婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

綠茶新地 發表於 18-6-22 18:51
台灣6299應該是福建人吧,女家出錢擺宴會,但抱住唔俾人影相真係好失禮 你c6 又唔識做去抱bb 俾 ...

所以依家陀緊第二胎又係仔,我同媽咪講左唔想99再黎搞搞震(娘家對6299好熱情招待),同埋仲15、16諗緊擺唔擺滿月酒,真心唔想重蹈覆轍。上次6299見女家好厚禮幾個長輩都封萬幾二萬利是俾仔仔,佢哋又唔執輸即場俾二萬現金(當場唔收唔俾面),但係幾個月後我要嘔突,都預左係做個樣俾人睇。
題外話,6299成日想湊仔仔返台灣,仲離譜到提過生第二個可以男家湊一個、女家湊一個,佢哋真係黐線架,有邊個媽咪捨得同自己嘅小朋友分隔兩地?我又唔係養唔掂靠佢哋,想湊叫62生多個我話之佢哋帶去外太空。

男爵府

irky819 發表於 18-6-22 19:25
綠茶新地 發表於 18-6-22 18:51
台灣6299應該是福建人吧,女家出錢擺宴會,但抱住唔俾人影相真係好失禮 ...

真心唔明點解會咁想人骨肉分離,我呢邊呢個差無幾,最好離婚小朋友歸佢咁佢同埋個仔就一家開心幸福,真係好變態,做人做到心地咁黑,唔知為乜!

別墅

babybabyu 發表於 18-6-22 16:38
台灣坐月習慣係好難接受,所以真係對於廣東坐月做法來講係十分奇葩。。。。但我識個朋友佢台灣人,反而接 ...

其實台灣人坐月好講究,反而我中意學台灣。

伯爵府

cheriehuang 發表於 18-6-23 16:44
其實台灣人坐月好講究,反而我中意學台灣。

好似要食海帶湯,飲米酒嗎?我自己唔受到。。。。

大宅

開心吸收勳章

綠茶新地 發表於 18-6-22 15:03
之前自由個邊有JM 話搵奶奶坐月,即刻諗起我幾年前既恐佈回億

我同老公結婚好多年先生,我一直以為我奶奶 ...

果陣我奶奶都係話唔洗進補,我都唔知佢日日㴝做咩,又唔識湊b,又唔想煮野比我食

大宅

開心吸收勳章

babybabyu 發表於 18-6-22 15:34
我果陣泵左啲奶係雪櫃,佢同老公投訴,叫我倒左佢,唔好再雪落去。真係滴滴皆辛苦,佢一句講埋啲咁嘅野,我 ...

一樣,奶奶唔想你餵人奶因為佢冇得抱住餵。果陣我奶奶以為餵得奶多阿b 就跟佢,好在阿b 而加唔跟佢,就算佢成日㴝都冇用 反而我阿媽一星期見一次阿b,有時兩星期先見一次,阿b 勁跟我阿媽

男爵府

niel 發表於 18-6-24 01:29
一樣,奶奶唔想你餵人奶因為佢冇得抱住餵。果陣我奶奶以為餵得奶多阿b 就跟佢,好在阿b 而加唔跟佢,就算 ...

我坐月個期,99 好自豪話阿女一到手就唔喊,我個時媽媽手,唔抱得耐,痛到顛由佢講飽佢。而家我女返學啦!佢都係成日來,但我女唔鐘意佢囉直情話我唔鐘意嫲嫲,我個心幾爽。奶奶以為我教唆個女咁講,實情係佢性格太討厭,連阿女都唔鐘意佢

大宅

開心吸收勳章

綠茶新地 發表於 18-6-24 01:54
我坐月個期,99 好自豪話阿女一到手就唔喊,我個時媽媽手,唔抱得耐,痛到顛由佢講飽佢。而家我女返學啦! ...

細路仔都識分

複式洋房

我坐月個期,99 好自豪話阿女一到手就唔喊,我個時媽媽手,唔抱得耐,痛到顛由佢講飽佢。而家我女返學啦! ...

我個仔都係唔黐99,返親台灣我日日都捉老公同仔仔出街,99次次都夾硬抱住仔仔叫佢唔好去留底陪嫲嫲(齋坐屋企睇老人節目?),仔仔會掙扎走都走唔切跟實我,細路仔有得去玩你要佢罰坐真係睬你都傻。

男爵府

irky819 發表於 18-6-24 10:38
我坐月個期,99 好自豪話阿女一到手就唔喊,我個時媽媽手,唔抱得耐,痛到 ...

