糖尿病控制唔好點算

mamameiyu
|

糖尿都幾高,要打針食藥,已經儘量食少d,但控制得唔好。請問點算好?
Poyau
|
mamameiyu 發表於 18-6-21 14:37
糖尿都幾高,要打針食藥,已經儘量食少d,但控制得唔好。請問點算好?

希望有人幫到手 保重
無話可說
|
唔好食甜野,盡量唔好食咁多飯同麵包
purple_onion
|
運動很重要
BOBOKL
|
醫生 / 營養師 / 做運動 , 加油呀!!
20150618bb
|
mamameiyu 發表於 18-6-21 14:37
打針,是一型?
mamameiyu
|
回覆 Poyau 的帖子

多謝
mamameiyu
|
係係,醫生叫佢食少d殿粉質,但又會肚餓嘛,三餐真係諗爆頭🙈
唔記得佢咩型

捉緊佢行下公園架喇,不過佢又唔行得咁多
she007
|
其實我想問點知自己有冇糖尿?每年抽血驗?
oneone11
|
食少啲對糖尿冇乜幫助,反而要食啱嘢先重要,至緊要避開啲高升糖食物
stagea
|
唔係食少d就得,揾營養師編個餐單+運動,每日要有三分生果,兩碗菜,介肥肉,尤其排骨,要飲多d水,可以控制的
stagea
|
she007 發表於 18-6-21 18:35
其實我想問點知自己有冇糖尿?每年抽血驗?

可以去買尿糖試紙,用尿液試出有否超標
she007
|
stagea 發表於 18-6-21 18:39
可以去買尿糖試紙,用尿液試出有否超標

準唔準架?咁係咪一年一次就得?
想問平時診所驗係抽血?
|
mamameiyu 發表於 18-6-21 18:35
唔記得佢咩型

食芋絲當飯。飲西芹汁
felicesmile
|

政府醫院跟進嗎? 有冇安排見營養師? 小食多餐7分飽, 定時定量, 唔好精製澱粉如白米麵粉, 改食粗糧這類升糖指數低食物,加運動。
bb130505
|
唔記得佢咩型

意粉,包肚,低升糖,唔好煮咁冧
stagea
|
she007 發表於 18-6-21 18:41
想問平時診所驗係抽血?

準、會變色,但無度數,如果本身係自己想睇下有無,可以用。無特定時間,

診所就係抽血,一星期有消息,平均三個月抽驗一次,而食開藥既人,有部分都買機自己係家每日拮手指睇度數打針。

有無病徵?如有就驗下。
bosch
|
she007 發表於 18-6-21 18:41
想問平時診所驗係抽血?

果d 係簡單方便既檢查,随時自己驗都得。我地產檢都係用試紙先,要精準d 就要驗血。

如果見到有蟻嬲d 尿,或d 尿起泡等,都要留意。
唔好煩我
|
營養師加運動

自己加減飲食其實未必得
felicesmile
|
唔記得佢咩型

樓主, 我建議你去政府醫生睇吓好, 因為佢哋會安排你見營養師同定期抽血覆診。