自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

証明佢真係好想買,日後要好好溝通

象牙宮

回覆樓主:

暴力,色情野?佢自己儲錢買,唔太貴既,我唔會理咁多架

大宅

我仔仔兩歲就玩爆旋陀螺, 我覺得無咩問題, 套卡通我都有睇, 12歲唔會唔啱玩呀

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

在偶然的机会下,被發現了
佢用笑來遮醜,叫我唔好鬧佢

我無鬧伛,叫伛呢度洗左,另一度已悭返,同埋要省錢。同佢講唔好再整爛

珍珠宮

littlemelody 發表於 18-6-22 16:46
完全明白我的意思,非常有建設性的意見
我會照這方法做

為人父母都係為子女好,又想教又驚得失關係。大家喺度互相交流吓^^ 媽媽呢個角色我都係邊做邊學呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlemelody 發表於 18-6-22 17:10

教導,又不罵

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主

12歲,有時我地做阿媽嘅可以扮吾知,靜靜觀察下,千祈吾好鬧,最多吋佢兩句好了,買玩嘢好小事啫,只是吾係行差踏錯就算了,就怏踏入青春期了,麻煩嘢就更多㗎啦!小事就算了!我都有個13歲仔,有時儲埋D零用錢、利是錢買波鞋、藍球都要買來儲,我都只係講下屋企冇位放了..........因為佢用自己錢買,我見佢都好珍惜D鞋,又抹又用盒入住,當寶咁!

伯爵府

畀面勳章

littlemelody 發表於 18-6-22 17:10

「呢度洗左,另一度已悭返」
未又係零用錢!

男爵府

回覆樓主

心頭好,無話合不合年齡!
你自己也有一些兒時心頭好、細時無錢買、自己大個先去買
連自己錢買東西都管,其實已經不是零用錢、也沒有主權,小朋友收埋件玩具,已經顧及了你的管制,連丁點主權也沒有,很辛苦吧

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

我覺得佢想用零用錢買冇問題,但要同媽媽講左先,因為本身媽媽唔比佢買呢樣野。

珍珠宮

回覆樓主

12歲唔玩幾時先玩?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MariaTsui 發表於 18-6-22 15:43
我會旁敲側擊,令孩子知道媽媽已經知道偷買玩具,然後解釋為何不會買這玩具,順道解釋零用錢的正確用法,但 ...

伯爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 15:34
小朋友想買玩具,我不肯買,因不合他年龄玩,而且佢又唔愛惜玩具。但他用我给他的零用錢,静静雞自己買,给 ...

四歲定十四歲?

水晶宮

littlemelody 發表於 18-6-22 15:34
小朋友想買玩具,我不肯買,因不合他年龄玩,而且佢又唔愛惜玩具。但他用我给他的零用錢,静静雞自己買,给 ...

玩具是什麼?小朋友是男定女?樓主是母定爸?有很大影響!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我唔會理
我比零用錢佢 咁個D錢就屬於佢 佢點用唔關我事
不過 我唔會預支比佢

我女儲落好多零用錢 母親節同父親節佢請左我地食飯 另外佢買左3本書 $68一本 佢好驚 怕我鬧 不過錢係佢既 唔影響佢正常儲蓄 咁我唔會限佢囉

佢今年11歲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Happyyday 發表於 18-6-22 16:32
其實樓主想求幫助或意見,但個個係咁串佢。 佢講咗唔比但小朋友偷買,如果又扮無事,由小朋友繼續玩,相信 ...

樓主唔係開post 問"12歲自己買玩具有冇問題喎", 而且樓主發現左冇話即時鬧爆佢,基本上樓主係想小心處理。

依家最主要個問題係,因為囝唔珍惜玩具,所以樓主唔比佢買,而佢囝依家偷偷地買。我覺得家有家規,我比仔既零用係可以買玩具既,同我講聲就ok 喇,我未試過唔比。但佢依家係衰左兩樣嘢,暪我即唔誠實,比人罰緊但唔當一回事,咁多位媽媽可以當冇野?

我會直接攞張單出黎,我會話佢做人唔可以咁,你尊重我我尊重你,自由係用自律換返黎,你要明白,我唔係唔比你買玩具,情況係因為你唔珍惜玩具所以唔買比你。。。訓話當然少不免,佢做左錯事就要罰,我一向既罰法係扣,平時係因為乖,表現良好,所以有得睇卡通片,睇電視,偶然打機,玩乜玩物等,所以第一我會扣,扣以上一次活動❨事實上我地一早講好呢種處罰方法❩, 第二,沒收該樣玩具一星期,呢一星期內佢用良好行為換返❨呢個良好行為你地可傾例如洗碗,日行一善,完成一篇指定書籍既讀後感等❩

P.S.12歲 點會唔適合玩爆旋陀螺呀

禁止訪問

別墅

魚兒小寶貝 發表於 18-6-22 17:44
樓主唔係開post 問"12歲自己買玩具有冇問題喎", 而且樓主發現左冇話即時鬧爆佢,基本上樓主係 ...

阿樓主係講左原因:

1. 覺得不合個仔年齡玩 2. 逆我意和浪費$

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-6-22 16:38
勸你唔好,青春期遇上強勢媽媽,會另大家關係跌至谷底,甚至親手推走自己個仔

其實零用錢俾咗佢就係佢既 ...

我諗起一句說話,男人愛高達,女人唔明白

當三、四十歲即男人仲可以沉迷高達,十二歲鍾意爆旋陀螺我又覺得無乜問題

早排pocket mon go 咪又係一大堆三、四十歲係車站捉精靈

首頁
45678...10

尾頁

跳至