你地6299會唔會迷信D偏方?

cli51
|
我99對D偏方真係信到十足十
前排C6感冒未清係咁咳,我咪去買咗支咳水比佢囉
點知99唔比C6食咳水,唔知從邊度學埋D偏方,煲咗碗蒜頭水比我C6飲…
C6都算好嘢,聲都唔聲就飲咗碗嘢(堅臭…)
而且仲連續逼佢飲咗兩日,真係行近D都聞到陣蒜頭味

你地6299會唔會都係咁迷信D偏方架?

72leelily
|
同洋葱水差不多
好多人話對頑咳有效
都是正氣果實試下無壞
飲符水就話no
BK2002
|
cli51 發表於 18-6-22 17:20
點知99唔比C6食咳水, ...
飲完你C6有無咳?
壞蛋獎門人
|
我都信,有時呢啲偏方仲有效過啲西藥
anpanmenbaby
|
都會架,我自己某些事都會信偏方,因為我覺得西藥唔一定一食就好,而且會傷身,如果有偏方係天然,成本唔貴,又冇副作用既,我都會試。我兩個仔咳,作感冒,我都會整洋蔥水比佢地飲。
welovecats
|
咁飲咗兩日有冇見好先??
如果食得好又唔怕食

pomanlife
|

99話我知唔沖涼就會唔m痛

我唔知係唔係,因為未試過
做個靚太
|
其實蒜頭、洋蔥、薑等,以前都叫做窮人補品,而且食用價值都唔錯,洋蔥水、薑水都得,點解蒜頭水就唔得?
預期懷疑,不如google下有無真正療效,如果有用,咁真係好過食咳水喎~
good_pig
|

蒜頭都食唔死,未去到飲符水
siuba
|
唔係俾佢飲香爐水就得啦,我媽都有煲蒜頭水我飲過止咳,我都唔信架,但又唔可以話佢冇較,好似又真係止到。
tsung
|
好彩呢個偏方都未算好恐怖
cli51
|

72leelily 發表於 18-6-22 17:24
同洋葱水差不多
好多人話對頑咳有效
都是正氣果實試下無壞

符水呢D就真係咪搞啦...到時冇事飲到變有事就真陰功!

cli51
|
anpanmenbaby 發表於 18-6-22 17:29
都會架,我自己某些事都會信偏方,因為我覺得西藥唔一定一食就好,而且會傷身,如果有偏方係天然,成本唔貴 ...

洋蔥水我都有聽過下,但蒜頭水就真係第一次聽

momoballs
|
如果唔like個99,做乜都唔滿意架喇
cli51
|
welovecats 發表於 18-6-22 18:06
如果食得好又唔怕食

唔見好…
最後都係靠我買個支珮X人先搞得掂
真係難為我C6為咗氹老人家咁大犧牲

維仔媽媽
|
要睇咩咳。冇記錯,蒜頭水對寒咳有效。
艾菲BB
|
cli51 發表於 18-6-22 18:38
welovecats 發表於 18-6-22 18:06
如果食得好又唔怕食

飲蒜頭水啫,唔算咩犧牲啊
呢D偏方,其實有好多中醫都話有效;你話好無稽果類就話啫
櫻花bb
|
蒜頭水好平常,好多人都話有效,不過我都覺太臭試唔落,通常燉洋蔥,止咳真係幾得!
幾驚你話飲符水、香爐灰水,呢d就真係得人驚
野原美冴
|
跌親個頭,用鞋底摔!我親眼目睹99同我仔如此施行急救叫都叫唔住,除鞋勁快
Jameskey
|
蒜頭水都唔算好偏嘅偏方,成日都有人係網上傳黎傳去。
你話飲白鴿C,食曱甴殼呢啲就真係偏方啦,飲左食左唔好比我知,否則我實分房訓直至消除心理陰影。