興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rayhong9 發表於 18-6-25 21:41
我有 Mate 10, 和 Nova 2 plus, Nova 從豐澤買回來已經手寫時缺劃,即係部份筆劃消失左,去豐澤,吾肯換, ...

最近買左華碩 zenfone 5, 比 zenfone 4 拍攝有進步,不過仍然不及 Mate 10 。

不過相片顏色我較喜歡華碩。

最近 維修 zenfone 4 手寫屏幕(有時筆劃亂舞),師傅收機檢查後話屏幕沒壞,只是軟件問題,師傅reset 了電話(之前我也 reset )過,暫時手寫問題有改善。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 18-6-25 21:41
我有 Mate 10, 和 Nova 2 plus, Nova 從豐澤買回來已經手寫時缺劃,即係部份筆劃消失左,去豐澤,吾肯換, ...

咁你有冇下載其他手寫軟件試過,係咪真係個mon出現問題先, 因為要斷定是軟件問題,定係硬件問題,一定要搞清楚先至可以對症下藥

我有個朋友買咗mate 10 Pro, 佢又係同我講話手寫中文唔得, 我叫佢下載個google輸入法,即時解決咗個問題, 所以你可以話華為軟件寫得唔好, 但又唔一定係佢硬件問題

子爵府

ravian 發表於 18-6-25 21:45
我以為係華為p20 pro個mon靚咋

P20 Pro 係用三星次一等嘅Amoled屏幕, 用一段時間就好容易燒印, 唔信大家去電器舖睇下啲demo機, 全部在白底下都有嚴重燒印, 三星將最靚嘅屏幕放咗喺S9+

男爵府

baby668 發表於 18-6-26 11:34
咁你有冇下載其他手寫軟件試過,係咪真係個mon出現問題先, 因為要斷定是軟件問題,定係硬件問題,一定要 ...

華為和 Google 輸入都試過,都有問題。我都明白可能係軟件問題,所以 reset 左手機,用原裝輸入法,仍然出現缺劃問題,最後華為換了屏幕,現時已沒有問題。

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 18-6-25 21:48
最近買左華碩 zenfone 5, 比 zenfone 4 拍攝有進步,不過仍然不及 Mate 10 。

不過相片顏色我較喜歡華碩 ...

從來對華碩的手機無好感, 硬件強勁價錢便宜,但軟件係一pat屎, 佢同htc一樣, 買咗唔好遇有售後服務, 兩隻台灣牌子計,至少htc產品 綜合穩定性 比華碩高很多, 雖然睇番Zenfone 5Z 上手感覺的確唔錯, 操作非常之暢順 ,不過華碩機, 合理價 應該在3500元樓下, 至於Zenfone 5 就算吧啦, 三千幾蚊 一定唔會買佢, 2000蚊或以下才覺得這合理

子爵府

rayhong9 發表於 18-6-26 11:45
華為和 Google 輸入都試過,都有問題。我都明白可能係軟件問題,所以 reset 左手機,用原裝輸入法,仍然出 ...

都係嗰句, 買得國產機, 一定不可買貴嘢, 因為有乜事都冇售後服務, 所以個人認為華為手機性價比極低, 反而 魅族 令我更有驚喜,Meizu Pro 6 Plus 現時全新水貨才千幾蚊

翡翠宮

baby668 發表於 18-6-26 11:54
都係嗰句, 買得國產機, 一定不可買貴嘢, 因為有乜事都冇售後服務, 所以個人認為華為手機性價比極低, 反 ...

我同事用緊pro6plus,打算等Mate20,功能上華為多好多,例如NFC交通卡佢最多城市,魅族一個都無。如果唔追求影相勁靚,榮耀系列平一半,都玩得過。

大宅

baby668 發表於 18-6-26 11:37

P20 Pro 係用三星次一等嘅Amoled屏幕, 用一段時間就好容易 ...

note 8個mon會唔會烓印呀,買果陣個sales話而家旗艦機全部用晒靚mon,我都無懷疑就買咗啦

大宅

bustop 發表於 18-6-22 14:56
Samsung S8+ 聽講ok

S8 現在是否降左價?其實我一直想要部影背光及夜景都靚的手機

大宅

febmama 發表於 18-6-29 17:55
S8 現在是否降左價?其實我一直想要部影背光及夜景都靚的手機

影夜景一定唔夠Note 8強勁

大宅

bustop 發表於 18-6-29 18:06
影夜景一定唔夠Note 8強勁

即係Note8 影夜景(emoji),唔該

翡翠宮

febmama 發表於 18-6-29 17:55
呢期夜景P20pro,Sensor大好多。

大宅

sorry,唔係好知咩叫燒印?

珍珠宮

rayhong9 發表於 18-6-25 21:28
樓主可以去連鎖店試影,我自己有部華為Mate 10, 自己用作基準比較,L G V30最好,samsung A8,L G G7都 ...

我諗緊買g7定v30好

子爵府

babykingdom_f 發表於 18-6-30 23:11
sorry,唔係好知咩叫燒印?

即係屏幕用一段時間之後,會再白底之下有印

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 18-8-21 00:58
我諗緊買g7定v30好

算吧啦我係多年LG fans我都放棄咗呢個品牌, 當年2011年頭由第一部單核心智能手機LG P500, 到全球第一部雙核心P990, 再到LG最巔峰嘅機王G Pro2, 我仲有部G3, 仲未計我有幾部打出打入嘅電話, 咁多部機 只剩番呢兩部係生存到,不過P990 硬盤損毀咗,不能還回原廠設定,只能夠當普通電話打出打入, 右手邊部G Pro2 使用四年零一個月後4G功能報廢, 真心 LG呢個品牌真係唔需要再用,V30 首次用led 屏幕, 結果大量用家短時間內屏幕以燒印, 跟住G7又再用回LCD,即係ips屏幕, 講真依家係家已經好少見到有人在用LG,就算用都係用緊佢以前舊款嘅機, 新款機三個字算吧啦

男爵府

baby668 發表於 18-8-23 13:19
算吧啦我係多年LG fans我都放棄咗呢個品牌, 當年2011年頭由第一部單核心智能手機LG P500, 到全球第一部雙 ...

請問會推介什麼牌子手機, 我本身用緊LG V20, 想換手機.

男爵府

cathyhung620 發表於 18-8-26 16:09
請問會推介什麼牌子手機, 我本身用緊LG V20, 想換手機.

睇你追求啲乜嘢, 如果追求影相靚 ,目前未計最靚一定係華為P20 Pro, 第二就係HTC U12
https://www.dxomark.com/apple-iphone-x-top-performer-stills/

男爵府

baby1628 發表於 18-8-26 19:00

睇你追求啲乜嘢, 如果追求影相靚 ,目前未計最靚一定係華為 ...

我追求耐用, CP值高的手機.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至