在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在是在職MAMA, 預計出年細仔返K1我就做FTM, 本來係開心及我所期待的事, 但成日驚之後唔夠錢用, 又唔想CUT大女的課外活動, 又成日諗應唔應該做FTM...... 請問大家之前有沒有呢D憂慮?

禁止訪問

複式洋房

回覆 Yanlau886 的帖子

以家因99湊唔到兩個,所以細佬分左比婆婆湊,星期五六先返黎。但K1要返番我呢區讀,所以我要湊返。家庭經濟無咗一節,可能要左cut右cut, 再無咁多資源比細路去學野或去玩。所以呢排成日覺得自己將來可能比唔到d咩比d細路而唔開心。不過好多謝你,我都會試下,如果真係唔得咪搵返野做😣

禁止訪問

大宅

Yeahfan 發表於 18-6-22 09:51
我現在是在職MAMA, 預計出年細仔返K1我就做FTM, 本來係開心及我所期待的事, 但成日驚之後唔夠錢用, 又唔想C ...

我一遞完信就感覺擔憂經濟的轉變
不過我諗小朋友只要有媽媽陪,唔駛學太多學術嘢,自己教番,興趣班就一兩樣,貴精不貴多

複式洋房

係, 試左先~ 多謝你~

複式洋房

回覆 catcat9 的帖子

我以家都係得兩個興趣班, 所以唔想CUT埋~~ 可能自己過份擔憂, 有點自責~ 謝謝你~

複式洋房

回覆樓主

我做埋下個月都會由在職媽媽轉做FTM, 今年9月小朋友上小一啦!我都擔心錢唔夠用,現在都係上兩個興趣班,又會擔心遲下小朋友要補習呢!大家加油吧

複式洋房

回覆 Coffeedog123 的帖子

Coffeedog, 其實我真係好期待做FTM, 好羨慕你咁快就做到! 我仲有432日先做FTM~ 我以家都開始好慳咁用錢, 寧願慳自己都唔想慳仔女野~ 加油!!!!

複式洋房

我現在是在職MAMA, 預計出年細仔返K1我就做FTM, 本來係開心及我所期待的事, 但成日驚之後唔夠錢用, 又唔想C ...

其實你可以試下做下小生意/網店/傳銷,為之後舖路好重要,我都努力當中

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Yeahfan 發表於 18-6-24 08:55

以家因99湊唔到兩個,所以細佬分左比婆婆湊,星期五六先返黎。但K1要返番我呢區讀 ...

你99 同婆婆同你慳番唔少錢, 所以你至可以返工, 小朋友至有得去學野.
如果你出去做野, 小朋友去日托果d, 會唔會都有錢剩俾小朋友學野?

自己湊當然最好, 而家你決定左咪去試下, 唔試唔知可唔可行, 亦可能到時你搵到pt /freelance 等等.... 有機會到時唔駛cut 活動呢. 加油.

複式洋房

ilikeholiday: 我有諗過GA, 要實行但要有諗頭~ 你要加油~

複式洋房

回覆 bosch 的帖子

係呀, 都會睇下有咩FREELANCE, 但我無一技之長, 難D~~~ 加油~~~

複式洋房

回覆 ilikeholiday 的帖子

我有諗過GA, 要實行但要有諗頭~ 你要加油~

子爵府

2024年龍年勳章

我仲有唔夠10日就做全職媽媽。有一個3個月既bb,暫時未諗到話要比好多興趣班作學,因為我覺得睇住小朋友成長比搵錢重要。錢可以再搵,但小朋友成長,錯過左就係錯過左,例如第一次學識轉身、學行等等。當然只有C6番工搵錢會辛苦d,我自己就做小小網上買賣,幫補下。我地一齊加油全職媽媽!

複式洋房

圍威喂 發表於 18-6-27 19:03
我仲有唔夠10日就做全職媽媽。有一個3個月既bb,暫時未諗到話要比好多興趣班作學,因為我覺得睇住小朋友成 ...
你就好,我都覺得自己miss左好多美好時光.... bb好快大..真係唔捨得留底bb去返工. 所以我都好羨慕FTM。加油呀!!!

琥珀宮

Yeahfan 發表於 18-6-24 08:55

以家因99湊唔到兩個,所以細佬分左比婆婆湊,星期五六先返黎。但K1要返番我呢區讀 ...

其實學野唔係必須

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

不要人云亦云,你自己湊自己教,度身訂造一種你舒服,小孩又能寓娛樂於生活學習,自理能力的培養,一點都不能忽視!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

都係, 最緊要開心生活~ 多謝你~

複式洋房

回覆 Strawberrys 的帖子

係呀~ 多謝你指引! 有時都係想肯定自己沒有選擇錯誤~

首頁

尾頁

跳至