意外懷孕,40歲先第一胎,呢度有高齡媽媽一齊傾下計嗎?

pang_ling_ling
|

今日剛睇咗醫生有6w,應該一切正常,但醫生話太細未聽到心跳,約咗下星期再照。
我之前唔知自己中咗仲走咗去做飄眉又染髮,有啲担心對BB唔好。
另我想問係咪要聽到心跳先去得政府醫院登記產檢架?謝謝

monpetitbebe
|
冇野, 我都40, 不過第二胎了。
做足檢查就得
KaChingMami
|
pang_ling_ling 發表於 18-6-22 18:12
今日剛睇咗醫生有6w,應該一切正常,但醫生話太細未聽到心跳,約咗下星期再照。
我之前唔知自己中咗仲走咗 ...

我見葉翠翠大住肚都做飄眉同脫尤,做左就算啦

我都差不多40 ,第二胎,不過之前連續小x左2次,今次由4w 一路有見紅見啡,現在8w 要隔兩日打安胎針,同食住aspirin 黃體筒 同埋抗生素....

只要去普通診所(平時傷風感冒普通科)驗孕,醫生出嗰封信已可排政府

因為婦科醫生一般要照到胎䑋心跳先肯出信

大家加油
ctina
|
我都高齡37,第一胎,頭三個月成日發燒又超低血壓,超容易餓,食完又即刻反胃,12週後突然好返晒(emoji)加油呀!
|
monpetitbebe 發表於 18-6-22 18:43
冇野, 我都40, 不過第二胎了。
做足檢查就得

我見好多人都政府/私家兩邊做產檢,私家真係好貴呀,我今日照一照埋單$26xx
hamsterma
|
pang_ling_ling 發表於 18-6-22 18:12

其實無乜嘢特別注意
|
KaChingMami 發表於 18-6-22 19:24

我都差不多40 ,第二胎,不過之前連續小x左2次,今次由4w ...

你都加油,我仲以為只會第一胎先比較唔穩定,你要休息多啲
|
ctina 發表於 18-6-22 19:46
我都高齡37,第一胎,頭三個月成日發燒又超低血壓,超容易餓,食完又即刻反胃,12週後突然好返晒(emoji)加 ...

突然好返哂咁正不過我暫時未有想嘔反胃既感覺,但我感冒睇咗三次醫生都唔好,仲有便秘,身體變化真係幾大,大家一齊加油
wsyggk
|
報個到。都係高齡,第一胎,14周
pear000
|

我都42先有,不用太擔心,你去診所驗左有,佢會比張紙你去政府排期。
KaChingMami
|
pang_ling_ling 發表於 18-6-22 20:27
你都加油,我仲以為只會第一胎先比較唔穩定,你要休息多啲

可能我第一胎已是六年前了,我前年開始想再有小朋友,點知失敗左2次

而家8週幾,個心仲提心弔膽緊,好彩私家寫左信比我吾洗返工,我宜家盡量瞓牀
hellohello321
|
pear000 發表於 18-6-22 21:41
我都42先有,不用太擔心,你去診所驗左有,佢會比張紙你去政府排期。

我都係呀!你現在個胎几大?
Carmen8080
|
我都41歲 第一胎
Carmen8080
|
pang_ling_ling 發表於 18-6-22 20:26
我見好多人都政府/私家兩邊做產檢,私家真係好貴呀,我今日照一照埋單$26xx
...

政府產檢好求其 又垃垃什什啲人 又無得照超聲波 又要等得耐
kmbb519
|
pang_ling_ling 發表於 18-6-22 20:26
...

真係好貴喎!我去尖沙咀翹康睇 $700一次咋 每次都照架 醫生仲好細心 另外我朋友睇黃建新 $500添咋,喺佐敦
仲有好多好醫生都入一千蚊倒...
btw... 我都好高齡,39第一胎 你好
cy160714
|
KaChingMami 發表於 18-6-22 19:24

我都差不多40 ,第二胎,不過之前連續小x左2次,今次由4w ...

想問睇邊個醫生
我之前都小產了,岩驗到bingo
KaChingMami
|
cy160714 發表於 18-6-22 23:37
想問睇邊個醫生
我之前都小產了,岩驗到bingo

喺銅鑼灣周永 醫生,喺老醫生,我媽嗰輩好出名既生仔聖手

不過佢唔接生了,只會睇孕婦睇到六個月
cy160714
|
KaChingMami 發表於 18-6-22 23:41
喺銅鑼灣周永 醫生,喺老醫生,我媽嗰輩好出名既生仔聖手

不過佢唔接生了,只會睇孕婦睇到六個月

試過miss過兩次,雖然平常心,我見有人食藥,打針,做多少少,嘗試保住bb
自己都想睇下邊個醫生好
Littleli
|

我第一胎40歲,有妊娠糖尿,小朋友已4歲,健健康康,我而家45歲,陀緊第二胎6 week。現在咁科技先進,做足檢查,萬事小心,輕輕鬆鬆迎接小生命啦!
Dot0716
|

我都40先第一胎,而家bb19m了

做足產檢,聽醫生意見就無問題