嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 5個半月,剛開始加固,第一日一茶匙開糊食曬,仲追食,不過無俾佢,只是食剩下的奶.

第二日同樣一茶匙開糊食曬,但吾肯飲剩下的奶,之後幾餐都吾肯飲奶.

其實試食係一日一餐試食糊仔,還是餐餐都可以試食糊仔?

依家吾肯飲奶,點算好?
回覆 紫希 的帖子

Hello 紫希, 一般 6-8個月BB, 每日大約食5餐, 其中1-2餐先餵固體食物, 其餘用奶補充。 BB 5個半月可以開始試食米糊, 佢中意食好好呀; 如果仲想食可以按佢嘅吞嚥同消化能力慢慢加份量/餐數架,大概食到一個BB碗就可以代替一餐奶。BB唔肯飲奶, 可以隔耐少少, 等佢餓d先餵奶架。 BB開始食固體就要俾水佢飲喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-22 14:27
回覆 紫希 的帖子

Hello 紫希, 一般 6-8個月BB, 每日大約食5餐, 其中1-2餐先餵固體食物, 其餘用奶補充。 B ...

請問點樣介定吞嚥及消化能力而增加份量?

另外,bb 試食米糊後吾飲奶,要用匙將奶扮糊先肯食少少,食食下發現是奶就會喊同吾再肯食!

我依家吾敢俾糊佢食住.

大宅

回覆 紫希 的帖子

Hello 紫希, 一般 6-8個月BB, 每日大約食5餐, 其中1-2餐先餵固體食物, 其餘用奶補充。 B ...

同埋bb 即使未試米糊前,每餐都食好少奶,大約20-60ml, 但間中會食到100ml, 好難哄佢食多啲!咁樣會有問題嗎?但佢生長缐又keep 到喔.

紫希 發表於 18-6-23 11:11
請問點樣介定吞嚥及消化能力而增加份量?

另外,bb 試食米糊後吾飲奶,要用匙將奶扮糊先肯食少少,食食下 ...

主要觀察BB咀嚼和吞嚥速度有無快左,BB張開口表示好想繼續食,都代表可以增加份量,如果BB用舌頭頂住匙羹,表現出抗拒情緒,媽媽可以暫停一個星期,然後係BB清醒和情緒安定時再嘗試(食奶前30分鐘,表現肚餓但未係過於肚餓),由稀而幼滑食物質感(沒有粒狀)開始,大約1茶匙純米糊加4茶匙BB飲開奶,味道會容易D接受,媽媽用鼓勵/讚賞,培養開心愉快進食氣氛,唔強迫方法係最好架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

紫希 發表於 18-6-23 11:19
同埋bb 即使未試米糊前,每餐都食好少奶,大約20-60ml, 但間中會食到100ml, 好難哄佢食多啲!咁樣會有問題 ...

BB胃口會因應同階段的生長/新陳代謝速度/活躍程度有所,按返BB需要餵哺就OK,佢嘅生長缐keep 到都代表BB進食份量足夠呀

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-25 10:32
紫希 發表於 18-6-23 11:19
同埋bb 即使未試米糊前,每餐都食好少奶,大約20-60ml, 但間中會食到100ml, 好 ...

多謝你提供咁寶貴的意見. (emoji)(emoji)
紫希 發表於 18-6-26 12:35
多謝你提供咁寶貴的意見. (emoji)(emoji)

洋房

回覆樓主

同我阿女一樣

大宅

SYecko 發表於 18-8-8 09:18
同我阿女一樣

唉,到依家仲係咁,唔肯飲奶,每餐飲得20-30ml.

洋房

紫希 發表於 18-8-8 13:24
唉,到依家仲係咁,唔肯飲奶,每餐飲得20-30ml.

係呀,所以我e+試緊用米水開奶比BB , 睇下會唔會奶啲(陪月教)

大宅

回覆 紫希 的帖子

請問岩岩開始試米糊, 用1匙(大約5g)+40ml人奶, 都有半碗仔食哂, 但未開始加其他如菜之類既野, 咁係要加埋先代替1餐奶, 定淨係普通米糊食到1碗都已經可以代替呀?

男爵府

紫希 發表於 18-6-22 09:09
bb 5個半月,剛開始加固,第一日一茶匙開糊食曬,仲追食,不過無俾佢,只是食剩下的奶.

第二日同樣一茶匙 ...

我女4個半月開始食米糊,食左幾日後開始都唔肯點飲奶,平時飲5-6安!加固後只肯飲2安,要將奶扮米糊用匙餵
攪到我好苦惱,成個肚腩都唔見左

大宅

fanny821 發表於 18-9-3 11:08
請問岩岩開始試米糊, 用1匙(大約5g)+40ml人奶, 都有半碗仔食哂, 但未開始加其他如菜之類既野, 咁係要加埋 ...

我淨係米糊一碗已當一餐奶。因為已用佢一餐奶的量去開糊,所以我當一餐啦。

試過加其他落米糊,佢竟然食幾啖就唔食。而無加任何野就食一碗。所以我無加啦。但要揀有鐵質的米糊粉。

大宅

kaman0617 發表於 18-9-22 17:30
我女4個半月開始食米糊,食左幾日後開始都唔肯點飲奶,平時飲5-6安!加固後只肯飲2安,要將奶扮米糊用匙餵 ...

我B都係咁。维持左好幾個月都係咁。
後來大個D,慢慢開始肯飲多少少奶。

但多極都只是120ml, 對我来講已經好好,算合格。

首頁

尾頁

跳至