懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

大家好,我38第一胎,之前小產過1次,以家14w了,我4w起一路每星期覆診,食安胎藥, 阿士匹靈,打安胎針,自己每日仲要打肝素針,B睇醫生睇左3萬幾4萬,但BB健康一切都值得!T21同NIFTY分別一個香港大學化驗,一個係送返大陸化驗,所以價錢差咁遠,結構唔係間間政府有,東區醫院就無要自己出去照,政府我無做OSCAR因為成日假陽性嚇餐死,只做度頸皮,以家等緊T21報告,祝大家好孕,一齊加油!

大宅

terter1110 發表於 18-8-11 08:55
大家好,我38第一胎,之前小產過1次,以家14w了,我4w起一路每星期覆診,食安胎藥, 阿士匹靈,打安胎針,自 ...

Nifty 而家都係係香港lab做架。唔係送返大陸。
東區醫院都有結構期,只係唔係人人有,也不一定係高危先比,如果有期比你,做完唐氏會比,我見有人正常都有期,我都有收到結構期。

複式洋房

pkh0207 發表於 18-8-11 12:48
Nifty 而家都係係香港lab做架。唔係送返大陸。
東區醫院都有結構期,只係唔係人人有,也不一定係高危先比 ...

http://wingblog14croatia2014.blogspot.com/2016/08/10-weeks-t21-nifty-panorama.html

我東區第一次登記產檢,姑娘就話以家佢地無得做結構了,要我自己出去做,我另1個朋友都係咁同佢講!你有得做個陣係幾時吖?

大宅

terter1110 發表於 18-8-11 13:02
http://wingblog14croatia2014.blogspot.com/2016/08/10-weeks-t21-nifty-panorama.html

我東區第一次登 ...

登記果時個個都會話無。佢果時都話我無架。
唐氏照完果日就派期。不過當然都唔係個個有。
我們一月份東區group 媽媽,大約1/3 人有。

我未做,9月10日先去東區做結構。

複式洋房

pkh0207 發表於 18-8-11 13:05
登記果時個個都會話無。佢果時都話我無架。
唐氏照完果日就派期。不過當然都唔係個個有。
我們一月份東區g ...

哦!第2次做唐氏佢都無比,原來佢唔係無得做,只係唔係人人有,咁你地個group有無唔係高齡都有得係東區做吖?

大宅

terter1110 發表於 18-8-11 13:09
哦!第2次做唐氏佢都無比,原來佢唔係無得做,只係唔係人人有,咁你地個group有無唔係高齡都有得係東區做 ...

有。大部份都唔係高齡。

複式洋房

pkh0207 發表於 18-8-11 13:10
有。大部份都唔係高齡。

咁奇怪,唔係高齡優先咖?!
不過我都book左出面做結構,唔該哂你,祝好孕

別墅

大家好,我都係高齡,而家6w因之前小產過一次,所以而家成日都好擔心
5w 時照過一次但醫生話水浪好細,未能確定
Book 左7W 再睇
而家成日都好眼訓,食就冇乜胃口
希望今次bb 可以健康出來
我未敢同人講,諗定中期先

別墅

回覆樓主:

我都係高齡,中西醫夾攻睇住,大家一齊加油呀!放鬆心情好緊要架~

複式洋房

回覆 mcdull_0000 的帖子

加油…

複式洋房

回覆 pang_ling_ling 的帖子

我39歲,第二胎了~~ 第一胎都係屬高齡...
希望今胎順順利利~~~

複式洋房

謝謝樓主開呢個Group,發現這裡有那麼多同路人,有與我一樣,本身已有一個大的,呢個絕對係個意外,一點興奮也沒有,而且40才意外有左…那種心理壓力,不是同年紀及同路人…又如何能理解及體會?很開心見到很多同路媽咪,妳們全部都很有勇氣,去承擔呢個突如其來的"驚喜"。
最後大家都到鼓起勇氣踏上這條路,這些正能量,無疑對我是有如一枝強心針,今日我鼓起勇氣去面對呢個問題…
坦白說,我仍處於混亂期…但踏入第4w的我,感覺是真的要行出一步。
所以我去了家計會驗孕,當姑娘問我:如果真係有左,妳要唔要咖?
我停左一停,呢個我真係唔識答,我根本冇期望過,又點會唸到呢個問題…
驗出來,以LMP( 13/7/2018)計算,現在4w3d(我自己計算:3w3d),比左張紙我去政府排期,有冇媽咪會排PWH,有冇沙田區或馬鞍山區媽媽呀???
那我下一步應點做??
幾時去私家做產檢?
我已忘記之前點做,已經10年了……

大宅

sandyiphk 發表於 18-8-13 11:23
謝謝樓主開呢個Group,發現這裡有那麼多同路人,有與我一樣,本身已有一個大的,呢個絕對係個意外,一點興 ...

去排咗政府先,私家醫生等7w去照,通常就已照到心跳,好好考慮清楚,沒有過不了的關,不要做令自己後悔的事呀,支持你任何決定的。要同先生商量下,佢都有知情權嘛,加油

大宅

mcdull_0000 發表於 18-8-12 23:38
大家好,我都係高齡,而家6w因之前小產過一次,所以而家成日都好擔心
5w 時照過一次但醫生話水浪好細,未能 ...

好好休息,保持心情愉快,對BB多點信心,加油

複式洋房

多謝樓主!

首頁

尾頁

跳至