媽媽,爸爸放假去玩仔仔梗係想一起去玩,陪d 老人剩坐梗係唔肯啦

複式洋房

回覆樓主:

又未必潮州奶奶唔好嘅,我媽係客家人我老豆係學佬人,我嫂生2個都係我奶請假一個月同佢陪月,上至大人所有衣食同細至bb所有奶樽尿布全部都係由我老豆老媽子攪掂,我嫂成個老佛爺咁食同瞓,當年仲可以養雞我老豆佢哋預早養定100隻雞比我嫂坐月補身用,我老豆仲要係自己買定晒所有藥材同食材每日5餐咁整比我嫂食,所以未必係潮州人就固寒唔好

男爵府

omega_c 發表於 18-6-24 16:11
又未必潮州奶奶唔好嘅,我媽係客家人我老豆係學佬人,我嫂生2個都係我奶請假一個月同佢陪月,上至大人所有衣食 ...

個個係你父母你當然認為無問題喇,有問過你嫂嫂真正的感受嗎?
我媽當年都有照顧我細佬老婆,但佢
當年都好嬲我媽,所以坐月男家人最好唔好參與太多

複式洋房

綠茶新地 發表於 18-6-24 17:38

個個係你父母你當然認為無問題喇,有問過你嫂嫂真正的感受 ...

咁又係,我嫂都好領我老豆佢哋情架,但女家人又唔同佢坐月,而佢又同我哋住我父母先無計要咁做

大宅

回覆樓主:

坐月已經好攰,我奶奶三幾日就煲一次黨參,仲要一定叫我臨瞓飲,我講左幾次飲完瞓唔到,照煲!有次我真係對住老公喊,我好攰仲要瞓唔著,人都顛!我當住我老公面倒晒佢!後來老公幫我講多幾次先冇煲。
其實坐月真係要飲黨參架咩?我生果時係9月,大熱天時,我唔知係咪又熱又燥搞到瞓唔到。
而家我差唔多個個月一唔夠瞓就喉嚨發炎要飲中藥,以前都唔會,唔知關唔關事...

大宅

之前自由個邊有JM 話搵奶奶坐月,即刻諗起我幾年前既恐佈回億

我第一胎信自己阿媽99同我坐月,點知人影都無。

過左半個月,搞唔點,叫99唔好黃昏先黎,要早d, 佢就2點先黎。黎到問我食乜,我見佢兩手空空上黎,就唔忍心叫佢再去買餸,就話求其炒個飯。佢又話唔識,最後,係我炒午餐肉蛋飯(屋企唯一食材)俾自己&佢食。當然,自己阿媽都係無影。

第二胎,打死都請個工人&陪月,先至知咩叫皇帝嘅享受。

大宅

Caravaggio 發表於 18-6-24 19:16
坐月已經好攰,我奶奶三幾日就煲一次黨參,仲要一定叫我臨瞓飲,我講左幾次飲完瞓唔到,照煲!有次我真係對 ...

有中醫講過,所有蔘都人,會無奶。有d又話生左飲當蔘好(產後食譜都有)

不過,我就主張請個陪月,起碼佢會同你有互動。如果你同佢講你熱氣,佢會調節食譜。

琥珀宮

我99應承照顧我坐月,所以我媽先唔請假,後來佢影都唔見,不過都好嘅,唔見好過見

複式洋房

回覆樓主:

.第二胎,我冇得簡
冇錢請呀媽媽由香港來澳洲
所以99即刻話由悉尼來墨爾本幫手
預產期前一個月已到
由個日開始將我屋企反轉
廚房唔比我入
我間房都要搞
我日日攬住個大女係房喊
佢講野太有骨,真係受唔住
宜家生左幾日,今日終於頂唔順又爆喊
唔煮野食比我好正常
住比我個女都得掛,宜家又要睇住個細又要照顧個大,傷口好痛,身體仲好虛
個隻99仲要係咁鬧個大女唔好嘈住bb
搞到大女好憎bb. 好彩我係到照顧返先關係冇咁差
仲慘都裙腳老公,見到我喊,話我:都唔知你喊咩!然後出返去打機
我最後爆喊咁打比我媽傾左陣先好d
所以99哩種生物請勿比佢入屋!!

男爵府

catz0510 發表於 18-6-27 17:57
.第二胎,我冇得簡

係呀~生完真係唔好見到奶奶呢種生物

伯爵府

catz0510 發表於 18-6-27 17:57
.第二胎,我冇得簡

俾阿媽張機票錢都無?還是你媽咪要另外收費?

首頁

尾頁

跳至