少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

都係估,佢係叻但怪,有冇媽咪可分享下佢地係點架

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

CTPIG 發表於 18-6-19 22:38
都係估,佢係叻但怪,有冇媽咪可分享下佢地係點架

補充,小朋友兩歲幾

禁止訪問

男爵府

helenwky01 發表於 18-6-20 11:00
你仔仔點怪法? 玩玩具個陣?

自創字詞,不停對人說自創字認的說,別人不明白也不介意。

男爵府

驚人記憶,說過一次的新詞都記得。

男爵府

但大肌肉弱,不懂雙腳跳。身體協調也不行。

男爵府

人仔細細,自尊心強,愛拋書包,不肯人幫他如厠,又不肯說出如厠需要

男爵府

社交較弱,感情較淡薄。

男爵府

背誦較強,但推理較弱

男爵府

回覆樓主:

口肌發展慢,流口水

男爵府

回覆樓主:

怕刷牙,抹面

複式洋房

回覆 CTPIG 的帖子

好多點都中, 多數係, 我個女細時都係咁!現在10歲, 有好多野都可以經訓練變好。

男爵府

susuh 發表於 18-6-20 20:41
回覆 CTPIG 的帖子

好多點都中, 多數係, 我個女細時都係咁!現在10歲, 有好多野都可以經訓練變好。
你小朋友怎樣的? 要訓練什麼?

男爵府

回覆 susuh 的帖子

求學生涯慘烈嗎? 老師同學有冇話夾唔到

複式洋房

佢兩歲幾時都發覺開始與其他小朋友有小小不同。大小肌肉弱, 講野遲援...社交唔得, 無眼神...勁集中唔同, 有些路她要重複行同一條路‧背野, 讀字勁強! 記得佢返K1當時未夠3歲, 已經識指住學校牆身的字讀, 英同普都係咁講! 其他家長都望住佢...我是香港人, 平時講廣東話的! 佢背野能力好強, 普通話唐詩..朗誦.. 之後我比佢讀日文...佢3歲已能讀1-100..水果....動物等字...英文K2-3已讀到小2-3的書‧基本上你比咩佢讀佢都吸收得好快....
但寫字手肌較弱, 專注力好差....最後要5-6歲先講到句子正常對答。
慢慢佢同同學開始有差別, 社交差, 唔專注...我去健康院覆診時話佢情況...
跟住醫生開始跟進佢...

你INBOX我, 我再同你分享吓吧!

大宅

我仔仔3歲,都有類似的問題. 其實你可以帶佢去私人機構做評估
我仔2歲多時做過,由心理學家做,有認受性
會比REFFER LETTER你 你可以去排政府資源
其實你可以講到咁多特徵即係你都好擔心
唔好浪漫時間,去做評估再做TRAINNING
6yrs old前係黃金訓練期,好有用的

男爵府

回覆樓主

我仔都係。心理醫生話係marginal (未做評估)。宜家係私人機構做社交訓練。

子爵府

CTPIG 發表於 18-6-20 16:09
怕刷牙,抹面

我女都怕刷牙, 會是亞是保加

子爵府

monictw 發表於 18-6-21 23:41
我仔仔3歲,都有類似的問題. 其實你可以帶佢去私人機構做評估
我仔2歲多時做過,由心理學家做,有認受性
會比R ...

想要資料, 我女未夠2 歲
但成日上堂唔專心, 唔肯做手功勞作之類
唔肯講野

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-7-1 12:16
想要資料, 我女未夠2 歲
但成日上堂唔專心, 唔肯做手功勞作之類
唔肯講野

你去健康院個進步點? 洗唔洗2歲返去再見醫生?
我自費去協康會做評估,$5800.

首頁

尾頁

跳至