想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天植入 Day5+PGS, 今早到廣華看姜醫師。回家後見到其中一成份“雞血藤”網上聲稱孕婦不宜,於是致電職員查詢,一小時後相信是房內負責入電腦的女中醫助手回覆:今朝醫師咪同你講咗飲曬這幾劑咪得囉。我問:這成分可以嗎?她竟回應:若然你擔心影響你心情就唔好服用!
嘩!她的回覆真係好影響我囉!我今天晨早出去,花了五百多元,竟然叫我擔心就唔好飲!這是什麼原因?

大宅

Mandy1017 發表於 18-6-21 14:42
昨天植入 Day5+PGS, 今早到廣華看姜醫師。回家後見到其中一成份“雞血藤”網上聲稱孕婦不宜,於是致電職員 ...

有懷疑唔好亂飲

複式洋房

昨天植入 Day5+PGS, 今早到廣華看姜醫師。回家後見到其中一成份“雞血藤”網上聲稱孕婦不宜,於是致電職員 ...

依家五系懷疑,系想問清楚先飲者。。。甘嘅回復。。。點飲。。

大宅

我就係有疑問才提出。為何佢不能肯定的回覆,叫我安心服用呢。
本叫老公放工後幫我去取代煎的藥,告訴他後,他即說即係唔駛去啦!
激氣!我用咗咁多錢做 ivf+pgs, 只係得這唯一的機會咋,怎能博!

有冇人試過植入後服用“雞血藤”?

複式洋房

回覆樓主:

我曾經睇姜ec, 亦曾經係等 bingo 期間有相同疑惑。我勸你唔肯定千祈唔好飲。

大宅

我之前都有睇過佢,當時講左仲有幾日就m / bingo, 但見到藥方話懷孕及經期停服,我都O哂咀,果次我有攞藥,但冇飲。

大宅

Choimiu 發表於 18-6-21 16:08
我之前都有睇過佢,當時講左仲有幾日就m / bingo, 但見到藥方話懷孕及經期停服,我都O哂咀,果次我有攞藥 ...
你嗰次真係 Bingo? 飲咗咪大件事

大宅

我覺得你睇姜醫師就應該信佢嘅專業,佢醫過好多IVF的病人,雞血藤系有活血功效,但也有補血的功效。

但係,如果食呢個中藥會為你帶來不安,我就覺得唔好食就算啦,費事成日都怕怕。

最後,祝你BB癡到你實實!!!

大宅

peace999 發表於 18-6-21 18:37
我覺得你睇姜醫師就應該信佢嘅專業,佢醫過好多IVF的病人,雞血藤系有活血功效,但也有補血的功效。

但係 ...
你看似很了解姜醫師,他也曾幫過你嗎?
你嗰句若“食呢嗰中藥會為我帶來不安,不吃算,費事成日都怕怕”,跟回覆我的職員複印一樣!

大宅

Mandy1017 發表於 18-6-21 16:48
你嗰次真係 Bingo? 飲咗咪大件事

黎左m

大宅

回覆 Mandy1017 的帖子

我覺得做ivf一次唔容易,應該保持心情開朗姐~ 既然對食中藥有憂慮,不如唔好食啦,食葉酸好過~加油!祝你一take過!

大宅

我都係睇姜醫生..
我係兩年半都無..仁安話我連iui都無可能做(我輸卵管係兩邊通)..ivf都好勉強..
最後睇左姜半年就有左兩次(一次化學)

大宅

rinko_wing 發表於 18-6-21 23:26
我都係睇姜醫生..
我係兩年半都無..仁安話我連iui都無可能做(我輸卵管係兩邊通)..ivf都好勉強..
最後睇左 ...
恭喜即你已成功?

大宅

Mandy1017 發表於 18-6-22 12:03
恭喜即你已成功?

係阿!我睇佢成功的..已經19week了
不過佢份人確實係唔多解釋..
係不要問只要信果款..
不過大前題係你要確實肯定佢已知你係已做ivf..

大宅

rinko_wing 發表於 18-6-22 12:06
係阿!我睇佢成功的..已經19week了
不過佢份人確實係唔多解釋..
係不要問只要信果款..

佢唔係唔多解釋,而是不解釋!以前叫老公一齊去看,每次看完,老公都話唔知自己的藥係醫什麼!所以他沒有再看。姜知道我做 PGS 的,四月抽卵後看了他幾次,每次都問我下次幾時再抽,每次都話得一粒就算?
即使昨天看他,他仍講同一說話, 既然我都植入了,又何必再潑冷水。

大宅

Mandy1017 發表於 18-6-22 12:30
佢唔係唔多解釋,而是不解釋!以前叫老公一齊去看,每次看完,老公都話唔知自己的藥係醫什麼!所以他沒有再 ...

可能人夾人啦..
不過如果影響你心情就唔好睇佢..
始終著床同bb生長都會受心情影響
你要加油
我知佢唔係一個會講好聽說話既人..
我剛有左8week..問佢係咪有心跳就安全..
佢都答我有d人會忽然bb無左心跳
不過的而且確我係睇佢先有既

複式洋房

回覆樓主:

我自從小產後,看姜醫師3年,佢份人其實幾寸,不過我看咁耐,同佢熟左先ok,佢不嬲唔會主動講你身體狀況,要問先講一兩句,我都因為輸卵管問題不育要做ivf.,我和老公一齊看佢,一樣照飲藥粉,之後我有5個d5胎,其中一個是4AB,醫生堅持放一粒就中了,期間一直看姜醫師,生完bb後我都看佢調理,而家打算要第二胎,佢都有同我講要多個咁辛苦,不過我老公話佢知道我平安生了bb.之後都開心

大宅

rinko_wing 發表於 18-6-22 13:21
可能人夾人啦..
不過如果影響你心情就唔好睇佢..
始終著床同bb生長都會受心情影響

恭喜,祝你BB健康成長!加油!

大宅

咸水角 發表於 18-6-22 17:45
我自從小產後,看姜醫師3年,佢份人其實幾寸,不過我看咁耐,同佢熟左先ok,佢不嬲唔會主動講你身體狀況,要 ...

請問你是否整個孕期也有飲中藥?

複式洋房

Mandy1017 發表於 18-6-22 20:39
咸水角 發表於 18-6-22 17:45
我自從小產後,看姜醫師3年,佢份人其實幾寸,不過我看咁耐,同佢熟左先ok, ...

是無停過,孕期無嘔,胃口及精神都幾好

首頁

尾頁

跳至