大家點樣坐月??

bubucheung3
|
啱啱生完bb, 出左院就開始坐月嘅生活但我係第一胎, 想問下大家點坐月? 點調理身體嫁?
numnumnum272
|
唔好食生冷野,用薑水洗頭沖涼
lawgabbi
|
養血都緊要呀,不過要清左惡露先
hellokitty_baby
|
bubucheung3 發表於 18-6-22 14:44
啱啱生完bb, 出左院就開始坐月嘅生活但我係第一胎, 想問下大家點坐月? 點調理身體嫁? ...

我第一胎係買產後廿八坊,每日煲代茶來飲,成個月都煲熟水洗手,用薑皮/薑皮艾葉煲水沖涼,第一個月儘量食清淡,飲上奶湯水,隨著惡露慢慢清走,會食薑醋、雞酒及燉鹿茸人參食!我覺得都坐得幾好!
CS_HON
|
每日朝早兩包滴雞精,早餐食五更飯,午餐前一碗湯,12朝前下午茶係白背木耳紅棗糖水,或者桑寄生蓮子蛋茶,十二朝後係黃酒煮雞,或者豬腳薑,晚餐又一碗湯,沖涼洗水用薑皮水,坐月期間飲代茶,係咁上下
bubucheung3
|
lawgabbi 發表於 18-6-23 19:43

咁有咩可以養血?
lawgabbi
|
bubucheung3 發表於 18-6-24 20:39
lawgabbi 發表於 18-6-23 19:43
咁有咩可以養血? ...
好多野都可以養血但係就咁好難答你,因為人人體質唔同,你最好搵中醫調理,咁就好d
Stripyyy
|
lawgabbi 發表於 18-6-25 15:33
好多野都可以養血但係就咁好難答你,因為人人體質唔同,你最好搵中醫調理,咁就好d ...
同意呀...我個時生完都係搵農本方銅鑼灣個醫師調理身體, so far都recover得幾快
asukav6
|
薑皮水沖涼,多飲坐月湯水,朝早一定要食飯
Iloveho
|
hellokitty_baby 發表於 18-6-23 21:11
我第一胎係買產後廿八坊,每日煲代茶來飲,成個月都煲熟水洗手,用薑皮/薑皮艾葉煲水沖涼,第一個月儘量食 ...

請問用幾多薑皮煲幾多水?無咁多薑皮點呀?係咪沖足一個月?餵人奶可唔可以食薑醋?
坐月要用熟水洗手(使唔使熱架),咁要同bb沖涼係咪即係帶手套?無家人可以幫到手
Iloveho
|
asukav6 發表於 18-7-4 20:04
薑皮水沖涼,多飲坐月湯水,朝早一定要食飯

請問邊d係坐月湯水呀?
asukav6
|
Iloveho 發表於 18-7-4 22:35
請問邊d係坐月湯水呀?

你去報下D產前講座,有介紹咩湯水,唔同季節飲唔同湯水
asukav6
|
hellokitty_baby 發表於 18-6-23 21:11
我第一胎係買產後廿八坊,每日煲代茶來飲,成個月都煲熟水洗手,用薑皮/薑皮艾葉煲水沖涼,第一個月儘量食 ...

人參收奶喎,餵人奶點會食呀
|
Iloveho 發表於 18-7-4 22:34

請問用幾多薑皮煲幾多水?無咁多薑皮點呀?係咪沖足一個月? ...

大概一食飯碗份量左右,如果想效果好啲,可加香茅,假如真係冇咁多薑皮,可考慮用補益坊的薑皮艾葉草來沖涼!我用湯煲煲幾煲水,煲到夠沖涼就可以,剩低d榨都唔好倒,可翻煲來洗手!最少沖一個月,最好就100日!
餵人奶可食薑醋!
唔洗一定要熱水,只要煲過就可以!同BB沖涼都冇問題,只要煲過就可以,唔怕掂水喉水會入風!
|
Iloveho 發表於 18-7-4 22:34

請問用幾多薑皮煲幾多水?無咁多薑皮點呀?係咪沖足一個月? ...

你亦可以去藥房買薑皮、艾葉、桂枝來沖涼,效果都好好㗎!冇屋企人幫手唔緊要,我曾經都有一段日子,要靠自己一手一腳坐月,雖然係辛苦,但都捱過咗!你一定得嘅!加油!
|
asukav6 發表於 18-7-5 06:57

人參收奶喎,餵人奶點會食呀

我有食,但又冇嘢喎!當然唔係日日食,一至兩星期先食一次,我都餵人奶餵到11個月先停!
|
Iloveho 發表於 18-7-4 22:35
請問邊d係坐月湯水呀?

上奶湯水:木瓜花生通草煲鯽魚、章魚煲蓮藕
健脾湯水:淮山茨實杞子桂圓蓮子玉竹煲豬展和雞(想補氣補血可加南棗、北芪、黨參)

Iloveho
|
hellokitty_baby 發表於 18-7-12 21:16
大概一食飯碗份量左右,如果想效果好啲,可加香茅,假如真係冇咁多薑皮,可考慮用補益坊的薑皮艾葉草來沖 ...

太好喇,原來我都可以幫bb沖涼。

餵人奶可食薑醋,有無先後次序? 即係使唔使 餵咗人奶之後先好食薑醋?
|
Iloveho 發表於 18-7-13 22:14
太好喇,原來我都可以幫bb沖涼。

餵人奶可食薑醋,有無先後次序? 即係使唔使 餵咗人奶之後先好食薑醋?

其實冇分先後次序,食薑醋都係好多產婦生產後食用嘅傳統民間補品,唔同雞酒,如果你食雞酒,建議最好餵完BB泵清先食,食完再泵走d奶用來同BB沖涼!
tsumtsumlo
|
如果無陪月,可以試下買補益坊產後28坊同薑皮艾葉粉,28坊係一包包藥材再加肉去煲,佢有教你唔同階段補唔同藥材,所以好簡單自己都做到,我個時就用薑皮艾葉粉每次放一包咁去煲水沖涼,我坐月就係用呢2個,全部獨立包裝,幫我分哂份量,我覺得好方便,湊仔已經好攰又多野搞,所以方便對我黎講好重要。我坐月都坐得好好,身體無病無痛~