3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔而家3歲,2歲果陣去做左協康會評估及cac都話佢發展遲緩&自閉譜系。 其實in 左6間kinder有3間收佢,揀左宣教會優質幼兒學校(北區),9月開學,今日姑娘打黎話i 位有offer ,要3星期內回覆,。仔仔係呢一年都有各方面都進步,我應該比佢讀宣教會定揀i位黎讀?

大宅

我會揀i位,因為i 位入面大部份都係普通小朋友, 仔仔一路讀落去, 絕對無問題,再者,i 位係校內有支援有訓練,對小朋友絕對有好處。touch wood 相反, 入佐宣教會先發覺唔適合, 到時就要重頭排過兼收位。

男爵府

回覆樓主

乜原因會令你去協康會評估?

大宅

Book_Lover 發表於 18-6-20 14:29
我會揀i位,因為i 位入面大部份都係普通小朋友, 仔仔一路讀落去, 絕對無問題,再者,i 位係校內有支援有訓練 ...

謝謝你,你講既都係我考慮因素

大宅

carinj 發表於 18-6-20 20:18
乜原因會令你去協康會評估?

健康院評估係有自閉傾向,發展遲緩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

發展有問題,當然要揀有支援的i位,除非宣道會是一條龍上到小学甚至中学,仲要中小學是对SEN仔共融及有支援。咁幼园縱使冇支接,你去私家訓練三年都值得。

我唔知宣道會是否一條龍直升。如否,一定去i位。六歲前是黄金治療期。

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-6-23 14:13
發展有問題,當然要揀有支援的i位,除非宣道會是一條龍上到小学甚至中学,仲要中小學是对SEN仔共融及有支援 ...

謝謝你。
昨天問了宣教會佢話同協康會傾緊到校服務,我可能會排到校服務

大宅

I位除了一般課堂外,會有特殊教育老師每天安排不同的訓練,一般的老師不是個個都有經驗和知識去處理有特殊需要的小朋友。

大宅

Book_Lover 發表於 18-6-20 14:29
我會揀i位,因為i 位入面大部份都係普通小朋友, 仔仔一路讀落去, 絕對無問題,再者,i 位係校內有支援有訓練 ...

好有道理
:-D :-?

複式洋房

回覆 monictw 的帖子

But I've heard that 到校服務 is not as good as i位

男爵府

rabbit_paw 發表於 18-7-12 23:04
回覆 monictw 的帖子

But I've heard that 到校服務 is not as good as i位

有得揀,一定i位好過o位

大宅

monictw 發表於 18-6-20 10:01
仔仔而家3歲,2歲果陣去做左協康會評估及cac都話佢發展遲緩&自閉譜系。 其實in 左6間kinder有3間收佢,揀左 ...

唔好比i位個名影響到,其有i位的學校先有多D資源去support小朋友既需要,到校服務始終唔夠本身有i位的學校照顧咁全面……我身邊都有兩個朋友既小朋友咁,佢哋都係首選i位;幼稚園呢段時間係治療黃金時間;當然都視乎父的想法,因為只有父母先知道乜野係對小朋友最好。

大宅

emily1209 發表於 18-8-11 03:53
唔好比i位個名影響到,其有i位的學校先有多D資源去support小朋友既需要,到校服務始終唔夠本身有i位的學校 ...

thank you ! 我最後趕得及係turn down i 位前見cac refer 左去 e位,咁岩等左一星期就有位,真係好彩,黎緊9月開學喇

首頁

尾頁

跳至