自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

波蘿包1 發表於 18-6-26 11:13
我張恆生咭都試過,直接打上去cut咭,條數唔洗找,等新咭寄來
ME 2有一次星期六餵餵下阿仔, 個電話係咁彈SMS話碌左咭
即刻打去CARD CENTRE
我同佢講緊途中都仍然俾人碌緊
個CS都係話即刻凍結張咭, 再出過張俾我
查數組自然會去CHECK條數係咪我碌
唔係既就會自動WAIVE哂唔使理
而家好易俾人盜用, 坐我隔離同事上2個禮拜先一樣返返下工中左招
又係要打去CUT 咭

男爵府

回覆樓主:

我試過,中銀。网上用了我幾千蚊買嘢,收到銀行短訊。打去cut, 佢哋話報警都冇乜用。不用先找數,幾個月後,他們再出了一封信俾我,話查明唔關我事

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我琴日收到HSBC sms通知我look左2筆EUR,我就即打去bank問,比人起法國上網買野,即時cut card。
但計返成HKD50000,數目好大,我係咪應該去報案呢?報左穩陣先

大宅

幸福謝師奶 發表於 18-10-14 12:33
我琴日收到HSBC sms通知我look左2筆EUR,我就即打去bank問,比人起法國上網買野,即時cut card。
但計返成HK ...

我冇報,但你最好都係問銀行報唔報

珍珠宮

Carhy 發表於 18-10-14 12:40
我冇報,但你最好都係問銀行報唔報
我問左,佢說可以報可以吾報😑但問佢係咪報左就穩陣d ,佢說係!
同埋條數真係吾細,好驚要我找😥

珍珠宮

昨天c6表妹(hsb)都比人轆左USD900又係盜用左

男爵府

幸福謝師奶 發表於 18-10-14 12:47
我問左,佢說可以報可以吾報😑但問佢係咪報左就穩陣d ,佢說係!
同埋條數真係吾細,好驚要我找&#128 ...

我8月尾比人碌左5萬幾日元,冇報警,即打上card center cut card, cs話調查左唔係我碌唔洗找,我問埋計我late charge點算,佢話到時打上去可wave。前幾日見銀行入返筆盜用款項落我信用卡戶口,我打去CS,亦成功wave到late charge。不過如果銀碼大,我覺得報警會多d保障。

用戶要求終止服務

Carhy 發表於 18-6-22 00:05
無啦啦比人盜用左幾千蚊

有冇人試過?洗唔洗報警?(打去銀行cut卡又冇叫報警)

要,我c6幾個月前試過,有報警,報卡中心,唔係我地用嘅,卡中心有退返俾我地,快d報失,我哋嗰時因某D原因唔想即時cut,點知佢不停用我哋張卡,短訊仲有啲數通知用卡,有啲無通知.....最後都要cut左張卡.....

翡翠宮

牛年勳章

Carhy 發表於 18-6-22 02:00
比人盜用左係網上買野,我收到msg已即時打去銀行,銀行只叫我cut卡,再寄一張新冧把卡比我,所有之前既自 ...

我之前都係咁,最煩係自動轉帳要搞過

我懷疑係agoda被盗資料,你最近有無用過?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我試過都係hsbc,
俾人喺外國連續買6次買google d嘢,每次100美金。我收到sms立即打去cut卡,職員話如果查到唔係我碌就唔洗找數,最後都唔洗我找

男爵府

上個月俾人碌咗8萬幾。係用美金同澳元上網買嘢,打去銀行傾緊時對方仲碌緊,銀行即cut卡,岀過張新卡俾我。

珍珠宮

mctl1995 發表於 18-10-14 13:51
上個月俾人碌咗8萬幾。係用美金同澳元上網買嘢,打去銀行傾緊時對方仲碌緊,銀行即cut卡,岀過張新卡俾我。 ...
甘你有冇報案?

男爵府

幸福謝師奶 發表於 18-10-14 14:07
甘你有冇報案?

銀行無叫我報,話查咗證實唔係我交易就唔駛交錢,唔知查完未呢!

水晶宮

比人盜用左係網上買野,我收到msg已即時打去銀行,銀行只叫我cut卡,再寄一張新冧把卡比我,所有之前既自 ...

我試過。行緊街有sms話我剛碌卡$xxxx。 我即刻打電話去 card centre。 都係話會cut 卡及發張新卡比我, 我無報過警。
天空之城, 快樂之地

男爵府

但計返成HK ...

我前排都係獅子銀行,俾人半夜碌左我8千幾歐羅!
我去左報警
Cid 話依家好多呢啲案,有可能係銀行出現系統問題碌錯我張卡
因為我果次係用黎買機票!
斷估無人咁白痴偷人張卡黎買機票
但由於佢碌爆左我張卡!我拎住張新卡都用唔到
要打電話去獅子度罵鬼佢先拿拿林同我balance條數囉⋯⋯
好鬼勞氣

洋房

之前銀行自己detect到幫我換過張

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公早兩星期張東亞卡比人盗用,打去cut卡補過張新就可以,咩都唔洗做。
明天會更好~~

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

但計返成HK ...

same case... 經酒店網過數被拒

男爵府

Carhy 發表於 18-6-22 02:18
我都係比人用外國網用英鎊買野,銀行話要我到時找左數先,之後查單唔關我事就唔洗比,但即係搞好耐,好唔c ...

我試過,但唔使我找左數先,係凍結左筆數,查完唔使找

水晶宮

咁銀行係咪會照比$商户?咪好蝕?

首頁

尾頁

跳至