想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

AikoMok 發表於 18-6-21 23:58
我未放胎牙剛剛做完宮腔鏡,我之前每日早同晚都去健身房運動和焗桑拿,每個星期去推林巴,早午晚都吃清淡D ...

為何運動甘緊要?

別墅

bell18 發表於 18-6-30 18:34
為何運動甘緊要?

做運動可以幫助加促新陳代謝,其實最好每day都做,最好早上或者近黃昏,因為太陽有維他命D可以吸取,維他命D好重要聽D jm講

大宅

Taylor1222 發表於 18-6-30 10:17
但係我驗紅D都有雙缐,體溫有升。

不過我體溫偏低(35.9-36.6)唔知係咪同卵巢差有關?

咁就應該有排
我體温都係偏低架
同你差不多

大宅

AikoMok 發表於 18-6-30 18:55
做運動可以幫助加促新陳代謝,其實最好每day都做,最好早上或者近黃昏,因為太陽有維他命D可以吸取,維他 ...

我而家每天慢跑半小時至1小時...

別墅

bell18 發表於 18-7-1 14:07
我而家每天慢跑半小時至1小時...

好加油牙

男爵府

Taylor1222 發表於 18-6-21 17:41
尋日去仁安初診,原本諗住之後做iui,照超聲波時,E生已經話一邊卵巢好細(即衰老), 建議抽血check 下amh指 ...

吾好灰心,COQ10 , DHEA 加帶氧運動,可以暫時改善AMH , 可以再加埋中醫調理.
加油

大宅

小野花 發表於 18-7-1 17:07
吾好灰心,COQ10 , DHEA 加帶氧運動,可以暫時改善AMH , 可以再加埋中醫調理.
加油
...

多謝鼓勵

Coq10 同DHEA 可以一齊食? 劑量幾多一日吖?

男爵府

Taylor1222 發表於 18-7-1 17:11
多謝鼓勵

Coq10 同DHEA 可以一齊食? 劑量幾多一日吖?

可以,我之前都好低,又中醫又運動又 DHEA COQ10 , 之後去 check ,暫時升返。
之後就自然中左

COQ10 我覺得你可以高劑量

大宅

小野花 發表於 18-7-1 17:12

可以,我之前都好低,又中醫又運動又 DHEA COQ10 , 之後去 ch ...

好勁吖

如唔介意可否講amh 幾多?
食咗coq10同DHEA幾耐升返?

別墅

我高O,4月check AMH得0.68,之後食Q10-200, DHEA-50mg, 維他命E,食高蛋白質食物,例如每日魚丶蛋,8月尾再開始每日做半小時跑步運動出汗,昨天check到懷孕了

大宅

chuchu_jc 發表於 18-9-26 10:08
我高O,4月check AMH得0.68,之後食Q10-200, DHEA-50mg, 維他命E,食高蛋白質食物,例如每日魚丶蛋,8月尾 ...

恭喜吖我而家都努力養卵中,都係食coq10,Shea,睇中醫。 如果呢2個月都唔成功,打算ivf。
你是自然懷孕?
祝你一切順利^^

別墅

Taylor1222 發表於 18-9-26 10:33
恭喜吖我而家都努力養卵中,都係食coq10,Shea,睇中醫。 如果呢2個月都唔成功,打算ivf。
你是自然 ...

自然懷孕的,原本諗住今期唔得,下期飛台灣ivf,送子鳥丶阿翁果D ivf 資料都刨曬,點知今期bingo左,真是有D難以相信,我覺得做運動出汗系有幫助。

另外,老公有食zine ,維他命E,希望幫到你

別墅

chuchu_jc 發表於 18-9-26 11:02
自然懷孕的,原本諗住今期唔得,下期飛台灣ivf,送子鳥丶阿翁果D ivf 資料都刨曬,點知今期bingo左,真是 ...

ps, 維他命D無特別補充,因平常都有機會接觸陽光

大宅

回覆樓主:

我得0.57都係自然懷孕

大宅

chuchu_jc 發表於 18-9-26 11:02
自然懷孕的,原本諗住今期唔得,下期飛台灣ivf,送子鳥丶阿翁果D ivf 資料都刨曬,點知今期bingo左,真是 ...

臨ivf 前成功咗,真係好開心^^

大宅

dolldollk 發表於 18-9-26 11:08
我得0.57都係自然懷孕

備孕咗幾耐成功?
希望我都可以

大宅

Taylor1222 發表於 18-9-26 12:35
備孕咗幾耐成功?
希望我都可以

朱古力手術後試第4個cycle成功, 其實amh低只係排卵子反應慢d, 唔係無希望, 醫生都係話我地除咗ivf係無咩其他可能, 加油

複式洋房

小野花 發表於 18-7-1 17:07
加油
...

中藥同supplement 可以同時食?

別墅

尋日去仁安初診,原本諗住之後做iui,照超聲波時,E生已經話一邊卵巢好細(即衰老), 建議抽血check 下amh指 ...

我之前喺台灣驗amh0.88,之後返香港買咗q10,每日食蛋,飲奶,浸腳,備孕黃金營養素,最終抽到3粒,2粒受精,而家

複式洋房

我九月初去仁安初診,剛好M來了幾日,醫生立即為我iui開針,即日驗AMH,並且安排九月中iui, iui前醫院打電話來通知我AMH得0.7x, 再加上我高齡,我當時灰到爆,iui之前又無食supplements 提升卵子質數,諗住一定唔得啦,點知用驗孕棒見到positive,返醫院驗血指數顯示初期懷孕,要到十月中回仁安過超聲波果關,所以樓主,你千萬不要灰心呀,AMH只係化表ovary reserve amount, 不表示ovary 的quality, 所以一粒都有機,你不要灰心呀

首頁

尾頁

跳至