論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人自己一間房,但我唔准佢關門訓,但佢唔聽,因為我想佢夜晚可以幫下手,但其實都唔使點幫,因孖女巳4歲,同埋我唔比佢關門訓係想佢可以鬧鐘嚮識起身,佢黎左兩個月成日訓到唔知醒要我叫佢起身,我兩個小朋友返全日制佢日頭唔使凑小朋友,我比佢訓午睡,到而家仲要我返到企煮飯,佢功能只有清潔,我同佢因為關門訓呢件事同佢鬧僵了,佢喊住話我對佢唔好仲講左好多次唔做,我而家煩緊炒唔炒佢,佢平時無禮貌早上唔叫我,我教佢煮飯教極唔識仲要好多藉口鬧我教得唔好,話我佢廚房佢集中唔到精神,但從來唔認錯。老實講,對住佢我好累,好似凑女咁,兩個月喊左几次。

伯爵府

唔比人關門訓又唔得既完全冇安全感

複式洋房

anniter1000 發表於 18-6-21 16:05
工人自己一間房,但我唔准佢關門訓,但佢唔聽,因為我想佢夜晚可以幫下手,但其實都唔使點幫,因孖女巳4歲 ...

其實係佢間房放多兩個鬧鐘咪得囉,坦白說一個人湊兩個真係好累。我工人湊一個都只係做到清潔,我都係自己煮飯。

大宅

回覆樓主:

我姐姐都無關門架,係床加左個簾,可以完全遮到,姐姐一到步就講清楚,佢接受到,而家三個幾月都無關過門訓!

比我會一個月通知佢炒佢,已經吾多野做,態度仲咁,我吾係好接受到

大宅

回覆 klyilok 的帖子

你講得啱,因為佢真係唔多野做,態度咁樣,佢黎無耐我巳想炒佢,換一個只怕更差,又要從新教過。

大宅

anniter1000 發表於 18-6-21 17:17

你講得啱,因為佢真係唔多野做,態度咁樣,佢黎無耐我巳想炒佢,換一個只怕更差,又 ...

我認為我地都要對佢地尊重同友善,但如果佢地吾識珍惜,工作待人態度差的話就真係寧願揾過個日

寶石宮

2023年兔年勳章

anniter1000 發表於 18-6-21 17:17

你講得啱,因為佢真係唔多野做,態度咁樣,佢黎無耐我巳想炒佢,換一個只怕更差,又 ...

咁情況可以考慮換人

水晶宮

工人自己一間房,但我唔准佢關門訓,但佢唔聽,因為我想佢夜晚可以幫下手,但其實都唔使點幫,因孖女巳4歲 ...

你應該針对工人早上要準時起身及做好家務煮飯, 而不是同佢拗要不要關門訓。你比得間房佢訓, 你就預咗佢關門訓, 尤其你对孖女已4歲, 不是BB需要工人半夜起身照顧。佢覚得你唔比佢閂門訓觉的要求不合情理, 佢就会連自己應份做的工作都唔会有心做得好。做老闆要拿揑如何管人、用人。

我地返工, 有房坐, lunch hour 自己都閂門食飯或洽一洽啦。

水晶宮

你所謂“夜晚”幫下手, 即係幾點? 半夜???12點前??

首先要知道佢工作時間係幾點至幾點? 點解佢會瞓到唔知醒?

其實個鬧鐘係邊? 點解同唔關門有關係?? 你可以買個鬧鐘比佢放係房。而且亦可以用手提裡面個內置鬧鐘。

如果你唔比佢關門, 會唔會係門前加門簾? 起碼遮掩住。你瞓覺都唔想比人睇哂睡姿及無遮掩係好無安全感。而且你家應該都有男性, 係唔太方便。

我爸外傭都唔關門, 但我整左門布簾(長到地)遮住佢係房間。

我地唔會自己走入姐姐房, 即使間房有其他物品 (請姐姐時已經同佢講清楚間房唔係佢用哂, 會有其他物品放係房)。我地拎野前都會同佢講我地入去佢間房, 呢d係尊重。

大宅

我孖女又唔係完全唔使睇夜晚,我老公要返早5點几出門口,有時瀨尿,都想佢幫下手,如終兩個小朋友同埋我要返工,日頭我有比時間佢訓。

水晶宮

anniter1000 發表於 18-6-21 19:50
我孖女又唔係完全唔使睇夜晚,我老公要返早5點几出門口,有時瀨尿,都想佢幫下手,如終兩個小朋友同埋我要 ...

工人係有心半夜起身帮你, 佢即使關門訓, 你敲佢門, 佢會開門應你、出來幚你; 佢若唔願意半夜起身, 即使房門開咗, 佢都會扮聽唔到。

而家係你工人覺得你唔比佢關門訓唔合情理, 佢又点會甘心為你服務?

大宅

我都唔甘心請左佢,黎之前就物都得,講明放閒日黎到又要放星期日,屋企細日頭唔使佢凑仔夜晚又唔幫手,黎之前又話鐘意煮野食結果教極唔識煮唔熟都唔知請黎比佢博嘴。

大宅

anniter1000 發表於 18-6-21 19:50
我孖女又唔係完全唔使睇夜晚,我老公要返早5點几出門口,有時瀨尿,都想佢幫下手,如終兩個小朋友同埋我要 ...

請問你工人咩年紀?是否第一次在香港工作?

大宅

海外菲,29歲,之前做過兩年中東,林住請海外聽話d,仲有放假經常遲返,話極都係咁,林住可以慢慢學壞,點知一黎到唔經咁樣,超硬頸,我巳經放棄左佢唔教佢煮飯,其實想佢自己走,早知請本地完約唔使教餐死仲要比佢博嘴。

wcpcelia    發表於 18-6-23 18:27

水晶宮

anniter1000 發表於 18-6-22 06:47
海外菲,29歲,之前做過兩年中東,林住請海外聽話d,仲有放假經常遲返,話極都係咁,林住可以慢慢學壞,點 ...

下次佢再話唔做就即刻食住上, 準備紙筆, 叫佢寫辭職信比你。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

屋企有阿SIR唔比關門訓真係 .. 真心果句如果你老闆要你訓訓下on duty你ok嗎? 雖然你比佢zzz晏覺但人地未必想咁.... 我上一個工人用左14年, 我都係果句要識互相尊重.... $4xxx人工唔係24小時on call... 我毎日一定比工人有連續9小時休息

大宅

阿sir都要同小朋友訓鬼得閒留意佢,我又要同一個訓,全屋人佢最爽。

大宅

回覆 anniter1000 的帖子

最重要係佢搞唔掂餐飯,佢留係度只有清潔巳經無咩價值,我想佢夜晚幫下手等我哋有覺好訓都有錯?

大宅

klyilok 發表於 18-6-21 17:07
我姐姐都無關門架,係床加左個簾,可以完全遮到,姐姐一到步就講清楚,佢接受到,而家三個幾月都無關過門訓 ...

完全贊同

水晶宮

anniter1000 發表於 18-6-22 11:36
阿sir都要同小朋友訓鬼得閒留意佢,我又要同一個訓,全屋人佢最爽。

咁你係阿媽, 小朋友痴你訓, 正常。
一係你叫工人搬入孖女間房陪佢地驯, 令佢冇得爽。

首頁

尾頁

跳至