論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我請左個完約印姐姐湊初生, 但做嘢好差, 屋企本來好乾淨都搞到有曱甴 而家想炒左佢請個菲姐姐, 諗住乾淨啲同埋同小朋友多啲講英文, 但見到好多Comment又話菲姐姐唔聽話, 要求多多又串, 其實菲姐姐係咪真係咁? 定係而家既姐姐佔大部係係菲姐姐先聽到咁多衰嘢?

男爵府

畀面勳章

我覺得都係睇人姐,我自己請菲姐(做了6.5年,由始至終1個),下月中去加拿大,我妹請親都係印尼姐姐(6-7個),我就覺得印姐麻麻,我同c6都鍾意菲姐多啲,可能我好彩請著個好啦,所以姐姐走後都唔會再請,始終現在啲後生姐姐靠唔過!

大宅

kaki_0127 發表於 18-6-19 14:18
我請左個完約印姐姐湊初生, 但做嘢好差, 屋企本來好乾淨都搞到有曱甴 而家想炒左佢請個菲姐姐, 諗 ...

而家的菲傭,真係好差!差到你唔信!

男爵府

好都被人教坏, 我個菲姐開頭不知幾好,越做越差完了兩個約,第三個約簽唔過過,希望你遇到個不會被教坏的

伯爵府

回覆樓主

好睇彩數,有好乾淨嘅印同好聽話嘅菲,睇你好唔好彩

大宅

Ytfc 發表於 18-6-19 17:16
好睇彩數,有好乾淨嘅印同好聽話嘅菲,睇你好唔好彩

如果家有長老,菲姐真係好難夾到。

大宅

我都感恩家中新菲姐來了3個月, 好企理, 自動自覺, 仲去圖書館借書學整野食
可能同年紀有關, 佢都45, 怕無人請。但interview時言談之間感受到佢好識做家務, 所以就請左佢喇

男爵府

回覆樓主

我覺得睇人啫,我個菲傭做咗8年,好幫得手,對我仔又好!我有朋友個印傭做咗10幾年,儲夠錢返去退休先換人,新的暫時都冇投訴!

公爵府

candytsy 發表於 18-6-19 16:12
好都被人教坏, 我個菲姐開頭不知幾好,越做越差完了兩個約,第三個約簽唔過過,希望你遇到個不會被教坏的 ...

同意!之前工人係中東做過,雖然偶有脾氣,但不過不失所以同佢續約,績後不久越來越差,公主病發態度差,過了三年一個月迫佢走!

之後請個完約四年,一來到就擺姿態,又借錢,但好多嘢話唔識做,試我底線,我也絕非好蝦,大番佢轉頭,但工主根本無心工作,現在等新工人到就踢走條懶蟲

水晶宮

kaki_0127 發表於 18-6-19 14:18
我請左個完約印姐姐湊初生, 但做嘢好差, 屋企本來好乾淨都搞到有曱甴 而家想炒左佢請個菲姐姐, 諗 ...

我爸個印傭好企理, 自動波。有禮貌, 我爸覆診日子記得好清楚。

不過現在只做左7個月, 希望一直保持咁好啦!
天空之城, 快樂之地

大宅

OKC 發表於 18-6-19 19:23
同意!之前工人係中東做過,雖然偶有脾氣,但不過不失所以同佢續約,績後不久越來越差,公主病發態度差, ...

我親戚個新菲傭,無時無刻玩電話,晚晚不肯睡,日日要午睡。我親戚不讓她日頭睡覺,工人還敢說自己以前午睡四小時。

我親戚話個工人,工人不聽,結果找A準幫忙。

沒想到A準話,雇主無權禁工人玩電話,晚上工人通宵玩電話都得。

水晶宮

月亮BB 發表於 18-6-19 22:21
我親戚個新菲傭,無時無刻玩電話,晚晚不肯睡,日日要午睡。我親戚不讓她日頭睡覺,工人還敢說自己以前午 ...

agent講無錯。夜晚休息時間個外傭唔瞓望月光望天光都得。但日間工作時就要拿出應有工作態度及水平出黎做野。

午睡4小時???香港邊個老闆會比自己職員午睡4小時??? 大陸共產黨都未有啦!都癲癲地。

大宅

回覆樓主:

我親戚個工人晚晚玩電話,日頭湊BB睡時,自己又睡著,下下要要我親戚叫醒。叫醒她又不斷說自己晚上睡不著,因此日頭要睡,自己習慣午睡4小時,不然沒精神工作!

複式洋房

回覆樓主

題外話,啲小強係勁大隻定係細細粒?大隻嘅係美國種,喺街外入黎。細隻通常係啡間,入左屋會生蛋,要滅就麻煩啲。我屋企之前都有,老公請滅蟲公司、買返佢地用嘅藥黎滅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

月亮BB 發表於 18-6-19 22:45
我親戚個工人晚晚玩電話,日頭湊BB睡時,自己又睡著,下下要要我親戚叫醒。叫醒她又不斷說自己晚上睡不著, ...

你親戚唔換過個?

大宅

lovebobo 發表於 18-6-20 13:00
你親戚唔換過個?

這個月要生BB

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

月亮BB 發表於 18-6-20 13:29
這個月要生BB

生完都係俾佢揍?

大宅

lovebobo 發表於 18-6-20 14:05
生完都係俾佢揍?

我親戚是家庭主婦,現在有一個一歲,很快又生第二個。工人來了一個多月而已。

大宅

回覆樓主

請印好定請菲好,都係講運氣⋯

複式洋房

月亮BB 發表於 18-6-19 22:45
我親戚個工人晚晚玩電話,日頭湊BB睡時,自己又睡著,下下要要我親戚叫醒。叫醒她又不斷說自己晚上睡不著, ...

勁危險!我屋企嗰個一樣,夜晚唔瞓,daytime 無論幾點餵我個女都向度瞓!了解過,傾過,鬧過,哄過都冇改善⋯所以炒得,其他野我會盡量忍,接受,不過關係到小朋友安全就冇情講!

首頁

尾頁

跳至