溝稀人奶當水飲?

ysze423
|
可以用熟水溝少少人奶當水俾bb飲嘛?
我個仔6個月唔肯飲水但又食好多野(200人奶再加180ml固體(糊加菜) 仲要杰先肯食)

明顯便秘 因為幾日無痾
好多時係想痾但痾唔出
試過有次打成個梨俾佢食先有得痾但痾到喊
我好怕成日打梨蓉俾佢會太涼
GCHK
|
我就未試過,但係你可以試下煲少少蘋果水,雪梨水俾佢飲
海綿肚仔專家@牛欄牌
|

回覆 ysze423 的帖子

Hello ysze423 ,BB的確要時間慢慢建立飲清水習慣,可以加1-2片生果(檸檬/蘋果/梨)係水度,或者開稀果汁/奶俾BB飲都OK(每日少於120ML稀釋果汁),然後逐少減份量,令佢慢慢接受清水 ! 媽媽試下煲紅蘿蔔水/粟米水,唔油膩、無調味大人湯水都可以飲(魚/去皮雞湯),未試過食材份量由少開始,連續試幾日,睇下BB有冇敏感呀。
hamsterma
|
ysze423 發表於 18-6-19 16:30
可以用熟水溝少少人奶當水俾bb飲嘛?
我個仔6個月唔肯飲水但又食好多野(200人奶再加180ml固體(糊加菜) 仲要 ...

未試過,怕甘樣個肚仔會唔舒服,或者你煲d雪梨水
lifeishappy
|
火龍果
RubyYu07
|
海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-19 17:39

Hello ysze423 ,BB的確要時間慢慢建立飲清水習慣,可以加1-2片生果(檸檬/蘋果/梨) ...

係呀係呀,已經加固了,無味湯水都可以比佢試下。
我要做媽媽
|
我唔建議咁樣,唔知會唔會肚餓,或者你試下清水+葡萄糖
haha748494
|
可以比BB食小小火龍果,可以潤滑腸道
baby彤
|
我BB人奶,一直唔肯用奶樽,之前一直沒飲過水,最近開始加小小固,加上天氣熱,我用針筒餵水俾佢,每次都可以飲20-40ml,又餵的好快,幾分鐘就飲完,粥水同稀糊仔我都用針筒餵,唔會滴到周圍都系😘
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
RubyYu07 發表於 18-6-20 15:22
BB食左固體後就同佢建立飲水習慣係最好架!
ysze423
|
GCHK 發表於 18-6-19 17:27
我就未試過,但係你可以試下煲少少蘋果水,雪梨水俾佢飲

今日試左蘋果水啦 佢飲左1啖之後我再拎起個學習杯佢就喊 拎一次喊一次
ysze423
|
海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-19 17:39

Hello ysze423 ,BB的確要時間慢慢建立飲清水習慣,可以加1-2片生果(檸檬/蘋果/梨) ...

水嘅份量應該一日飲幾多?
ysze423
|
lifeishappy 發表於 18-6-20 14:58
火龍果

佢唔like火龍果
ysze423
|

只要無落過鹽都可以俾佢飲?
ysze423
|
我要做媽媽 發表於 18-6-20 16:22
我唔建議咁樣,唔知會唔會肚餓,或者你試下清水+葡萄糖

依家係一拎起個學習杯佢已經喊…
ysze423
|
haha748494 發表於 18-6-20 21:22
可以比BB食小小火龍果,可以潤滑腸道

佢唔鐘意食呀
ysze423
|
baby彤 發表於 18-6-21 08:36
我BB人奶,一直唔肯用奶樽,之前一直沒飲過水,最近開始加小小固,加上天氣熱,我用針筒餵水俾佢,每次都可 ...

我今日試過一路餵糊仔一路用匙羹偷偷地換水佢飲 點知都係喊到傻左 試多2次連糊仔都唔食
RubyYu07
|
ysze423 發表於 18-6-21 23:04
只要無落過鹽都可以俾佢飲?

除左太滋補既湯水,其他既湯水我都比。例如紅蘿蔔排骨湯,魚湯,淮山豬肉湯。
lifeishappy
|

老火湯就高糖嘅。滾湯還可以。但6個月都係太細吖。主要飲水。
建立飲水習慣,一生受用。
建立飲有味嘢習慣……回頭就難
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
2-5歲BB建議飲2-5杯流質補充水份,一歲前係BB適應固體階段,6-8個月仍以奶為主要食物,一般留意返BB大便質地軟身/糊狀,尿液顏色淡黃都代表水份攝取足夠。媽媽避免係佢食完固體最飽肚時飲水,餐後1-2 小時、每次餵半安-1 安都OK。