懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

我都係血糖媽!

早: 麥包/芝士/蛋白/豆漿 (全部要揀低脂低糖高鈣)

小食:蛋/餅乾/小生果

午: 自己白勺菜(出唔出街都要餐前食),食菜先好重要
跟住食肉
才食飯類
出街食難控制,堅持5匙白飯/意粉

小食:小生果/吞拿魚包/麥包+鈣思寶

晚餐:
又要食菜先(盡量一碗)
湯(要清湯/油湯唔好飲)
肉/蛋/魚
最後先食飯

宵夜:生果/餅乾
我盡量跟住都控制得唔錯,偶爾放鬆吓(emoji)

注意:
菜食先好重要!
飯後唔行都要企吓!對降血糖好重要!
蛋白我盡量食2隻,高蛋白質!
鈣要吸收夠,留意奶/豆漿都要高鈣!
生果我都係揀蘋果/橙/霧連(太甜唔好食,飯後都唔好食住,如果成日爆血糖),小食先食!
不要食有汁餸/飯,糖醋果啲,勁爆!

係辛苦啲!慢慢會習慣!我都捱咗一個月!
開始捉到自己唔會爆血糖又夠營養!

加油!

大宅

回覆 的帖子

Get到,唔該曬;

伯爵府

maymay.choi 發表於 18-6-22 06:54
第三胎,41歲,開始e生話叫戒甜,自己系屋企督手指,督佐幾次4.6/6.6/7.2~~~跟住覺得好無謂,無再督⋯⋯ ...

都係盡量無食甜嘅

別墅

回覆樓主

我日日都超標,要唔食一餐宵夜,第二日空肚篤手指先僅僅合格返咋

男爵府

Gi8 發表於 18-9-7 23:58
我日日都超標,要唔食一餐宵夜,第二日空肚篤手指先僅僅合格返咋

咁你尿酮有無出事?
我而家控制好血糖,但控制唔到尿酮。
醫生要我搞掂尿酮,消夜要勁食,如果朝早血糖太高都無辦法,唯有加一枝夜晚打嘅胰島素。
要 Balance 到唔易。控制到血糖而酮體控制唔到一樣好麻煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

hamsterma 發表於 18-7-1 15:38
都係盡量無食甜嘅

我食左幾次糖水,都無超,但有次食左大半碗飯,8.x ,有次食左碗粥+幾舊炸兩,9.x 反而甜無事.....我食甜果時有食其他野,菜啦蝦啦咁,但無食飯!就無事.. 紅豆沙,燉蛋,都無事
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

回覆樓主

仲有一個月其實好快架~忍下口啦!加油!

複式洋房

kmbb519 發表於 18-9-8 15:35
我食左幾次糖水,都無超,但有次食左大半碗飯,8.x ,有次食左碗粥+幾舊炸兩,9.x 反而甜無事.. ...

自己煲既糖水定街外糖水呀?我唔敢食(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Misspeach 發表於 18-9-8 16:11
自己煲既糖水定街外糖水呀?我唔敢食(emoji)

街!我都唔敢相信 竟然無事,可能我本身唔係超得多,我空肚正常,糖水後超少少,但原來飯係咁犀利,仲勁過甜野!我果日無計住,但估計食左大約 8-9匙 (正常只可食5匙)咁就唔合格!仲有粥同炸両 可能加埋d豉油,超哂標....

男爵府

kmbb519 發表於 18-9-8 17:07
街!我都唔敢相信 竟然無事,可能我本身唔係超得多,我空肚正常,糖水後超少少,但原來飯係咁犀利 ...

我發現我都係飯同通粉係最升糖
食雪糕,甜品,零食都係兩小時後跌返落 4. 8
試咗自己食得啲咩都幾開心,最梗要有得食

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

素 發表於 18-7-1 00:34
我都係血糖媽!

好詳細

珍珠宮

小驚 發表於 18-9-8 17:13
我發現我都係飯同通粉係最升糖
食雪糕,甜品,零食都係兩小時後跌返落 4. 8
試咗自己食得啲咩都幾 ...

我都係咁話! 最緊要有得食

我又係間中會比自己放肆少少,然後度下睇下乜野食得乜野唔食得

伯爵府

maymay.choi 發表於 18-6-22 06:54
第三胎,41歲,開始e生話叫戒甜,自己系屋企督手指,督佐幾次4.6/6.6/7.2~~~跟住覺得好無謂,無再督⋯⋯ ...

盡量少食,自己戒口

珍珠宮

素 發表於 18-7-1 00:34
我都係血糖媽!

我同你的早午晚三餐 差不多一模一樣

我早餐係麥包,芝士,煎蛋,低脂奶

午晚餐都係白灼菜為主,其他肉類蛋類有食,飯5匙樓下
不過有時出街食飯,就無理咁多,咩都食d, 唔夠飽就食菜食到飽,飯一定不能多

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-9-8 22:07
我同你的早午晚三餐 差不多一模一樣

我早餐係麥包,芝士,煎蛋,低脂奶

好健康啊

珍珠宮

JD930 發表於 18-9-8 22:31
好健康啊

中左妊糖 焗住架咋 生完我會大解放 yeah

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-9-9 13:34
中左妊糖 焗住架咋 生完我會大解放 yeah
...

咁宜家係咪每日都要戮手指
好快啦,加油

珍珠宮

JD930 發表於 18-9-9 13:41
咁宜家係咪每日都要戮手指
好快啦,加油

政府叫我一星期篤兩日,但我無再返去覆診啦,所以我無再篤喇,有時忍唔到口食多左就會自己篤下,睇下超幾多 唔超就下次可以再食,超左就戒

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-9-9 14:19
政府叫我一星期篤兩日,但我無再返去覆診啦,所以我無再篤喇,有時忍唔到口食多左就會自己篤下,睇下超幾 ...

加油加油,好快捱過

複式洋房

回覆 kmbb519 的帖子

我都有諗過大解放~ 但醫生話中左妊娠糖尿之後個十年內係最易中糖尿病喎~ 超擔心呢⋯⋯

首頁

尾頁

跳至