母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好後悔一開始因為阿B咬損乳頭而比左奶樽餵奶,依家已經20幾日啦,佢已經唔識埋身,(其實乳頭好返我已經開始比佢埋身,但阿B抗拒,我又屈服比左樽)期間不斷嘗試,不斷失敗,覺得好挫敗,今日去埋健康院見母乳姑娘,佢話叫我泵出黎比阿B無問題,話糾正機會好微,返到屋企我爆喊,好自責當初比奶樽阿B食。有無人糾正到,比D信心我,或者教下我應該點做...

別墅

回覆樓主

樽餵的時候轉用一啲仿乳頭奶咀比佢啜 得唔得呢? 同一時間繼續嘗試埋身,加油!!

複式洋房

回覆樓主

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5241730

複式洋房

John_3_16 發表於 18-6-22 20:16
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5241730

仲有呢篇
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12115898

複式洋房

John_3_16 發表於 18-6-22 20:19
仲有呢篇
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12115898

感謝你

複式洋房

iamfionapang 發表於 18-6-22 18:31
樽餵的時候轉用一啲仿乳頭奶咀比佢啜 得唔得呢? 同一時間繼續嘗試埋身,加油!!
...

多謝妳啊,我其實已經有比仿乳頭奶嘴佢架啦,不過就係唔識埋身,我會繼續試下(emoji)

別墅

lolow 發表於 18-6-23 10:33
多謝妳啊,我其實已經有比仿乳頭奶嘴佢架啦,不過就係唔識埋身,我會繼續試下(emoji)
...

我個b都因黃疸問題要補樽搞到有混淆問題
依家剛滿月 我每日都日頭埋身 但拒每小時都叫食 埋身15分鐘就訓 30至45分鐘又叫食
搞到我好困擾 看書發現阿b嘴型唔得 所以食唔到後奶唔飽 我好灰
寄望吖b同我都唔放棄 日日練會有進步

複式洋房

gamtrulia 發表於 18-6-23 15:11
我個b都因黃疸問題要補樽搞到有混淆問題
依家剛滿月 我每日都日頭埋身 但拒每小時都叫食 埋身15分鐘就訓 3 ...

我B完全埋唔到,一埋就發脾氣,希望之後會慢慢改善,大家加油

大宅

回覆樓主

我問過醫院姑娘,佢講係呀b捨難取易多過乳頭混淆,因為奶樽出得快唔洗用力,埋身咁用力咪唔啜。要慢慢練返架,試下慢慢減樽,埋身次數慢慢加睇下有無用。

男爵府

回覆樓主

我第一胎到5、6個月大先埋身成功,之後又泵又埋身全人奶到一歲多!加油

別墅

回覆樓主

係佢眼訓嘅時候比佢埋身 少啲用樽 我仔果時試過 而家9個月 樽同埋身都無問題

複式洋房

回覆樓主

唔好自責呀樓主!我bb出世第2-3日都仲未有小便所以我都有補奶粉,但每次補粉前都會埋身。開頭bb都好似好忟憎唔識啜乳頭,佢一忟就會搞到媽媽都好焦躁,後來發現最緊要平心靜氣,佢喊佢忟你都唔好急,繼續慢慢俾佢練習,由開頭每次埋身要成5-10分鐘佢先啜到,慢慢到滿月佢開始掌握到就好快識得啜。
我發現我「烏」低身等個乳房向落bb好似容易啲啜,到啜順咗先坐返直個身,你可以試吓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

呀bb初初出世我都係餐餐埋身上奶+餵奶粉,出院就開始淨人奶,間中補粉,之後因爲bb啜好耐又俾佢啜到好痛,所以泵出黎俾人餵b,但發覺咁樣埋身更加差左,食都唔想食係咁喊咁,我跟住就狠心淨係全埋身,唔泵,總之佢一喊就埋身等佢練多d,而家可能上左奶,bb又大左,佢都無啜到咁痛,但仲係食食下訓,食得快(15分鐘)但又好快肚餓,仲適應緊,bb今日19日人仔

複式洋房

我bb3個月大,因為乳頭混淆,之前一直泵奶,佢唔肯埋身,到左2個月大我轉左用nuk橡膠奶樽,可能口感比較像人皮膚,或者佢大個左啲,肯自己啜,依家轉左全埋身,媽媽加油,唔好自責,因為個起點都係為BB著想,冇對錯,放鬆心情,慢慢試就會得,不論樽定埋身,bb體重有升先係目標

複式洋房

回覆樓主:

多謝咁多位,阿B依家偶然肯埋身,但埋得唔好,佢埋30分鐘但依然可以即刻飲返之前份量既奶(證明佢應該埋身無咩點飲 ),我依家都唔強求佢啦,睇佢自己意願啦,最多我將埋身呢個希望留返比將來既第二胎(有機會的話)

子爵府

回覆樓主:

你用咩奶樽?

我原本用開仿乳肥奶樽,bb好肯埋身。

但因為嘔奶太多我買左排氣瘦奶樽(其實肥奶樽都話有排氣功能,但就無中間條膠管),點知bb開始唔肯埋身,一要埋身就大喊。。。

最初唔知咩原因直至我懷疑係個瘦奶樽問題,即刻停晒唔用瘦樽,然後bb又肯埋身了。

肥奶樽個奶咀成個乳房咁,我估呢樣嘢減低左乳頭混淆。

複式洋房

MMQ 發表於 18-7-11 16:35
你用咩奶樽?

我原本用開仿乳肥奶樽,bb好肯埋身。

我肥瘦都有比佢用,仿乳肥奶樽有咩推薦?

子爵府

lolow 發表於 18-7-11 16:42
我肥瘦都有比佢用,仿乳肥奶樽有咩推薦?

我用COMOTOMO 呢隻, 我自己覺得幾好, 因為BB飲奶時好似埋身飲奶咁

複式洋房

MMQ 發表於 18-7-12 15:08
我用COMOTOMO 呢隻, 我自己覺得幾好, 因為BB飲奶時好似埋身飲奶咁

謝謝妳

複式洋房

回覆樓主

我阿B一出世係醫院都係埋身,果幾日已經吮到我乳頭破皮流血,出院返到屋企實在太痛就泵出來用奶樽,差不多一個月時覺得咁樣落去唔得,因為果時BB食得密要4個鐘到泵一次,要熱奶,洗奶樽同埋消毒覺得好麻煩又冇覺好訓,於是咬緊牙關埋身喂,開始果幾日又損佐都堅持俾距食同埋擦乳頭膏,又上網學姿勢不斷實踐,夜晚好眼訓時就訓住喂,覺得訓住喂比抱住喂食得好又冇咁痛,直到2個幾月先慢慢唔痛,再加上BB大佐會食得好D。依家4個月全母乳。所以加油啊,一定要相信自己做得到,同埋屋企人支持都好緊要吖!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