論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

都好,叫佢訓地下,等佢博嘴咁爽,日又爽夜又爽,我就係想佢自己走。

水晶宮

anniter1000 發表於 18-6-22 14:05
都好,叫佢訓地下,等佢博嘴咁爽,日又爽夜又爽,我就係想佢自己走。

工人本身有房有床, 但僱主叫佢訓地下, 工人會就甘自己走咁順攤? 佢去勞工處、領事館玩投诉, 僱主得不償失。

水晶宮

birdbird 發表於 18-6-22 20:25

工人本身有房有床, 但僱主叫佢訓地下, 工人會就甘自己走咁 ...

係啦!到時咪一樣要補錢比外傭走。 而且佢去領事館投訴, 領事館可能將樓主放入黑名單, 樓主請外傭仲麻煩。

樓主, 你睇清楚份合約, 住宿方面係點寫? 係咪有寫外傭有獨立房間?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

anniter1000 發表於 18-6-22 14:05

唔好呀, 你蝕章架, 比位工人去告你有床唔比佢訓。 以前大食bun vicky, 肥廢人cornellia, 我比多佢, 都話比唔夠, 去告我。 好彩告唔入。

大宅

我唔請啦,根本個個都咁費,我請左4年都係我煮比佢食,唔係唔想學就係學唔識,學識又唔記得。

伯爵府

anniter1000 發表於 18-6-23 07:49
我唔請啦,根本個個都咁費,我請左4年都係我煮比佢食,唔係唔想學就係學唔識,學識又唔記得。 ...

你唔好比佢知你唔再請, 否則屈你比遺散費

大宅

呢個用左兩個月。

公爵府

anniter1000 發表於 18-6-23 12:32
呢個用左兩個月。

比一個月通知佢, 叫佢走。

大宅

回覆樓主

樓主撇除工人的衰行為,你是否一點兒也沒有覚得自己不許關門不合理?
如果一點見也沒有,也許你不適合請工人
如果有一點覚得自己可以讓步,可以溝通一下呢

大宅

工人好有性格,講左兩個月仍堅持。

水晶宮

anniter1000 發表於 18-6-24 06:51
工人好有性格,講左兩個月仍堅持。

其實樓主下次見外傭時, 講明唔可以關門瞓(因唔係每個人都接受到)。及有需要半夜幫手照顧twins, 但日間可以比佢午睡補眠。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

如果樓主你返工, 老細俾咗間房你坐, 你可能心諗”正呀!有房坐”。點知, 返咗一個星期工, 你老細同你講, 你要6am 返工3pm放工, 唔可以開燈開冷氣。你對你老細咩感覺?
你唔聽你老細話采佢都傻照開燈開冷氣返9-6。你老細會否覺得你好有性格?

象牙宮

anniter1000 發表於 18-6-21 22:06
我都唔甘心請左佢,黎之前就物都得,講明放閒日黎到又要放星期日,屋企細日頭唔使佢凑仔夜晚又唔幫手,黎之 ...

你想佢自動 resign, 比机會佢博嘴。唔做。
你就說那給我你 resign letter.

如果你想再請人, 你就說, 我找到人了, 你即能離開。

假如雇工人 "照顧小孩" +家務, 煮飯 都不行。 基本我教佢方法。
我會煮+ 懂以簡易方法教) 任何人都會, 只要肯做, 一定得。

** 照顧小孩, 為何不能 兼做家務? 。 不懂, 我教佢怎"兼顧" 方法。

方法: 人人都不同。
簡單又到位就是好方法。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-6-24 15:07
anniter1000 發表於 18-6-21 22:06
我都唔甘心請左佢,黎之前就物都得,講明放閒日黎到又要放星期日,屋企 ...

題外話,我親戚個工人,煮飯要看電飯煲,不能照顧小朋友。照顧小朋友睡覺又要看住睡著的小朋友,不能做家務。

別墅

回覆 anniter1000 的帖子

佢博炒?? 咁唔服從指令,以後好難相處

大宅

拆房門加簾或拉躺門...
訓晏教?有病嗎?

首頁

尾頁

跳至