少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔3歲,都有類似的問題. 其實你可以帶佢去私人機構做評估
我仔2歲多時做過,由心理學家做,有認受性
會比REFFER LETTER你 你可以去排政府資源
其實你可以講到咁多特徵即係你都好擔心
唔好浪漫時間,去做評估再做TRAINNING
6yrs old前係黃金訓練期,好有用的

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-7-1 12:16
想要資料, 我女未夠2 歲
但成日上堂唔專心, 唔肯做手功勞作之類
唔肯講野

你去健康院個進步點? 洗唔洗2歲返去再見醫生?
我自費去協康會做評估,$5800.

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-7-1 12:16
想要資料, 我女未夠2 歲
但成日上堂唔專心, 唔肯做手功勞作之類
唔肯講野

其實2歲真係好細,坊間普通playgroup質素參差。用我仔仔為列25個月協康會評佢是supsected ASD. 當初兩歲去普通playgroup,仔坐不定,小朋友企起身唱歌佢唔唱,玩具唔掂,完全融入唔到。
仔仔上左果10堂令我呢個做媽媽感到唔好受,有其他家長的奇異目光,老師的白眼。後來調整自己心態後我覺得最緊要是幫到仔仔,要搵professional 幫自己,自己都要上網搵資料

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-7-1 12:40
Asd 是?
同你差不多, 我報過3間playgroup 了
情況差不多, 不過佢係走來走去, 唔多

let me pm u

大宅

mo515 發表於 18-7-1 18:37
我仔現在3歲11個月,當年19個月返playgroup,同你仔一樣,感覺好難受,連playgroup 老師都叫我同小朋友去評 ...

其實得2-3歲如被評自閉症是好嚴重的case. 但自閉譜系就真係好多小朋友都有,因整體發展遲小小就會中。 其實是好事,因為言語,大小肌等都係黃金訓練期內都可以追得返,所以大家都加油

大宅

namnamg 發表於 18-7-1 21:49
回覆 monictw 的帖子

非常同意, 大家努力, 大家辛苦了. 千萬唔好放在心, 會屈出病, 我朋友在特殊學校做, ...

香港地都無乜邊個無情緒病,睇自己會唔會正視,保持樂觀,幾大難關都會過

大宅

honthont 發表於 18-8-16 20:13
請問邊度做評估好?
我仔已6歲,但可能邊緣情況

健康院但要排好耐好耐,私人機構有很多,如協康會,耀能等,建議做私人評估前問佢地有無評估報告及政府認可轉介信,可拎住呢封轉介信去排政府資源,同一時間做私人機構訓練

首頁

尾頁

跳至