於同媽媽搞離婚,申請埋分戶

爸爸一直都係同我住,而家做緊分戶手續,其實應唔應該加我名落去呢?如果加應該幾時加?
利申:我本身都排左單人單位超過十年

伯爵府

熱血勳章

昶月星 發表於 18-6-19 05:09
我父母本來有間公屋,但其實佢地已分開冇一齊住多年,間屋比媽媽住既上年年尾發現爸爸患癌,突然冇晒收入,於是 ...

分戶嗰度有無話你知要幾耐?
你申請左10年,如果加爸爸名後,即2人
加名後約4年可以排到新界
其他區再加時

複式洋房

回覆 Miss.Hui 的帖子

佢話排一年先去到中轉屋,因為爸爸有戶籍,係咪將我加落佢度會快啲呢?
其實好無助,之前爸爸有野做,我地2父女租住8000蚊村屋,而家佢失去工作能力,得番我搵13000一個月,依然捱緊8000月租,唉

伯爵府

熱血勳章

昶月星 發表於 18-6-19 23:32

佢話排一年先去到中轉屋,因為爸爸有戶籍,係咪將我加落佢度會快啲呢?

離婚一年去中轉屋都正常
但中轉屋再上樓都要時間,問吓要幾耐
有人喺中轉屋住超過3年架
環境比較差
如果爸爸病重,不如搵醫務社工幫吓手
因為聽你咁講,件事嚟得都好突然呢

你加落佢度,咁你原本個申請就會無左
你本身無戶籍?

複式洋房

醫務社工話生cancer唔會快啲上樓,呢度係腫瘤科,個個都生cancer,冇可能個個話快上樓就批.....
我本身冇名係佢2公婆間公屋(爸爸離婚個老婆唔係我親媽)

所以而家唔知有咩辦法可以快啲上樓

醫務社工唯一幫到就係幫我爸申請老人院,唉,佢有病已經慘,仲要我掉低佢
我其實唔係好明,啲新移民黎港勁快上樓,我地土生土長香港人就黎要訓街

伯爵府

熱血勳章

昶月星 發表於 18-6-20 01:50

醫務社工話生cancer唔會快啲上樓,呢度係腫瘤科,個個都生cancer,冇可能個個話快上 ...

其實醫務社工都會評核,上樓對件事對個病有無幫助,既然佢寫唔到加快,即係客觀角度無幫助。幫你寫上去仲有上司,過唔到的。

暫時都係2個方向,爸爸加名去你度
就再4年上到新界樓,如佢係長者再減半年
另外就係中轉屋一齊
其實1年有得住中轉屋已經好快
你衡量吓,每月都差好多千蚊
如果你話想再快過一年,都對其他人唔公平
好多人等緊

我曾做相關行業,只可以話,新移民快上樓係錯覺
因為一定係有香港人(例如個香港老公同仔)排住先,到個北方老婆嚟到夠年數,就上到樓
鬧就鬧男人娶北姑啦

複式洋房

多謝你回覆呀
等爸爸拎左中轉再加我名咁樣會唔會快啲呀?

珍珠宮

Miss.Hui 發表於 18-6-20 16:35
其實醫務社工都會評核,上樓對件事對個病有無幫助,既然佢寫唔到加快,即係客觀角度無幫助。幫你寫上去仲 ...

題外話 ,我淨係記得當年搵醫務社工, 佢第一句就問我係咪新移民, 我話唔係佢就即刻話幫唔到

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

如果覺得新移民先上到樓
咁自己做咩都無意思
就等吓啦,等一定會到

大宅

回覆樓主:

既然你爸爸有名係公屋,點解唔趕佢老婆去中轉屋,你2父女入返去住呢?!

洋房

.

回覆 asukav6 的帖子

.

複式洋房

asukav6 發表於 18-7-11 13:23
既然你爸爸有名係公屋,點解唔趕佢老婆去中轉屋,你2父女入返去住呢?!
...

個間屋本身係個女人住開,爸爸亦都冇打算用呢個方式去爭間屋番黎

首頁

尾頁

跳至